GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

PETAK U EDISONU

Autor Rifova revolucije, Jurica Hižak: Odlična filmska priča se može napraviti i u skromnim financijskim uvjetima

Autor Rifova revolucije, Jurica Hižak: Odlična filmska priča se može napraviti i u skromnim financijskim uvjetima

Rifovi revolucije će na kino platnu kina Edison igrati s početkom u 20 sati, a uoči premijere porazgovarali smo s autorom Juricom Hižakom, kojem je ovo već sedmi film, od čega prvi dugometražni.

Prvi dugometražni film Jurice Hižaka 'Rifovi revolucije/Riffs of Revolution' je vrlo poseban film. Osim filmske zabave, on nudi i glazbenu zabavu, pa će tako ovaj film prate i njegovi 'Leningrad Cowboysi'. U petak, 19. travnja Karlovčani će imati priliku posvjedočiti i kino premijeri i sjajnom koncertnu nakon filma.

Rifovi revolucije će na kino platnu kina Edison igrati s početkom u 20 sati, a uoči premijere porazgovarali smo s autorom Juricom Hižakom, kojem je ovo već sedmi film, od čega prvi dugometražni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovaj film je glazbeno-akcijska komedija, ali prije svega glazbeni film kakvih u Hrvatskoj praktički i nema što je prilično čudno s obzirom na ogromno glazbeno nasljeđe i natprosječan broj glazbenih talenata koje imamo. Pretpostavljam da se radi o nedostatku zaigranosti domaćih redatelja, ali i o pomanjkanju podrške žanrovskim filmovima – ističe Jurica Hižak, autor filma, te dodaje.

Hižak: Hrvatskoj fali žanrovskih filmova

- Snimanje žanrovskih filmova donosi, ne samo zabavu za filmaše i publiku, a time i povratak publike u kina, već i cijeli niz pozitivnih efekata u filmskoj branši. Žanrovski filmovi iziskuju fizičku spremnost glumaca, upotrebu rekvizita, izradu lažnog oružja, izgradnju scenografije, šivanje kostima itd. Jačanjem žanrovskog filma ujedno se jača i angažman likovnih umjetnika, kostimografa, koreografa, dizajnera, frizera, vizažista, kaskadera, slikara i plesača. Šireći kolektiv umjetničkih suradnika i njihovih pratitelja, žanrovski film širi i kinematografiju i publiku – ističe Hižak.

Uobičajeni stav domaćih filmaša o skupoći žanrovskih filmova, Hižak pobija vlastitim primjerom- naime Rifovi revolucije nastali su za skromnih 4.000 eura.

- U konačnici, s promocijom i distribucijom, cifra će biti i malo veća, ali svakako ispod 10.000 eura. A ako me pitate kako je to moguće, prije svega zbog volonterskog rada i glumaca i snimatelja, ali i svih ostalih koji su pomogli oko filma. Ukratko, iza ovog filma stoji velika ljubav cijele filmske ekipe. Ovo je njihov film koliko i moj. Film dakako ima produkcijskih nedostataka, ali moj cilj bio je pokazati da se dobra filmska priča može ekranizirati u skromnim uvjetima i da nema razloga za izbjegavanje žanrovskih filmova - tvrdi autor.

Saznajte zašto Rifovi revolucije imaju ocjenu 8,3 na IMDB-u

O kvaliteti Hižakovog filma govori i činjenica da trenutno ima ocjenu 8,3 na IMDB-u, te je vjerojatno jedan od bolje ocijenjenih domaćih filmova. Rifovi su prikazani na njujorškom Shockfestu, a nedavno je osvojio i glavnu nagradu na  FilMuzik festivalu u Calabriji kao najbolji film u kategoriji dugometražnih glazbenih filmova.  

Odlične reakcije publike rezultat su odlične glazbe, nepretenciozne glume, ali i vrlo zanimljive i provokativne radnje koja se vrti oko zlog dr.Zempa, vlasnika agencije za autorska prava koji terorizira građane glazbenim porezima. Zempu se suprotstavljaju genijalni gitarist Ray i njegov hair-metal bend Razor Jet čija muzika slušateljima daje natprirodnu fizičku snagu. Kako bi uništio pokret otpora, Zemp i njegova sestra Niniva kuju pakleni plan da Razor Jet pretvore u boy band i tako unište njihov „rokenrol modžo“.

- Što je to komercijalna i 'prava' glazba, vječito je pitanje i nepresušna tema, što vidimo u svakodnevnim raspravama diljem društvenih mreža. Povijest glazbe je prepuna muzičara čije rane radove prepoznajemo kao genijalne, beskompromisne i žestoke, ali koji su se s vremenom promijenili, komercijalizirali i čiji zvuk je 'omekšao'. Odlučio sam taj stereotip ubaciti u scenarij i malo-pomalo stvarala se rokenrol bajka sa cijelom paletom likova koji se bave glazbom na ovaj ili onaj način – ističe Hižak.

Hižak: Ovo je bio pravi glazbeni poduhvat, hvala svima!

Rifovi revolucije snimani su u produkciji REBL FILMA i varaždinske udruge Trash u periodu od 2019. do 2023. na tridesetak lokacija, a posebno za film snimljeni su i originalni songovi koje u filmu izvode glumci. A cijelu glazbenu priču filma, moći će Karlovčani čuti i uživo, ispred kina Edison nakon filma.

- Soundtrack čine pjesme različitih žanrova – od heavy metala do komercijalne glazbe, prikazujući turbulentno putovanje kojim koračaju i glavni protagonisti filma, članovi benda Razor Jet . Ali osim njih u ovom glazbenom poduhvatu sudjelovalo je jako puno ljudi s varaždinske glazbene scene, i šire, na čemu sam također vrlo zahvalan. Nadam se da će i album zaživjeti, kao i film. Sve pjesme ćemo registrirati u ZAMP, naravno. I veći dio toga će Karlovčani moći čuti u petak, pa pozivam sve da nam se pridruže na našem glazbeno-filmskom druženju – ističe Jurica Hižak.

Više o filmu možete pročitati na Facebook stranici, ali i na IMDB-u.

Trailer filma, možete pogledati na Youtubeu -> https://www.youtube.com/watch?v=NJ259Lj-E2


 

Izdvojeno


Reci što misliš!