GRAD KARLOVAC

U TREND CENTRU

Otvorena izložba radova pristiglih na Urbanističko - arhitektonski natječaj za Nazorovu, Mandić: Imamo viziju budućnosti našeg grada

Otvorena izložba radova pristiglih na Urbanističko - arhitektonski natječaj za Nazorovu, Mandić: Imamo viziju budućnosti našeg grada
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izložba svih radova pristiglih na natječaj ostaje otvorena do 30. svibnja i može se razgledati radnim danom od 11 do 19 sati, u dvorani br.11 na II katu MV Trenda, Trg hrvatskih branitelja 4.

- Ovaj natječaj je pokazao ono što cijelo vrijeme pokušavamo i sebi dati u zadatak, a  to je tražiti suglasje javnog dobra, općeg dobra i struke. Čini mi se da smo to ovdje stvarno uspjeli. Činjenica je da smo  ovdje imali jednu privatnu parcelu, odnosno, privatnog vlasnika koji je uz normalan razgovor prihvatio pravila koja je odredio Grad, odnosno, koja smo mi kao predstavnici javnog dobra stavili na stol i rekli: „Idemo ovim putem“, rekao je jučer karlovački gradonačelnik Damir Mandić na javnom izlaganju radova Urbanističko - arhitektonskog natječaj za glavnu gradsku os i Nazorovu ulicu.

Pritom je dodao da je ovo ovo natječaj koji će biti primjer, kojeg će mnogi u Hrvatskoj pa i šire slijediti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sada imamo iskustvo, imamo i znanje i imamo element koji je jako bitan u cijeloj ovoj priči, a to je element vizije. Mi imamo viziju budućnosti našeg grada i ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti, Ako je ovo standard u Karlovcu ispod kojeg se više ne može, mislim da svi možemo osjećati ponos, kaže Mandić. 

Raspisivač i investitor natječaja je bio Grad Karlovac, provoditelj i organizator UHA – Udruženje hrvatskih arhitekata, a na njega je pristiglo 15 radova. Ocjenjivački sud najboljim je proglasio onaj čiji su autori Vedran Pedišić, Stipe Gašpar, Maja Benković, Gordana Gregurić Miočić, Erick Velasco Farrera i Marina Petrač.


- Ovo je jedan od završnih koraka natječajnog procesa, ali i tek početak višegodišnjeg procesa realizacije onoga što smo kao rješenje odabrali. Arhitektura i urbanizam su spori, nisu teme na kojima se dobivaju izbori, ali se kroz odnos prema tim temama pokazuje zrelost jedne zajednice da upravlja svojim prostorom i da razmišlja na dobrobit svih svojih građana. Ovaj natječaj je uistinu primjer koji se nadam da će slijediti drugi gradovi u Hrvatskoj. Karlovac se pokazao nevjerojatno ekipiranim , imate gradsku upravu koja je sposobna, koja radi, poduzima prave korake kako bi zaštitila prostor i kako bi njime što bolje upravljala, kazala je Maja Furlan Zimmermann, predsjednica UHA, podsjetivši da je ovo treći natječaj na kojem Udruženje i Grad surađuju, prethodili su mu za oni za bivšu vojarnu Luščić i ŠRC Koranu, ali je ovaj i za najkompleksniju lokaciju.

Na njoj su autori nagrađenog rada, pojasnio je jedan od njih Stipe Gašpar iz Sangrad + AVP, predvidjeli, između ostalog, povezivanje autobusnog i željezničkog kolodvora u jednu građevinu, garažu u Sarajevskoj kao objedinjeni terminal koji funkcionira po Park and Ride sistemu, dva kružna toka i neboder s 18 etaža, prvenstveno stambeni, s poslovnim sadržajima u prizemlju, te dvjema podzemnim garažama, jednom za stanare, drugom za građane.

- Cilj nam je bio dokazati da uz kvalitetan urbanizam nitko ne gubi, ni privatni investitor, niti javni interes. Probali smo sve maksimalno zadovoljiti kroz jedinstven arhitektonski jezik i nadam se da smo u tome uspjeli. Naravno, ovo je nekakav standard koji smo postavili, ali ono što je još bitnije, sada se nadam da ćemo imati dobre sugovornike za dijalog da do tog rješenja na kraju i dođe, da bude sprovedeno. Tu je jako puno aktera: od Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta, Grada, privatnog investitora, tako da se nadam da će oni svi imati razumijevanja i da ćemo uspjeti dosegnut taj standard koji smo postavili, a koji je dosta visok za hrvatske prilike. Dosta smo ispreplitali interese, granice, kako bi došli do optimalnog rješenja za sve, rekao je Stipe Gašpar.

Izložba svih radova pristiglih na natječaj ostaje otvorena do 30. svibnja i može se razgledati radnim danom od 11 do 19 sati, u dvorani br.11 na II katu MV Trenda, Trg hrvatskih branitelja 4.

Izdvojeno


Reci što misliš!