GRAD KARLOVAC

GRADSKA BLAGAJNA

Damir Mandić uoči sjednice Gradskog vijeća: Proračun Grada Karlovca raste za više od 18 milijuna eura, samo prihodi od poreza na dohodak za 5,6

Damir Mandić uoči sjednice Gradskog vijeća: Proračun Grada Karlovca raste za više od 18 milijuna eura, samo prihodi od poreza na dohodak za 5,6

Rekao je i da je ove godine "probijena" procijenjena vrijednost nabava u nekoliko predmeta, pa su stoga i povećani proračunski rashodi

U utorak je na rasporedu 36. sjednica Gradskog vijeća Karlovca na kojoj bi se trebalo raspravljati o rebalansu proračuna, a karlovački gradonačelnik Damir Mandić je u ponedjeljak objasnio da budžet raste za više od 18 milijuna eura.

- Ukinuli smo prirez, a porez na dohodak i dalje raste, što znači da rastu i primanja sugrađana. Po toj osnovi je po novom planu 5,6 milijuna eura više prihoda. Ovo povećanje je veliko i u kontekstu onoga što dobivamo od Vlade Republike Hrvatske za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma, kuće Mihalić, male zgrade gradske uprave, Muzeja grada Karlovca i KAMOD-a, što je povećanje za ukupno šest milijuna eura. Doznačena su financijska sredstva za europske projekte koje smo proveli 2023., a što smo financirali gradskim novcem. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobivamo 354.000 eura više, kao i dodatnih 719.000 eura od Hrvatskih voda koja su namijenjena za projekt aglomeracije, odnosno klizište u Zadobarju - naveo je Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nastavio je da je ove godine "probijena" procijenjena vrijednost nabava u nekoliko predmeta, pa su stoga i povećani proračunski rashodi.

- Uvećana je vrijednost energetske obnove Sokolskog doma, a taj smo projekt uspješno kandidirali za financiranje iz fondova Europske unije. Povećani su rashodi za energetsku obnovu zgrade Javne vatrogasne postrojbe Karlovac. Za nogometno igralište NK Korana smo osigurali dodatnih pola milijuna eura, kao i za uređenje prostorija Teniskog kluba Karlovac. Za potonja dva projekta u srijedu potpisujemo ugovore za izvođenje radova – najavio je Mandić.


Dodao je da je osiguran novac za uklanjanje objekata na području nekadašnje vojarne u Luščiću.

- Po okvirnom sporazumu smo uklonili dio objekata, a sada nastavljamo s tim aktivnostima. Uklanjamo hale jer se radi idejno rješenje škole. Osigurali smo dodatan novac za uklanjanje glavne upravne zgrade. U javnoj nabavi nam je izgradnja vrtića i za njega je lokacija raščišćena. Javili smo se na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za izgradnju škole i u ovom trenutku je pri kraju idejno rješenje. Prvi okvirni sporazum je i dalje na snazi, a unutar njega je bilo i uklanjanje hala. Posebna nabava od 125.000 eura će biti za uklanjanje glavne zgrade. Opasna je po živote i moramo je ukloniti. Nadam se da bismo do kraja godine to mogli imati očišćeno, a objekte u kojima su udruge nećemo uklanjati dok nemamo jasan i realan projekt za taj prostor. Objekti koje koriste udruge će tamo stajati još tri ili četiri godine – rekao je Mandić.

Najavio je i potpisivanje ugovora sljedećeg ponedjeljka za izvođenje radova u Žumberačkoj ulici.

- Za to smo ponavljali nabavu tri ili četiri puta. Riječ je o zajedničkom ulaganju Vodovoda i kanalizacije i Grada Karlovca. Mi radimo javnu rasvjetu, nogostup i kolnik. Dobrih godinu dana smo provodili nabave i osiguravali dodatna sredstva na procijenjenu vrijednost – naveo je Mandić.

Ako tako odluči Gradsko vijeće u utorak, od 1. srpnja će građani Karlovca stariji od 65 godina imati besplatan javni gradski prijevoz.

- Sa sindikatom predškolskog odgoja smo lani imali jako kvalitetnu komunikaciju i s 1. siječnja je stupio na snagu kolektivni ugovor po kojemu je osigurano dodatnih pet stotina tisuća eura u proračunu. U kolektivnom smo pregovaranju sa sindikatom i vjerujem da ćemo se brzo uskladiti s Uredbom Vlade iz 2024. Do sada smo pokazali da nemamo problema dogovoriti najkvalitetnije rješenje za odgajateljice. Predviđena su i financijska sredstva za božićnicu umirovljenicima koji imaju mirovinu do pet stotina eura. Imali smo kvalitetu komunikaciju sa sindikatom djelatnika u kulturi i preuzeli smo obveze što se tiče visine njihovih primanja. Mislim da ćemo se dogovoriti na zadovoljstvo svih – rekao je gradonačelnik.

Dodao je i da je s Hrvatskim cestama potpisan sporazum koji se tiče obnove Banijanskog mosta.

- Obvezali smo se novelirati projekt, što je pri kraju. Dogovoreno je da će Grad Karlovac provesti javnu nabavu, odnosno upravljati projektom. Nakon novelacije se ulazi u postupak javne nabave nakon čega će Hrvatske ceste osigurati novac za obnovu mosta. Projekt je zahtjevan, no vjerujem da ćemo u rujnu imati točan iznos vrijednosti radova, a onda ćemo znati kada i počinju – kazao je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!