KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Krajem ljeta prije 40-ak i više godina zabavljali smo se uz "Igre bez granica" - 1979. godine nastupila je i ekipa iz Karlovca

Krajem ljeta prije 40-ak i više godina zabavljali smo se uz

Manje je poznato da je naš grad bio pozvan da nastupi i 1991. godine, ali vrijeme je donosilo puno ružnije i teže dane...

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih ljetni su dani, posebno oni kolovoški kada bi već polako počelo mirisati na jesen, bili u znaku "Igara bez granica", veselog i šarenog showa, koji iz današnje perspektive izgleda romantično pa pomalo i naivno, ali je tada punio tribine diljem Europe i imao izuzetnu televizijsku gledanost. 

Ondašnja Jugoslavija bila je sudionikom od 1978. do 1982. godine, obično s po jednom ekipom iz svake od republika i pokrajina, a 1979. godine, kada je naš grad ujedno slavio i 400. obljetnicu postojanja, upravo je Karlovac predstavljao Hrvatsku na igrama održanim u Njemačkoj. U glavnom gradu Zapadne Njemačke, Bonnu, Karlovčani su odlično nastupili, a kako donosimo i video onima koji bi možda poželjeli pogledati emisiju bez ikakvih "spoilera", nećemo reći koje su mjesto na kraju osvojili!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz puno manje pompe, u svojim posljednjim danima, Jugoslavija se ovom projektu priključila i 1990. godine, ali samo jednokratno. Trebala je nastupiti i 1991., a početkom godine ponuda da predstavljaju SR Hrvatsku došla je upravo Karlovcu i Splitu. Nažalost, ljeto i jesen koji su bili pred nama donijeli su nam puno ružnije i crnje scene od davnog televizijskog showa, u kojem su zemlje jedna drugu pobjeđivale u zabavnim i šaljivim igrama, bez ljutnje i napetosti koju donosi čak i sport, a kamoli politika.

"Igre bez granica - Karlovčani za Bonn", Večernji list, 26. 7. 1979.

Pri kraju su pripreme Karlovčana i Karlovčanki za sastav reprezentacije grada Karlovca, koja će 8. kolovoza nastupiti u Bonnu u SR Njemačkoj u TV igri u okviru međunarodnog natjecanja "Igre bez granica". Poslije temeljitih priprema boje Karlovca će braniti Kumić, Bezjak, Blašković, Blagojević, Stipić, Kralj i Bigić od djevojaka, a od momaka Šajatović, Vorkapić, Cegur, Čavlović, Jurčević, Vučić, S. Kurija, Božičević, Gaćeša, Marjanović te Jurilj ili B. Kurija.

Karlovčani polaze na put 5. kolovoza pod vodstvom delegacije kojoj će na čelu biti inž. Ivica Vukelić, predsjednik Skupštine općine Karlovca.

(foto: kafotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!