KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U Prvom svjetskom ratu i karlovačke djevojke su morale u šegrte kao i muški đaci - prije 100 godina vratile su se ženske stručne škole

U Prvom svjetskom ratu i karlovačke djevojke su morale u šegrte kao i muški đaci - prije 100 godina vratile su se ženske stručne škole

Nakon rata djevojke su ipak pozvane da se vrate "primjerenijim zanimanja" poput ručnog rada i šivanja.

Karlovački list "Hrvatska sloboda" piše na kraju vrućeg ljeta prije stotinu godina, a u susret nadolazećoj novoj školskoj godini, o sve aktivnijem radu ženskih stručnih škola, koje su ugašene tijekom Prvog svjetskog rata a djevojke su imale obavezu polaziti "opetovnicu" (svojevrsna dvogodišnja šegrtska škola) kao i muški đaci. Nema sumnje da je na to utjecao odlazak velikog broja mladih u rat, zbog čega je nedostajalo šegrta pa su i djevojke bile primorane raditi "muške poslove" i, ne sumnjamo, pokazale se sasvim sposobne za to.

Ipak, s vremenom su se vratile i ženske stručne škole pa su djevojke mogle odabrati hoće li u "opetovnicu" ili se, pak, orijentirati na ono što je u to doba smatrano primjerenijim poslovima za žene - ručnom radu, šivanju i slično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ženska stručna škola", Hrvatska sloboda (Karlovac), 25. kolovoza 1923.

Za vrijeme rata bila je većina ženskih stručnih škola zatvorena , pa tako i naša, i to zbog pomanjkanja materijala i što su učenice odilazile u razne urede. Početkom drugog polugođa prošle školske godine otvorena je ponovno naša ženska stručna škola i na istoj je namještena naša Karlovčanka Paula Horvat, koja je svoje nauke svršila sa odličnim uspjehom u Zagrebu.

Za ovih pet mjeseci što je službovala pokazala je vrlo lijep uspjeh. Koncem školske godine priredila je malu, ali vrlo lijepu i ukusnu izložbu ručnih radnja i šivanja svojih učenica. Svaki koji je vidio što je ona načinila u pet mjeseci sa učenicama, koje su većim dijelom bile obvezanice opetovnice i koje nisu imale niti pojma o kakvom ručnom radu i šivanju morao joj je čestitati. 

Zato se preporuča roditeljima da što više upisuju svoje kćerke u žensku stručnu školu. Tu školu mogu polaziti ne samo iz grada nego i sa obližnjih naših sela, pa i one koje su obvezane na polaz opetovnice, te ako idu u žensku stručnu školu, onda ne trebaju polaziti opetovnicu. U ženskoj stručnoj radi uči se besplatno ručni rad svih vrsta, risanje krojeva, samo krojačenje i šivanje na stroju (mašini).

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!