KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

"Govori hrvatski!" - karlovački teniski klub bio je prisiljen 15-ak godina nakon Prvog svjetskog rata opomenuti "gospodu" koja je koristila samo njemački

Za razliku od natpisa namijenjenog tenisačima u naslovu teksta gorljivi novinar malo je i pretjerao pa je nepravilno napisao riječ "hrvatski" velikim slovom.

Dugo toplo ljeto, konkretnije kolovoz, uzburkale su pomalo najave novog Zakona o hrvatskom jeziku, za koje su mnogi stekli dojam kako bi mogle dovesti i do kažnjavanja onih koji koriste "nehrvatske" riječi, iako iz Vlade tvrde da to nije slučaj i da drakonskih kazni neće biti. Problem predstavlja i činjenica da bi definicija hrvatskog jezika prema ovom Zakonu mogla biti suprotna Ustavu Republike Hrvatske. 

Osim krajnjih desničara, kojima su, naravno, trn u oku srbizmi, iako najčešće ni sami ne znaju što u njih spada i zapravo osiromašuju hrvatski jezik težnjama za "ukidanjem" nekih riječi koje su u njemu oduvijek, a praslavenskog su korijena, u današnje vrijeme ipak najveći udar na hrvatski jezik vrše anglizmi, koji se često nepotrebno koriste i u javnoj sferi, od medija na dalje, poput "evenata", "partyja" i slično. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Daleke 1931. godine, pak, borba za hrvatski jezik bila je drugog karaktera. Iako je prošlo već 13 godina od završetka Prvog svjetskog rata i kraja Austro-Ugarske, ako je suditi po tekstovima u lokalnim novinama, još je uvijek bilo krugova koji su koristili njemački jezik, najčešće se time smatrajući većom gospodom od običnog puka koji govori "priprosti" hrvatski. 

U sportu je, nimalo čudno, to bilo najizraženije u tenisu, koji je pogotovo u prošlosti bio izrazito gospodski sport pa dok danas pored teniskih terena možete ponegdje pronaći upozorenje da je zabranjen ulazak u cipelama, ili da je nužno izravnati igralište nakon svog termina - 1931. gospodi tenisačima moralo se poručiti - "Govorite hrvatski!". Zanimljivo je da je, za razliku od natpisa namijenjenog tenisačima, u naslovu teksta gorljivi novinar malo i pretjerao pa je nepravilno napisao riječ "hrvatski" velikim slovom.

"Govori Hrvatski!", Hrvatska sloboda, 28. kolovoza 1931. godine

U nedjelju osvanula je na igralištu karlovačkog tenis kluba ploča s natpisom: "Govori hrvatski!". Zaista pohvalna, ali i potrebna opomena odbora svojim članovima.

Poznata je naime činjenica da stanovita gospoda i gospodje zaboravljaju u kojoj državi živu, zaboravljaju kojim jezikom treba da govore. Kad prolazite mimo igrališta čini vam se kao da ste usred kakovog njemačkog mjesta.

Akciju našeg najelitnijeg kluba valja pozdraviti i provoditi na igralištu preko šetališta sve do kavanskih stolova. Naš narodni jezik na prvo mjesto, a sve one koji se tog jezika stide, sve one koji taj jezik iz nekog bolesnog gospodstva zapostavljaju, valja osuditi i javno opomenuti.

Natpis "govori hrvatski" neka učini svoje!

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!