KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Karlovački travanj prije 140 godina - Lijepo vrijeme i ugodne uskrsne svečanosti po cijelom gradu, ali i požar i spašavanje žene iz Kupe

Karlovački travanj prije 140 godina - Lijepo vrijeme i ugodne uskrsne svečanosti po cijelom gradu, ali i požar i spašavanje žene iz Kupe

Zanimljivo je da se današnji Uskrs tada pisao kao - "uzkrs".

Za današnji broj KAretrovizora zavirili smo u najstariji javno dostupni lokalni tisak, odnosno list "Svjetlo" iz 1884. godine, dakle prije ravno 140 godina, koji i vi možete besplatno "prelistati" i pročitati na adresi digitalna.gkka.hr.

Sredina travnja prije 140 godina bila je u znaku Uskrsa, koji se, zanimljivo, tada pisao malim slovom i sa "z". Brojne svečanosti, izleti i lijepo vrijeme donijeli su našim gradskim precima jako ugodan vikend, ali na kraju ga je ipak malo pokvario požar, no i pokušaj samoubojstva, koji je ipak završio sretno i uz veliko zalaganje brojnih Karlovčana da spase nesretnicu iz Kupe. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svjetlo", 17. travnja 1884. godine: "Domaće i različite viesti"

Blagdani uzkrsni obavljeni su kod nas vrlo svetčano. Prijalo nam je osobito što je vrieme bilo, da nemože skoro ljepše. Narav je sada sva u cvietu i sjaju - baš pravo uzkrsno vrieme. Množina obćinstva prisustvovaše obredom velikog tjedna, a osobito u petak na večer pohrlilo je sve u župnu crkvu sv. Trojice da posjeti grob i da sluša na večer "lamentacije". U subotu poslie podne bilo je uzkrsnuće najprije na Dubovcu, a zatim uz počastnu satniju i glasbu kod sv. Barbare, gdje se sav pregrad skupio u procesiju koju je vodio dubovački župnik prečastni gosp. Mašek. Za nebom stupahu gg. gradski viećnici dr. Vernić i Gršković. Pod večer oko 6 satih u gradu obavismo uzkrsnuće, kojemu je prisustvovalo činovničtvo c. kr. častnički sbor na čelu mu gosp. podpukovnik Ivanišević uz počastnu satniju i vojničku glasbu. Nedjelja i ponedjeljak bijahu popraćene polazku crkve i izletom na sve kraje okolice. Osobito se može Dubovac pohvaliti silnimi posjeti. Ovaj tjedan počimlje za naše pravoslavne sugrađane isto tako slavje. U nedjelju je njihov uzkrs.

Na uzkrsni ponedjeljak poslie podne izgorila je na Strmcu nad Dubovcem kuća nekog Rožmana, zapaljena s neopreznosti kod pucanja iz mužara. Krivac, sluga Rožmanov, pobježe kad je vidio kakovu je nesreću prouzročio.

U noći od utorka na sriedu uznemirila se skoro sva Gaza na doziv koj je iz Kupe dolazio: Ljudi, pomoć! Kad se obćinstvo steklo, opaziše u sred rieke ženu u košulji, kako ju valovi nose prema Strugi. Dohvativ svjetiljke i čamca priteklo se sa svih strana da ju spase. Sbilja im podje za rukom nakon dugog traženja, jer ju je voda već ponašala. Nesretnica koja se je sklonula na samoubojstvo zove se Katica Heferl iz Banije. Bacila se od željezničkog mosta u Kupu te je, kako zna plivati, u vodi ipak si stvar promislila i počela plivati, dok ju sile neizdaše, kadno zaviče u pomoć. Dobro da nije sve spavalo, inače bi sjegurno zaglavila, pošto je od napora i zime izgubila bila već sviest. Kako ju izvukoše počeše ju trti, dok se nije osviestila. Govori se da ju je na taj čin sklonula obiteljska razpra.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!