SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Olimpijska godina donosi rekordna ulaganja krovnim udruženjima hrvatskog sporta. Kako to rade u Njemačkoj?

Olimpijska godina donosi rekordna ulaganja krovnim udruženjima hrvatskog sporta. Kako to rade u Njemačkoj?

U prošlotjednoj kolumni pisali smo o tome kako iz državnog proračuna stižu potpore za sport a sve kako bi se pomoglo razvoju sporta na lokalnoj razini. Zakonom o sportu koji je stupio na snagu prošle godine propisana je po prvi puta mogućnost sufinanciranja županijskih sportskih zajednica izravno iz državnog proračuna.

Za sufinanciranje programa razvoja od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave za 2024. izdvojeno je gotovo 4 milijuna eura.

Podsjetimo da je za sport mladih u Karlovačkoj županiji, opremu i za rad trenera koji s njima rade u klubovima, odnosno Zajednicu športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) od tog „kolača“ pripalo 210.000 eura te još plus 50.000 eura vlastitih sredstava, sveukupno će se s 260.000 eura financirati sport djece i mladih do 18 godina te rad trenera i oprema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I to nije sve, olimpijska godina donosi rekordna ulaganja, država je dodijelila pozamašna proračunska sredstva krovnim udruženjima hrvatskog sporta. Ugovore o dodjeli financijskih sredstava, u ukupnom iznosu od 52.119.098 eura, potpisali su predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

- Ovo je dio rekordnog izdvajanja Vlade Republike Hrvatske za sport u 2024. godini, za koju je predviđen ukupni proračun veći od 111 milijuna eura. Posebno smo vodili računa kako je ovo olimpijska i paraolimpijska godina, jer s ovim sredstvima financiramo i sve nacionalne sportske saveze te želimo da sve naše sportašice i sportaši imaju optimalne uvjete kako za pripreme tako i za nastupe u Parizu, ali i na svim drugim natjecanjima - izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prigodom potpisivanja ugovora.

Njemačka je postpandemijskim programom ReStart - "Sport pokreće Njemačku" postigla vrlo dobre rezultate jer ne samo da je povećala broj članova u sportskim klubovima, već je i poboljšala uvjete za angažman volontera te povećala tjelesnu aktivnost građana. To pokazuju rezultati programa Njemačkog olimpijskog odbora (DOSB) i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova i domovine. 

U nastavku prenosimo tekst koji je za internetski portal theinsidegames napisao Raúl Daffunchio Picazo.

NJEMAČKA - 25 MILIJUNA EURA INVESTIRANO U KLUBOVE I VRAĆEN INTERES GRAĐANA ZA TJELOVJEŽBU

Cilj je bio potaknuti ljude u Njemačkoj da se što više kreću i promicati interes za sportske klubove nakon pandemije Covid-19. Program je sadržavao različite mjere, uključujući javnu promociju kroz komplementarnu tjelovježbenu kampanju „Tvoj sport i klub - jednostavno bolji“. 

Program je uključivao izdavanje vaučera kojim su se građana mogli besplatno učlaniti ili vratiti u članstvo sportskog kluba. Omogućio je tako brojnim pojedincima besplatno učlanjenje u klub po vlastitom izboru na razdoblje koje su sami odredili. Odabrani klub bi dobio povrat od 40 eura za svaki predočeni "vaučer sportskog kluba", čime se sportaše potaknulo da se pridruže ili ponovno učlane u klubove koji su bili teško pogođeni pandemijom. To je bilo toliko uspješno da su svi bonovi iskorišteni, a klubovi su namaknuli potrebni im novac za funkcioniranje.

U programu je bila i rubrika "Velike klupske akcije - dani sporta kao praznici" koja je bila usmjerena izravno na sportske klubove. Ukupno 4000 inicijativa nagrađeno je s po 1000 eura. Do sada su odobrene 3593 prijave. Akcije nisu mimoišle ni osnovne škole. Klubovi i udruge imali su u tim akcijama oko 500.000 sudionika, a dobili su više od 30.000 novih članova, što je značajan uspjeh.

Još jedna hvalevrijedna inicijativa, usmjerena prema široj javnosti, unutar i izvan klubova, odnosila se na ponudu sporta na otvorenim prostorima i javnim zelenim površinama. Čak 150 spremnika sa sportskom opremom i sportskim rekvizitima postavljeno je diljem Njemačke, a u suradnji sa sportskim klubovima,109 puta priređeni su „dani otvorenih vrata“. 

Uspješnim aspektom programa pokazala se ideja da se klupski sport u Njemačkoj učini vidljivim i lako dostupnim putem online "karte kretanja" (BeLa). Oko 14 od 86.000 njemačkih sportskih klubova trenutačno sudjeluje u tome, nudeći oko 75.000 aktivnosti, a trend je i dalje uzlazni. Program ReStart financiralo je Ministarstvo unutarnjih poslova s 25 milijuna eura 2023. godine. Program se sastojao od nekoliko razina i modula koji su uključivali udruge, klubove, općine, volontere, članove klubova i građane. Ciljevi su uključivali aktiviranje velikog broja ljudi u Njemačkoj nakon pandemije COVID-19, promicanje interesa za klupske sportove, ulaganja u obuku trenera i sudaca te potporu razvoju klubova. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!