SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Hrvatska ispala s Eura: "Nogomet je ponekad okrutan!", kazao je kapetan Vatrenih. Nekad ide, nekad ne, tako je to u sportu

Hrvatska ispala s Eura:

Nakon što su odigrali utakmicu bez golova protiv reprezentacije Engleske u Kölnu, nogometaši Slovenije mogu slaviti plasman u nokaut fazu velikog natjecanja, što će im biti prvi nastup u osmini finala u povijesti. Tako je teorija o jakoj engleskoj pobjedi protiv Slovenije pala u vodu. Sloveniji čestitke za prolaz dalje! Hrvati imaju za koga navijati - za Sloveniju i za trenera Keka.

Hrvatska opet tuguje nakon drame, 1:1 je kao brutalan poraz za Vatrene. Šteta, nisu to zaslužili nakon što su konačno proigrali, pokazali su borbenost, želju i htijenje, uložili zadnji atom snage da bi pobijedili ali ... „Nogomet ponekad zna biti okrutan“, kazao je kapetan Vatrenih Luka Modrić.

Hrvatska nogometna reprezentacija je tako nakon sedam sjajnih godina podbacila na Euru u Njemačkoj. Izbornik i igrači nisu ispunili očekivanja nacije, ali su i poslije utakmice s Italijom ispraćeni pljeskom zato što su pokazali borbenost i htijenje kao u niti jednoj utakmici ovog Eura. Rezultat je ovog puta izostao ali i dalje trebamo biti ponosni na naše Vatrene, na Luku, Dalića ...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velika je šteta ovako završiti natjecanje, ali možemo biti ponosni, prije svega na naše navijače i igrače, koji su dali ono što je u ovom trenutku bio maksimum. Nažalost, neki drugi faktori bili su jači i Vatreni putuju kući puno ranije nego smo mislili da će to dogoditi. 

Treba se znati nositi s pobjedama i s porazima, a oni to znaju. Vrijeme je da se nešto promijeni, a to je najavio i Zlatko Dalić. Do Svjetskog prvenstva 2026. godine njegova je namjera stvoriti jednu brzu i okomitu reprezentaciju i takve igrače uskoro možemo očekivati u nacionalnoj momčadi.


REAKCIJE SU BRUTALNE 

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić bio je razočaran poslije remija s Italijom."Zadnja minuta protiv Albanije, zadnja minuta danas ... Primimo gol, lopta u našoj fazi napada, faul, onda moramo izbiti tu loptu kroz sredinu, nismo, pa igrač pogodi. Promašimo dva penala na ovom Euru pa dobijemo golove u 95. i 98. minuti. Čestitam dečkima na borbenosti. Žao mi je zbog svih naših ljudi koji su bili u Njemačkoj. Žao mi je, ovo je neuspjeh", kazao je Dalić u izjavi za HRT dodavši kako svu odgovornost za neuspjeh preuzima na sebe.

“Moram podvući suca Machiavellija. Pokazali smo da imamo širinu, a navlačio je za Talijane. Imao je kriterij koji je bio na strani Talijana. Igrao sam nogomet i osjetiš kad je nešto tendenciozno. Kazneni udarac je sudio jer nije imao drugog izbora. I na kraju produži utakmicu osam minuta. Najviše mi je žao našeg kapetana”, rekao je Joško Jeličić u studiju HRT-a.

U razgovoru s kolegom Gordanom s Radio Mrežnice on ime drugačiji pogled na utakmicu, zanimljivo je njegovo razmišljanje. „Makkelie je sudac za posebne zadatke. Ali kad cijeli turnir nikoga ne nadigraš, kad nemaš ideju igre i kad dva gola primiš u zadnjim sekundama, onda je vađenje na suca čista demagogija. Sad se Dalić hvata za tih 8 minuta produžetka. Pa da je produžio samo 5, dobili bi gol u 5. minuti jer smo nakon vodstva prestali igrati. Volio bih da novinari Dalića pitaju zašto Erlić nije igrao ni minute, a iznio je kvalifikacije? Zašto nam na krilima igraju vezni igrači? Zašto je Kramarić igrao špicu? Na SP- u Kataru nismo zabili niti jedan gol kad je Kramarić igrao špicu. I on ga stavi u utakmici u kojoj nam treba pobjeda?“, kaže Gordan Tomičić.

NA RUBU REGULARNOSTI? 

Rumunjska i Slovačka su u „najluđoj“ skupini Europskog prvenstva. Zajedno s Belgijom i Ukrajinom, a sve četiri momčadi uoči zadnjeg 3. kola E skupine imaju po četiri boda (od 18 sati igraju Rumunjska – Slovačka u Frankfurtu i Belgija – Ukrajina u Stuttgartu). 

Ako znamo da će četiri boda biti dovoljna za prolazak u osminu finala, čak i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, jasno je što odgovara Rumunjskoj i Slovačkoj. Ovim reprezentacijama remi u međusobnom susretu osigurava plasman u osminu finala.

Ne bi bilo prvi put da se iz aviona vidi kako dvije momčadi igraju kad i jedne i druge remi vodi u nokaut-fazu natjecanja Bilo je toga već na europskim prvenstvima. Ali, sad je netko po prvi put javno priznao kako je utakmica dogovorena, tri dana prije nego što je počela. Nekadašnji rumunjski reprezentativac, 57-godišnji Danut Lupu za rumunjski AS otvoreno tvrdi: “Kvalificirat ćemo se dalje, naravno. Remi sa Slovačkom, sve je dogovoreno! Bilo bi šteta da oboje ne odemo dalje. Zašto riskirati?”, izjavio je Lupu. Čovjek koji je za Rumunjsku igrao i na SP-u nije bilo tko. Možda Lupu samo želi svojih novih pet minuta slave i medijske pozornosti, a možda i ima pouzdane insajderske informacije? Inače, u Rumunjskoj kladionice radikalno spuštaju kvote na remi para Rumunjska – Slovačka. Kako god završilo, jedna je utakmica već žestoko uprljana. I to na EP-u koje je do danas po svemu bilo gotovo pa savršeno.

Sačekajmo do večeras. Možda nas Rumunji i(li)) Slovaci ipak iznenade fair-playom.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!