SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Hrvatska je Euro završila na 17. mjestu i uvjerljivo je najbolje rangirana reprezentacija koja je ispala u prvom krugu

Hrvatska je Euro završila na 17. mjestu i uvjerljivo je najbolje rangirana reprezentacija koja je ispala u prvom krugu

Glavne statističke rubrike okončanog prvog kruga Eura za Hrvatsku ne izgledaju tako porazno poput njenog ostvarenog rezultata. U brojnim kategorijama Vatreni kotiraju jako dobro, ali ima i onih u kojima su pri dnu.

Završena je prva faza Eura, odigrano je 36 utakmica nakon kojih smo saznali 16 reprezentacija koje će nastaviti utrku za naslov prvaka u nokaut fazi. Vidjeli smo pregršt uzbuđenja, 7 autogolova, 3 crvena kartona, 2 na utakmici Turska - Češka. 

Hrvatska je Euro završila na 17. mjestu i uvjerljivo je najbolje rangirana reprezentacija koja je ispala u prvom krugu. Na Fifinoj su ljestvici Vatreni deveti, a od europskih momčadi ispred su samo Francuska, Belgija, Engleska, Portugal, Nizozemska i Španjolska. Prva sljedeća reprezentacija koja se oprostila od Eura je Ukrajina, 24. na Fifinoj ljestvici, Poljska je 26. Mađarska 27., Srbija 32., Češka 34., Škotska 39., a Albanija 66. U osmini finala igrala je Slovenija, tek 57. na rang listi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska uopće nije bila bezopasna po gol suparnika, osmi su po ukupnom broju udaraca (42) i udarcima u okvir (14), sedmi po broju udaraca koji su pogodili vrata (16). Prema službenoj Uefinoj statistici, Hrvatska je šesta po broju napadačkih akcija (152). U obrambenoj kategoriji, osvojili su 126 lopti, po čemu su treći na Euru. Šesti su u kategoriji po postotku točnih dodavanja (1685) i onim uspješno provedenim (1510). Na stepenici više, na petom mjestu, Hrvatska je nakon grupne faze natjecanja po postotku držanja lopte u svojem posjedu (55,3 posto vremena). Ukupno su napravili 46 prekršaja, što je manje samo od Austrije (49), dok su po broju pretrpljenih faulova (29) na 17. mjestu. 

Vatreni izveli najmanje udaraca iz kuta od svih sudionika Eura. Samo 5 kornera dosuđeno je za Hrvatsku protiv Španjolske., Albanije i Italije te je u toj kategoriji na samom dnu. Posebno je zanimljiv podatak da je Hrvatska jedina reprezentacija na EP-u kojoj nije dosuđeno nijedno zaleđe. Efikasnost je bila prosječna, s 3 postignuta gola Hrvatska je na diobi desetog mjesta, no zato je defenziva bila ogroman problem. Vatreni su primili čak 6 pogodaka, manje jedino od Škota, koji su primili jedan više.


Luka Modrić je s 38 godina i 289 dana postao najstariji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Dosadašnji rekord je držao Ivica Vastić, nogometaš hrvatskih korijena koji je igrao za Austriju. On je zabio 2008. te do sada držao rekord. Iako je u 54. minuti promašio jedanaesterac, Modrić se minutu kasnije sjajnom reakcijom iskupio postigavši gol. To mu je bio 178. nastup u hrvatskom dresu i 26. pogodak. Modrić ima 18 godina u reprezentaciji, 14.178 minuta, 3 medalje, 6 izbornika, 9 velikih natjecanja, 35 utakmica na EP-u i SP-u, 29 asistencija, 72 pobjede u natjecateljskim utakmicama, 29 remija, 30 poraza i 10 žutih kartona.

Prema dobi igrača, Hrvatska je treća najstarija na Euru. Prosječna je dob 27,7 godina, a starije su samo Škotska (28,7) i Njemačka (27,9), dok najmlađa, Češka, ima momčad starosti 25,3 godine. Najniže reprezentacije na Euru imaju Španjolci i Škoti, prosječne visine 181 cm. Ukrajinci i Englezi visoki su 182 cm, Talijani 183,5, a Albanci 184,5 cm. A najniži je igrač mađarski reprezentativac Callum Styles sa 167 cm. A po visini igrača na prvom je mjestu Srbija. Stojkovićevi izabranici prosječne su visine 188 cm, te imaju i najvišeg igrača Eura, golmana Vanju Milinković-Savića s 202 cm. Česi i Danci visoki su prosječno 187 cm, Francuzi 186, a potom su Hrvatska, Slovenija i Slovačka sa 185,5 cm.

Talijanski list Gazzetta dello Sport objavila je najgoru momčad grupne faze Europskog nogometnog prvenstva. U tih neslavnih 11 uvrštena su i dvojica Vatrenih, vratar Dominik Livaković i defenzivni vezni Marcelo Brozović. U formaciji 4-2-3-1, sastavili su najgoru momčad grupne faze: Dominik Livaković (Hrvatska) - Giovanni Di Lorenzo (Italija), Antonio Silva (Portugal), Ryan Porteous (Škotska), Andy Robertson (Škotska) -  Marcelo Brozović (Hrvatska), Sergej Milinković-Savić (Srbija) - Antoine Griezmman (Francuska), Jude Bellingham (Engleska), Ousmane Dembele (Francuska) - Dušan Vlahović (Srbija).

Prema stranici Swiss Football Data, koja se bavi nogometnom statistikom na temelju podataka, poput svjetskog rankinga po Fifi, Elo ratinga i zadnjih 5 utakmica na europskim prvenstvima, nakon 10.000 simulacija koje su izveli, Hrvatska je bila peti favorit za titulu u Njemačkoj! Prema njima, Vatreni su imali 7,4 posto šanse za trofej, Engleska je sedma s 5,4 posto, a prvi favorit je Portugal s čak 20 posto šanse. I njima je Francuska na drugome mjestu sa 16,1 posto.

Očekivanja od Vatrenih su bila velika, čak se spominjalo i zlato, a sve je nabujalo nakon odlične predstave protiv Portugala. No, prva utakmica protiv Španjolske uzdrmala je redove, Furija je svoje napravila već u prvom dijelu zabivši 3 gola. Nastavak je donio Albaniju, prvo poluvrijeme za zaborav, i onda povratak, te primljeni pogodak u petoj minuti nadoknade za 2:2. Trebala nam je pobjeda protiv Italije, imali smo je u rukama do osme minute nadoknade i tada nas Zaccagni šalje doma. Vatreni prvi put u eri Zlatka Dalića nisu na velikom natjecanju ispunili očekivanja. Ni svoja ni vlastitih navijača, ali Hrvatska je u zadnjih sedam godina radila čuda.

Na kraju spomenimo i pune stadione. Hrvatski navijači ostavili su odličan dojam, rekordan posjet u Berlinu, pa Hamburg u kojem su s Albancima napravili sjajnu atmosferu, do prekrasnog navijanja u Leipzigu ...

Izdvojeno


Reci što misliš!