SPORT

RUKOMET I PINGIĆ

Karlovačka županija nije imala predstavnika na Olimpijskim igrama od 2000. godine - u Parizu će ih imati čak troje

Karlovačka županija nije imala predstavnika na Olimpijskim igrama od 2000. godine - u Parizu će ih imati čak troje

Olimpijsku medalju čekamo od, ovisno o kutu gledanja, 1984. ili 1996. godine.

Karlovački veslač Tihomir Jarnjević bio je 2000. godine u Sydneyu zasad posljednji olimpijac iz Karlovačke županije. Luka Cindrić, doduše, putovao je 2016. u Rio de Janeiro ali tek kao "petnaesti igrač" reprezentacije Hrvatske, rezerva izvan momčadi, koja bi bila aktivirana u slučaju nečije teže ozljede i prisilnog napuštanja turnira. 

24 godine kasnije, u Parizu ćemo imati - tri predstavnika! Jedan od njih je, dakako, upravo Luka Cindrić, koji će tako nakon niza velikih natjecanja napokon osjetiti i slast onog najvećeg - Olimpijskih igara. Rođeni Ogulinac, koji je rukometnu reputaciju stekao u Karlovcu, već je godinama jedan od najboljih hrvatskih rukometaša, ali i europskih pa je 2017. proglašen za najboljeg europskog rukometaša, a 2021. u najbolju postavu EHF Lige prvaka. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I drugi predstavnik Karlovačke županije dolazi iz rukometa, iako u našoj županiji nije ostavio toliko traga kao Cindrić, a nije tu ni rođen. Riječ je o Nikoli Grahovcu, koji je rođen u Međimurju u selu Čehovec, no već od malih nogu je s obitelji preselio u Plaški pa ga s pravom možemo smatrati svojim. U Ogulinu je počeo i rukometnu karijeru, koja ga je potom strelovito vodila do Bundeslige i, evo - Olimpijskih igara!

Na kraju tu je Dugorešanka Ivana Malobabić koja će predstavljati Hrvatsku u stolnom tenisu i koja je na svoj način ispisala jednu posebnu senzacionalnu priču, jer olimpijski debi imat će u - 45. godini života!


Za Ivanu je i sam plasman na Olimpijske igre golem uspjeh, no sigurno se neće predati i potajno priželjkuje i pokoji, pa barem jedan, olimpijski "skalp". Stolni tenis počinje već 27. srpnja, prvog dana igara, a ne bude li drastičnih promjena Dugorešanka u kontekstu olimpijskog nastupa nije baš imala sreće s konačnim renkingom - naime, on je dovoljno jak da izbjegne pretkolo (u kojem bi, međutim, bila favorit protiv praktički svih suparnica) ali ne i za to da bude nositeljica u 1. kolu pa je vjerojatno očekuje vrlo jaka suparnica već na startu.

Već 27. srpnja kreće i rukometni turnir, a Hrvatska ga otvara protiv Japana. U skupini s našim rukometašima su još Švedska, Slovenija, Njemačka i Španjolska. Vremena kada je Hrvatska bila svjetska velesila ipak su iza nas, nismo ovog puta u najužem krugu favorita, ali svakako je moguće da dođemo u situaciju da se borimo za medalju.

Iz tog kuta valja podsjetiti na još jedan podatak - Karlovačka županija olimpijsko odličje čeka, ovisno o kutu gledanja, još od 1984. kada je Karlovčanin Boro Cvetković osvojio nogometnu broncu, ili eventualno od 1996. kada su Labinjanin Valner Franković i Samoborac Vladimir Šujster osvojili zlatna odličja s rukometnom reprezentacijom kao aktivni igrači Karlovačke pivovare.

Izdvojeno


Reci što misliš!