KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Najveći ovogodišnji uspjeh Korane je što se vratilo žensko veslanje!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Najveći ovogodišnji uspjeh Korane je što se
vratilo žensko veslanje!

Svjetski prvaci

u disciplini dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković izabrani su nedavno za najbolju mušku posadu 2019. godine u izboru Međunarodnog veslačkog saveza (FISA). Braća Sinković su ovo veliko priznanje primili na svečanosti FISA-e u Londonu. Sinkovići su najboljom posadom proglašeni i 2016. godine, tada u dvojcu na pariće, a njihov trener Nikola Bralić za najboljeg veslačkog trenera na svijetu izabran 2015. godine. Sinkovići su ove godine u Luzernu osvojili europski naslov, a u Linzu su se okitili naslovom svjetskih prvaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je zapravo uvod u temu o karlovačkom veslanju.

Nedavno je okončana veslačka sezonu na vodi i to je valjan razlog da i u rubrici 7 dana na 4 rijeke napravimo inventuru rezultata što su ih tijekom 2019. godine polučili članovi VK Korana s desne obale rijeke Kupe na Dubovcu. Kao i svake prethodne godine i ovo sezona je zaključena na domaćoj vodi klupskom regatom na Kupi gdje su nastupili, uglavnom, polaznici Škole veslanja, ali i neki regatni veslači. Uglavnom, zanimljivost ovogodišnje klupske regate je bila ta što su nakon podužega „posta“ opet nastupile i djevojčice koje su u GIG-u pobijedile svoje vršnjake.

ŽENSKO VESLANJE

Naime, nakon sestara Milošević, Ane Katušin, Irme Šumar, Lucije Škrtić, Lucije Alinčić i drugih, kad je Korana uz osječki Iktus imala najjače žensko veslanje u Lijepoj Našoj, žensko veslanje u Karlovcu je stagniralo. Stvorila se nekakva prazninu, a sada se čini da bi se to moglo promijeniti na bolje. Nedavno je u Školi veslanja stasala perspektivna ekipa djevojčica koja daje nadu u karlovačko žensko veslanje. Bez podcjenjivanja nikoga ali možda najveći uspjeh rada struke u Korani je upravo taj što se u klub uspjelo vratiti žensko veslanje.

EMA HODAK

Nadalje, mlada i talentirana veslačica Ema Hodak koja već neko vrijeme nastupa ugodno je iznenađenje za sve poklonike veslanja. Pogotovo ako se u obzir uzme spomenuta stagnacija ženskog veslanja. Prirodni je, kažu, talent i što je izuzetno važno - voli trenirati pa je vježbala puno više i od svoje konkurencije. Sukladno tome u ovoj sezoni nije imala pravu konkurenciju u svojoj kategoriji, bila je bolja čak i od dječaka svoga uzrasta. U idućoj sezoni natjecati će se u razredu više – kategoriji kadetkinja A gdje se od Eme Hodak očekuju novi uspjesi.

ŠUTALO, CINDRIĆ, GRGURIĆ

Klub je u ovoj godini ostao bez nekoliko odličnih seniora koji su zadnjih godina svojim rezultatima “vukli” klub. Najuspješniji karlovački veslač zadnjih godina, Dominik Šutalo, završio je fakultet i prestao veslati. Dobio je posao i nije mogao nastupiti na državnom prvenstvu za seniore. Nadalje, „kopačke o klin“ objesili su donedavni uspješni seniorski veslači Mislav Cindrić i Josip Grgurić. To je, pak, primoralo trenere da jače povuku i naprave smjenu generacija. Tako da je priliku dobio mlađi kadetski i juniorski veslački kadar. Na površinu su „preko noći isplivali“ neki novi klinci i klinceze. Četverac GIG za kadete B nametnuo se osvajanjem srebrne medalje, što je na neki način i potvrda višegodišnjeg dobrog rada u Školi veslanja, a za što zasluge pripadaju dugogodišnjem mladom i ambicioznom treneru Dariju Šabiću.

MARIO KONJEVODA

U klubu pak smatraju da je ovogodišnja veslačka sezona je bila uspješna, ali da se na državnom prvenstvu moglo postići i više, najmanje u dvije discipline. Nedostajala je medalja, Marija Konjevode (nije nastupio zbog bolesti jer bi izborio odličje), što se očekivalo s obzirom da slovi za jednog od perspektivnih veslača u Hrvatskoj danas. Na Superkupu na Pagu bio je treći. Od njega se očekuje da iduće godine bude onaj pravi nasljednik Dominika Šutala. U idućoj godini se može ozbiljno računati na Konjevodu kojega s pozornošću prate i iz Hrvatskog veslačkog saveza. Korana bi tako 2020. mogla imati reprezentativce u juniorskom dijelu. Da su osvojene te dvije spomenute medalje sezona bi bila uspješnija. No, i ovako u klubu ne bi trebali biti nezadovoljni.

PATRIK VRABAC

Patrik Vrabac je u odnosu na prošlu sezonu sada znatno napredovao, ozbiljan je i predan radu. U ovoj sezoni je bio treći na državnom prvenstvu u samcu za lake juniore. Vrabac i Konjevoda su prije godinu dana bili viceprvaci države za mlađe juniore, a iduću sezonu mogli bi nastupiti u skifovima, ali i u dvojcu na pariće za juniore. Za nadati se da će opravdati povjerenje.

LUKA HAJDIN

Kao i Ema Hodak tako je i Luka Hajdin potencijal koji obećava. Iza njega je uspješna sezona, bio je nepobjediv u svojoj kategoriji. Prvak je države kod kadeta A, pobjednik u Kupu 'Miljenka Finderlea' i pobjednik Superkupa, drugog najvažnijeg veslačkog natjecanja u državi. Radi se o izuzetnom veslačkom potencijalu. Ostvario je rezultate koje su postizala braća Sinković u njegovoj dobi. Iduće sezone prelazi u višu kategoriju, a još lani je u sparing treninzima bio bolji od veslača koji su u višoj kategoriji. Luku Hajdina u dogledno vrijeme očekuje reprezentacija. Treba ga nadgledati kako se dalje razvija, i pratiti njegov rad - svakako!

Izdvojeno


Reci što misliš!