KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Karlovački sportaši svojevrsni su svjetski prvaci, evo i zašto…

7 dana na 4 rijeke: Karlovački sportaši svojevrsni su svjetski
prvaci, evo i zašto…

Proteklog tjedna je održana 9. sjednica skupštine Karlovačke športske zajednice (KŠZ) na kojoj je prihvaćeno, od ranije već poznato, izvješće KŠZ-a o financiranju KA-sporta iz sredstava proračuna Grada Karlovca. Podsjetimo još jednom da ukupna prihodovna strana za 2015. godinu iznosi 6.459.255,17 kn (velik dio tog novca ide tvrtki Mladost d.o.o. za korištenje termina). Pozicija «Tekuće donacije – sportske udruge članice KŠZ-e» koja je izravno vezana za rad klubova o kojoj u najvećem dijelu ovise sportski rezultati je, nažalost, osjetno manja. Iznosi svega 1.570.000,00 kn, što je najmanji iznos za sport u posljednjih 10-15 godina.

- Jedan od ciljeva KŠZ je da tijekom slijedećih godina osiguramo stabilna financijska sredstva za nesmetan rad i profesionalizaciju još nekoliko trenera, osobito trenera osoba s invaliditetom – naglasio je predsjednik Karlovačk športske zajednice Želimir - Žiga Feitl.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svakom slučaju bi bilo poželjno da vodstvo KŠZ-a više poradi da izravna sredstva za rad klubova iz proračuna budu veća od sadašnje „mizerije“, naročito da se smanji dio „kolača“ koji s pozicije za sport odlazi tvrtki Mladost, kojoj bi pak poželjeli da više prihoduje jer to može ako čelništvo tvrtke zna kako i, dakako želi pomoći sportu.

S obzirom na sredstva iz proračuna, i uobičajenu „škrtost“ sponzora, karlovački sportaši su svojevrsni svjetski prvaci, evo i zašto… Na sportskim borilištima u zemlji i u inozemstvu u prošloj su godini postigli više od očekivanoga osvojivši oko 20 naslova prvaka, što u pojedinačnoj što u ekipnoj konkurenciji. Bili su osvajači europskih i svjetskih odličja i članovi reprezentacije Hrvatske, čime su doprinijeli ugledu Karlovca u Hrvatskoj i u svijetu. Znatno više nego bilo koji lokalni političar! U siječnju 2016. organizirano je proglašenje najboljih u sportu na kojemu su za sportska dostignuća u 2015. nagrađeni najbolji.

Raduje još i to što učenici – sportaši postižu zapažene rezultate na raznim natjecanjima županijskog, državnog i međunarodnog karaktera. Dnevno kroz trenažne procese u gradu Karlovcu prođe oko 1.500 djece. S rekreativnim skupinama koje se ne natječu ali se bave nekim vidom tjelovježbe, taj broj se utrostručuje te čini oko 5.000 sportsko aktivnih osoba.

Sportska vlada grada (KŠZ) održala je 20 sjednica i dvije sjednice skupštine. Donijeli su tri nova pravilnika po „Strategiji razvoja sporta u gradu Karlovcu od 2012 – 2020“, a održano je i nekoliko sastanaka s ciljem stabilizacije (spuštanja adrenalina) članova iz pojedinih klubova (odbojka, rukomet i taekwondo). Kroz program stipendiranja vrhunskih i perspektivnih sportaša u 2015. godini bilo je uključeno šest sportaša i sportašica. Posebna pomoć klubovima ostvarena je kroz zdravstvenu skrb za sportaše. KŠZ je također produžila i ugovore s dvije ordinacije medicine rada (stručnjak sportske medicine) za sve natjecatelje svojih članica.

Napomenimo još da je skupština KŠZ u članstvo primila Streljački klub Novi centar. Međutim, puno zanimljivije je vidjeti koliko je klubova zbog neaktivnosti, odnosno neobavljanja svoje sportske djelatnosti, ali i zbog nerada (temeljem statuta KŠZ-a članak 14., 15., 16., 19. i Zakona o udrugama) ispisano iz članstva krovne sportske asocijacije u gradu Karlovcu. Još je zanimljivije iz popisa vidjeti tko su te organizacije za koje nam uopće nije jasno kako su uopće bili primljeni u članstvo KŠZ (informacije su to iz Registra Udruga i Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji – Služba za opću upravu i imovinsko pravne poslove). Sekcija HZSN Karlovac (sportski novinari) izbrisana je iz članstva KŠZ jer je u registar udruga upisana u Zagrebu gdje je njena matična udruga - Hrvatski zbog sportskih novinara.

Brisani iz članstva KŠZ-a ATLETSKI KLB VITAL – zadnja skupština održana 2010. BASEBALL KLUB GRABRIK – zadnja skupština održana 2011. BICIKLISTIČKI KLUB KARLOVAC – 1889 - nema podataka u Registru udruga BOKSAČKI KLUB TIGAR- dostavili izjavu o zatvaranju kluba Ur.broj:43/16 HRVATSKI ZBOR SPORTSKIH NOVINARA – Sekcija Karlovac – nisu upisani u Registar udruga s područja grada Karlovca KOŠARKAŠKI KLUB ŽORA – zadnja skupština održana 2011. KUGLAČKI KLUB MOSTANJE - dostavili izjavu o prestanku djelovanja Ur.broj:41/16 MATICA UMIROVLJENIKA – socijalna djelatnost NOGOMETNI KLUB KIM-VETERANI – zadnja skupština održana 2007. ODBOJKAŠKI KLUB 4 RIJEKE -dostavili izjavu o zatvaranju kluba Ur.broj 53/16 PLESNI CENTAR STUDIO 23 – djelatnost kultura PLESNI KLUB TANGO – zadnja skupština održana 2007. RONILAČKI KLUB 4 RIJEKE – zadnja skupština održana 2008. SKLIZAČKI KLUB KARLOVAC 1884 – zadnja skupština održana 2007. SPORTSKA REKREACIJA ATOMIC FIT -dostavili izjavu o zatvaranju kluba Ur.broj 31/16 STRELJAČKI KLUB ČETIRI RIJEKE 28.05.2015 udruga je u prestanku djelovanja STRELIČARSKI KLUB MULJAVA – nema ga u Registru udruga ŠPORTSKI STRELJAČKI KLUB KARLOVAC – zadnja skupština održana 2008. TENISKI KLUB INVALIDA U KOLICIMA ČETIRI RIJEKE - 05.06.2015 udruga je u prestanku djelovanja UDRUGA OLYMP – zadnja skupština održana 2007. – izjava o prestanku djelovanja ZRAKOPLOVNI KLUB PARALEK – zadnja skupština održana 2009. – tehnička djelatnost

Inline hokej klub Karlovac i KŠZ uspješno su aplicirali na IPA europski projekt u vrijednosti 200.000,00 eura za IHK Karlovac. Projekt je u trajanju do polovine 2016. godine.

Neke klubove KŠZ je podržao u organizaciji sportskih manifestacija (EP u kickboxingu, Karlovački vrtuljak, Olimpijski festival dječjih vrtića, prijem kod gradonačelnika za uspješne sportaše, 20. noćni malonogometni turnir Dubovac 2015., Karlovački cener, Baseball turnir Europske lige prvaka, SP u preciznoj orijentaciji 06.2015., 62. karlovačka veslačka regata, Ljetna košarkaška HAKL liga, Ljeto na Foginovom, EP u baseballu B skupine, vaterpolska utakmica, Tjedan mobilnosti, Move week - tjedan promicanja tjelesne aktivnosti). Podržan je i niz prijateljskih, humanitarnih, pokaznih i drugih vrsta utakmica, natjecanja i raznih turnira povodom obilježavanja događaja. Karlovački klubovi bili su domaćini državnih natjecanja u streljaštvu, rukometu i karateu.

KŠZ se pohvalila i organizacijom radionica i predavanja prateći tako najnovije trendove i zakonske propise (Dan sporta – u suradnji sa Upravnim odjelom za europske poslove, regionalnu i međunarodnu suradnju Karlovačke županije na temu - Financiranje sporta kroz fondove EU te mogućnost partnerstva sa Savezom Alpe - Jadran, Dugoročan razvoj mladih sportaša - predavač kondicijski trener i osvajač zlatne olimpijske medalje prof. Pero Kuterovac, radionica na temu Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge).

Izdvojeno


Reci što misliš!