KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Karlovac rasadnik sportskih talenata a sve manje kvalitetnog i vrhunskog sporta

7 dana na 4 rijeke: Karlovac rasadnik sportskih talenata a sve
manje kvalitetnog i vrhunskog sporta

Ova je kolumna na neki način nastavak na osvrt od 20. travnja ove godine pod naslovom „Dušebrižnici bez osnove i argumenata“ kad sam u zaključku napisao (prenosim u cijelosti): „Karlovačka rukometna škola još se jednom potvrdila kao nezamjenjiv organizator Završnice otvorenog prvenstva Hrvatske u mini i super mini rukometu. Nakon 15. organizacija tih prvenstava postavlja se pitanje kako će, i hoće li uopće kad to RŠK više neće moći organizirati iz raznih drugih razloga, dalje funkcionirati prvenstvo Hrvatske? Unatoč toga Rukometnu školu Karlovac više cijene u Hrvatskoj nego u domaćem dvorištu. Nažalost, to je najčešće tako. U svom gradu imaju sve više dušebrižnika bez osnove i argumenata koji u uspješnom radu i besprijekornoj organizaciji škole vide konkurenciju, ponajprije zbog svog nerada i neuspjeha. RŠK se zbog toga u Karlovcu svake godine nanovo mora dokazivati, pa i kod krovne sportske asocijacije grada, iako su iza njenog rada vidljivi uspjesi, što je na kraju najvažnije. Pitanje je gdje bi danas bio karlovački rukomet da nije bilo „Đanijeve rukometne škole?! Zašto se neki moraju konstantno dokazivati, a neki gotovo nikad. Konačno, kome se dokazivati. Pojedincima koji iz fotelja promatraju rad škole, imaju moć, i nažalost odlučuju o mnogočemu".

Na sreću, ovu konstataciju podupiru zadnji uspjesi polaznika RŠK (tekst objavljen pod naslovom „Kadeti i mlađi kadeti HRK Karlovac te dječaci RŠK Karlovac izborili završnicu prvenstva Hrvatske“).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Selekcija kadeta HRK Karlovca (1998. godište) ostvarila je sjajan rezultat u Zagrebu i Varaždinu gdje su se izborili među osam najboljih ekipa u Hrvatskoj i plasirali se na završnicu kadetskog prvenstva Hrvatske u Umag. Selekcija kadeta HRK Karlovac koju trenira Miodrag Višnić odigrala je 4 utakmice i u sve četiri uvjerljivo pobijedila. Zanimljivo je još i to da osnovicu igrača kadetskog sastava čine prvotimci HRK Karlovac, igrači koji su donedavno igrali i stjecali igračko iskustvo u Premijer 1. HRL: Patrik Mrljak, David Vojak, Hrvoje Capan, Tomislav Špruk, Mateo Radočaj, Josip Paulić, Dorijan Blašković i Renato Milovac. Nakon kadeta i selekcija dječaka RŠK Karlovca (2002 godište) koju također trenira Miodrag Višnjić, pomoćnik trenera prve momčadi HRK Karlovca, izborili su završnicu prvenstva Hrvatske za dječake, iako službeno prvenstvo još nije završeno. Selekcija dječaka odigrala je 2 utakmice u kojoj su uknjižili pobjede te tako zasluženo osiguralo odlazak u Umag na završnicu prvenstva Hrvatske. Mlađi kadeti HRK Karlovca (2000. godište) koje trenira Tatjana Rašić, ujedno i trenerica prve momčadi, izborili su također završnicu prvenstva Hrvatske za mlađe kadete u Umagu. Odigrali su 2 utakmice i obje pobijedili.

Da je Karlovac sve više grad rasadnik sportskih talenata a sve manje grad kvalitetnog, nacionalnog i vrhunskog sporta, potvrđuju sve bolji uspjesi mladih sportašica i sportaša. Koliko je to dobro i pozitivno utoliko otvara i neku drugu „sportsku ranu“. Razlog za to jesu nedovoljni uvjeta za rad sportaša, a posljedica je njihov odlazak iz Karlovca poradi boljih uvjeta i afirmacije. Evo i zašto...

Izbornik mlade rukometne reprezentacije Hrvatske Hrvoje Horvat je za Europsko prvenstvo U-20 odabrao 16 mladih hrvatskih rukometaša a među njima je i rukometaša HRK Karlovca Dominik Smojver, danas člana RK Borac iz Banja Luke. Trojica mladih rukometaša HRK Karlovca bili su pozvani i na kontrolno okupljanje hrvatske kadetske reprezentacije. Izbornik Horvat među 20 igrača uvrstio je bio Ivana Šnajdera, Domagoja Smojvera i Andreja Obranovića, sada član RK Poreč. Karlovac je time bio drugi klub po brojnosti mladih reprezentativaca, više ih je pozvano samo iz PPD Zagreba (četiri). Izbornik je ujedno objavio i kratak spisak od šest rezervi, Među rezervnim igračima bio je još jedan igrač – riječ je o Adrijanu Miličeviću, nekadašnjem igrača Karlovca a sada Zagreba.

Dva nadarena karlovačka odbojkaša, prvotimca OK Karlovca, Filip Jakšić i Bruno Gojak bili su pozvani na pripreme juniorske reprezentacije Hrvatske za kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo.

Na širi popis juniorske košarkaške reprezentacije Hrvatske za Europsko juniorsko U-18 prvenstvo pozvane su bile čak tri mlade košarkašice ŽKK Karlovca: Lea Hajdin, Iva Belošević i Helena Divčić.

Mali ilovački nogometaši (2006. godište i mlađi) koje trenira Danijel Bičanić imali su dobar nastup na iznimno jakom 7. međunarodnom Bubamara Total TV kupu u Sesvetama, na kojem su nastupile 32 ekipe iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Češke, Austrije i Bugarske. Posebno se istaknuo Vilim Šeketa koji je sa 4 pogotka bio najbolji strijelac ekipe iako je godinu dana mlađi od suigrača, a uz njega su dobro igrali: Cvitković, Lacković, Cerjak, Ban, Pratnemer, Belić, Bosiljevac, Milosavljević, Prpić, Latković i Novogradac.

Na zagrebačkom Jarunu održana je Inter City veslačka regata ujedno i 4. regata veslačkog kupa „Miljenko Finderle“. Karlovačka Korana ostvarila je na tom veslačkom natjecanju vrlo dobar uspjeh čije posade su nastupile u čak sedam A finala. Jako dobar nastup imao je trenutno najbolji karlovački veslač Dominik Šutalo koji je u kombiniranom čamcu za lake seniore, s Lukom Pap iz zagrebačke Mladosti, zaostao samo jednu sekundu iza teškog seniorskog čamca kombinirane posade veslača iz Zadra i zagrebačke Mladosti. Dobar uspjeh postigao je i dvojac Mislav Cindrić i Josip Grgurić. Oni su se ravnopravno nosili protiv favorizirane kombinirane posade veslača Trešnjevke i Mladosti koju izbornik Srećko Šuk forsira za reprezentaciju za neko od međunarodnih natjecanja.

U češkom Břeclavu održan je bio peteroboj kadetskih reprezentacija Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, na kojem je za reprezentaciju Hrvatske nastupilo i troje mladih karlovačkih atletičara. Karlovački se predstavnici vraćaju prilično zadovoljni i s dva odličja. Do bronce je stigao Marko Krivačić iz AK Karlovca u utrci na 1.000 metara. Brončana je bila Leona Joha iz AK KA-tim i to u štafeti 4×100 metara, koja je pritom oborila i hrvatski kadetski rekord s rezultatom 48.65. Treći predstavnik karlovačke atletike u kadetskoj reprezentaciji bio je Hrvoje Neralić iz AK Karlovca, koji je osvojio 5. mjesto u utrci na 300 metara s preponama.

Kruno Gojković, mladi igrač karlovačke Olimpije 83 dobio je poziv u All Star reprezentaciju Europe koja je kao poseban gost pozvana sudjelovati na trećem izdanju Azijske zimske lige gdje ih očekuju susreti s momčadima U23 uzrasta iz japanske, južnokorejske i tajvanske lige. Jedan od najtalentiranijih mladih igrača iz grada na četiri rijeke, Antonio Horvatić nastupao je za mladu reprezentaciju Europe koja je kao gost igrala na U-17 državnom prvenstvu SAD-a. Među mladim Europljanima Horvatić bio jedini hrvatski predstavnik.

U ponedjeljak iz Zagreba hrvatska karate reprezentacija putuje na seniorsko EP u Francusku (Montpellier). U sastavu reprezentacije nastupiti će i Dino Povrženić (član KK Karlovac 1969) u kategoriji -67 kg, a profesionalni trener Karlovca Dario Keča trener je muške karate selekcije. Eliminacije počinju u četvrtak i petak, 5. i 6. svibnja, a borbe za broncu i finala su na programu u subotu i nedjelju, 7. i 8. svibnja ove godine.

Najbolja tekvondašica TKD Banija Pandas, Mateja Kunović, na dva je međunarodna turnira hvatala normu za odlazak na Olimpijske igre u Tokio, gdje je osvojila nove bodove na svjetskoj i olimpijskoj rang listi. U ovoj godini je Kunović napredovala za 39. mjesta pa je tako sa 82. skočila na 41. mjesto na svjetskoj rang listi u kategoriji 49 kg, a u olimpijskoj listi nalazi se na 42. mjestu gdje je napredovala za 13 mjesta. U planu je do kraja godine ući među top 30 sportašica u kategoriji -49 kg gdje bi onda dobila pozivnicu za prestižni finalni grand prix.

Drugi kriterijski turnir za juniore Bljesak 1995. koji je okupio 342 natjecatelja. TKD Banija Pandas iz Karlovca je nastupio s dvije tekvondašice i obje su osvojile zlatne medalje. Iva Požega (+68 kg) uspjela se kvalificirati na Svjetsko taekwondo prvenstvo koje će se održati krajem godine u Kanadi. Ona je na dva kvalifikacijska turnira bila najbolja u svojoj kategoriji i bodovni neuhvatljiva ostalim protivnicima u kategoriji. Preostalo je još nastupiti na državnom prvenstvu kao trećem kvalifikacijskom turnira, ali to joj ništa neće mijenjati na bodovnoj listi tako da je već nakon ovog drugog kriterijskog turnira osigurala SP. Drugo zlato za KA-pande osvojila je kadetkinja Veronika Biličić (-51 kg) koja je u prvoj borbi za odlazak na EP u Rumunjsku pobijedila najbolju tekvondašicu u svojoj kategoriji. Preostala su joj još dva kvalifikacijska turnira u ovom mjesecu. Na tradicionalnom taekwondo turniru Čigra Open i Čigra limač kup nastupilo je 624 natjecatelja, iz 54 kluba, iz 4 države. TKD Banija Pandas nastupio je s 15 natjecatelja te je u ukupnom poretku mlađih kadeta i kadetkinja (A+B) zauzeo 4. mjesto, u muškom poretku mlađih kadeta zauzeto je 3. mjesto, a Petar Fičko bio je najbolji natjecatelj u sveukupnom poretku mlađih kadeta A.

Članovi Mačevalačkog kluba Karlovac, Anamarija Banjac i Antonio Gojak, u sastavu su reprezentacije Hrvatske za EP za juniore i kadete, oboje u kadetskoj konkurenciji, pri čemu treba podsjetiti da je za Anamariju Banjac ovo treći nastup za državnu vrstu, dok je Antonio Gojak debitant u reprezentaciji. Gojak je izniman talent, jer iako je tek ušao u kadetski uzrast zauzima vrlo dobro 198. mjesto od 714 kadeta na svjetskoj ljestvici, u konkurenciji i po dvije godine starijih boraca.

A SVE MOŽDA POČINJE OVAKO…

I ove će se godine, 15. put zaredom, djeca diljem Hrvatske okupiti na 15. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Pod geslom „I ja ću biti olimpijac“ oko 15.000 djece iz 415 dječjih vrtića igrat će mali nogomet, trčati na 50 metara, natjecati se u štafeti 4x25 metara, bacati lopticu u dalj i skakati u dalj. Prvo natjecanje održano je 23. travnja na riječkoj Kantridi, a zadnje će biti 27. svibnja na stadionu SC Sloboda u Varaždinu. U organizaciji županijskih i gradskih sportskih zajednica natjecanja će se odvijati u 45 hrvatskih gradova. Ovim dugogodišnjim projektom Hrvatski olimpijski odbor (HOO) želi djeci u najranijoj dobi približiti olimpijske vrijednosti - uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. Poštovanje pravila igre i drugih natjecatelja te službenih osoba, fair play, samodisciplina, timski rad, samopoštovanje i odbacivanje nasilja najvažniji su elementi natjecanja Festivala, puno važniji od pobjede. Cilj je doprinijeti odgajanju djece putem sporta i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta. HOO, inicijator i suorganizator Festivala, pokrenuo je ovaj projekt 2002. godine, a od tada je više od 140.000 djece kroz njega prvi put u životu upoznalo čari sportskog natjecanja dok je Festival zasigurno mnoge od njih i potaknu da se uključe u sportske aktivnosti.

Izdvojeno


Reci što misliš!