KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Dodaci jelima za prste polizati koji su i jako zdravi! Probajte nešto novo...

Kuham slasno! Dodaci jelima za prste polizati koji su i jako zdravi! Probajte nešto novo...

Danas radimo chutney od jabuka i grožđica te ukiseljeni ljubičasti luk!

Dragi čitatelju, ovaj put glavnu ulogu među receptima imaju dodaci jelima. Prečesto zanemarivani, a bez njih mnoga naša omiljena jela nebi bila tako ukusna. Samo zamislite npr. roštilj bez ajvara ili kajmaka!  Ili neku složenu salatu bez dobrog dresinga. Ili burger bez dodatnih sastojaka...

Bezlično, zar ne?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao u u većini mojih recepata, ne radi se o nečem složenom i kompliciranom, ne iziskuje puno vremena i povoljno je. Danas radimo chutney od jabuka i grožđica te ukiseljeni ljubičasti luk!

Chutney - za prste polizati

To je doslovno prijevod ovog gustog umaka koji potječe iz Indije, a udomaćio se gotovo u cijelom svijetu kao chutney tek nakon što su ga Britanci donijeli u Europu.
Ovaj gusti umak je ustvari mješavina voća i povrća uz dodatak octa, šećera i mnogih začina slatko-kiselo-ljutog okusa. Odličan je dodatak mesu, osobito onom sa roštilja, ali i kao dodatak burgerima, namaz za sendviče, odlično ide uz sireve, a može se poslužiti i na kruhu i pecivu. Probala sam u kombinaciji s kroasanom i mogu potvrditi da je odličan!

Chutney se razlikuje u dva načina pripreme i to kao: voće i povrće uz dodatak octa i šećera te raznih začina kuhano do željene gustoće, i drugi gdje se voće i povrće uz začine usitni u blenderu. Ovaj kuhani, zbog dodatka octa može trajati i nekoliko tjedana na tamnom i hladnom mjestu. Također, razlikovati se mogu i u jačini okusa, onaj ljući je protuteža blagim jelima, dok je onaj blaži u ravnoteži sa pikantnijom hranom.

Ljekoviti začini koji se dodaju u ovaj umak, pročišćavaju tijelo, djeluju antiupalno, antikancerogeno, diuretički te jačaju imunitet. Gotovo i ne postoji voće i povrće od kojeg se ne pravi ova delicija: jabuke, kruške, marelice, breskve, jagode, maline, šljive, mango, preko suhog voća, do zelenih i crvenih rajčica, krastavaca, paprike, feferona, luka,patlidžana, bundeve, cikle... Od začina su neizostavni svježi đumbir, cimet, kurkuma, curry, kardamon, korijander, kim, sezam, gorušica...

 CHUTNEY OD JABUKA I GROŽĐICA

Prvo zato jer imam puno jabuka pa da ne propadnu, a uskoro mislim raditi pačja prsa te mislim da će se odlično slagati. Sama priprema ovog umaka je jednostavna i brza.

POTREBNE NAMIRNICE:

Cca 1 kg oguljenih i na kocke izrezanih jabuka, 0,2 kg šećera, 0,15 l jabučnog octa, 0,1 kg grožđica, sok i korica 2 limuna, sok 1 naranče, cimet, ribani đumbir, kurkuma, curry, korijander i kardamon, žlica maslinovog ulja, malo soli, svježe mljeveni šareni papar.

Sve sastojke staviti u lonac u kojem će se kuhati. Na srednje jakoj vatri kuhati do željene gustoće, uz miješanje, ja volim da je kao džem. Trebalo mi je otprilike oko pola sata, možda koja minuta više. U čiste i suhe staklenke  sipati umak, zatvoriti, ohladiti i čuvati u hladnjaku.
Odvažite se i napravite ovaj umak, ili neki od Vama dragih namirnica, postupak je gotovo isti. Odlično je za sve Vas koji volite neobične kombinacije... Ne zaboravite na glavni sastojak! I zrno ljubavi...

UKISELJENI LJUBIČASTI LUK

Jednostavnom pripremom do efektnog rezultata! Ukiseljeni luk također ima sve širu  primjenu u kuharstvo. Od dodataka na sendviče, burgere, odlično se slaže uz jela sa roštilja, tacose, tortilje, odlično se nadopunjuje uz hladna predjela osobito sa ribljim specijalitetima. Zbog svoje lijepe ružičaste boje odličan je i kao dekorativni dodatak na tanjuru.

POTREBNE NAMIRNICE:

3-4 komada ljubičastog luka srednje veličine
0,15l jabučnog octa
0,25l tople vode
2 žlice šećera
žlica soli
nekoliko zrna papra 
lovorov list, režanj češnjaka, majčina dušica, kopar

PRIPREMA:

Ljubičasti luk izrezati na tanke polumjesece. Staviti ga u čistu staklenku. Ocat, vodu, šećer, te ostale začine kratko prokuhati te time zaliti pripremljeni luk. On mora biti  u potpunosti prekriven. Čvrsto zatvoriti poklopcem, te kad se ohladi držati u hladnjaku. Tako pripremljen može se čuvati nekoliko tjedana.

Pripremite ove jednostavne recepte, iskoristite namirnice koje imate i probajte nešto novo. Do skora sa novim receptima u koje ću ukomponirati i ove današnje lijepo Vas pozdravljam. Monika Čulig.

#followme @izrnoljubavi #volimsvojposao #kuhanjekaostrast #ukuhinjikaonapozornici #hranaivino #hranailjubav #kuhamipisem #volimipostojim #goodfood #foodblogger #jatotako

Izdvojeno


Reci što misliš!