KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

La bella Italia! Focaccia je odavno osvojila svijet, napravite je u vašoj kuhinji! Za desert poznati cannoli

La bella Italia! Focaccia je odavno osvojila svijet, napravite je u vašoj kuhinji! Za desert poznati cannoli

Focaccia, taj divni tanki kruh, opojnog mirisa, veselih boja, užitak! Tradicionalno jelo talijanske kuhinje, klasik koji je osvojio svijet podložan raznim varijacijama.


Ahhh, la bella Italia!❤️ U Italiju sam zaljubljena. Točka. Prekrasna zemlja, gradovi, pokrajine. Divan jezik, smijeh, način i stil života, lakoća življenja, rekla bih. A hrana? Ajme... divota.

Njihova kultura i povijest spremanja jela, okupljanja oko stola, uživanja u hrani i vinu, suncu, smijehu. Obožavam njihovu kuhinju, a osim toga i mnoga nadahnuća i inspiracije za jela nalazim upravo i toj divnoj Italiji. Danas donosim recept za focacciu i cannole, njihove klasike za početak i kraj uživanja za stolom. Focaccia, taj divni tanki kruh, opojnog mirisa, veselih boja, užitak! Tradicionalno jelo talijanske kuhinje, klasik koji je osvojio svijet podložan raznim varijacijama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U osnovi to je pogača od dizanog tijesta, maslinovog ulja, ružmarina i raznih drugih dodataka. Tijesto ove pogače je mekano, možda najsličnije tijestu za pizzu. Recepata je mnogo, međutim ja je baš često radim i kombiniran s mnogim namirnicama te mi se nakon nekoliko isprobavanja ovaj recept najviše svidio.

FOCACCIA

500 g brašna ( 250 g glatkog te 250 g brašna 00, iako može i samo glatko)
2 žličice soli
1 žličica šećera
100 ml maslinovog ulja
300 ml tople vode
1 suhi kvasac ( vrećica od 7 g)
po želji začini (ružmarin, bosiljak)
mini rajčice, masline 

Brašno staviti u široku zdjelu, u sredini napraviti udubljenje, dodati malo tople vode, sol, šećer i kvasac. Pustiti kratko da kvasac počinje djelovati, dodati malo maslinovog ulja te umijesiti tijesto. Tijesto mora biti glatko, svilenkaste teksture, meko, elastično.
Kuglu tijesta premazati maslinovim uljem, pokriti i ostaviti da se diže. Preporuka oko 90 minuta. Pripremiti tanki, plitki lim od pećnice. Uključiti pećnicu na 200 - 220 stupnjeva.
Tijesto razvući na radnoj površini te ga prebaciti u lim za pečenje.

U tijesto utisnuti prstima rupe svakih nekoliko centimetara, te posuti začinima po želji.
Ovaj put sam dodala i cherry rajčice i masline. Tijesto prije samog pečenja još dobro premazati maslinovim uljem. Neka ulje bude dobre kvalitete. Osim što tijestu daje vlažnost, daje i bogat te kvalitetan okus ovom divnom jelu. Ostaviti još 15-ak minuta da se diže. Staviti u pećnicu i peći oko 20 - 25 min, dok ne porumeni i dobije lijepu hrskavu površinu. Poslužiti toplo.

Obično se poslužuje kao predjelo, iako prerezano po sredini čini savršeno pecivo za sendvič. Ja je osobno volim uz sir, koju fetu pršuta, čaša vina.... Radila sam focacciu i sa crnilom od sipe, odlična je uz morske specijalitete. Postoje stvarno mnoge ideje za ovo tradicionalno jelo...( slatka verzija, sa kukuruznim brašnom, punjena, uz dodatak sira u tijestu....).

To je na Vama, igrajte se idejama, dajte šansu svakoj namirnici, dodavajte ono što volite. I ne zaboravite dodati ..... ...i zrno ljubavi .

CANNOLI

CANNOLI su uz tiramisu, usuđujem se reći, jedna od najpoznatijih slastica talijanske kuhinje. Naziv dolazi od riječi cannolo što znači male tube. Porijeklo im je sa Sicilije.
Legende se vežu uz nastanak cannola, međutim nijedna nije potvrđena. Između ostalog, priča je da su ih izmislile priležnice čekajući svoje ljubavnike, da bi im pružale i užitak u hrani. Kažu, da su sa razlogom ovakvog oblika... Nadalje, izrada cannola se nastavila po samostanima, gdje su ih časne sestre pravile osobito u doba karnevala.
Kako god, zahvalni smo da možemo uživati u ovom posebnom desertu.

Iako se na prvu čine kompliciranim, i nije baš tako. Treba truda, nešto strpljenja, dobar osjećaj za vrijeme, i puno ljubavi...

Tijesto se, odnosno tube, prže u ulju, iako sam u mnogim receptima nailazila i na svinjsku mast. Tube se izvorno pune ovčjom ricottom jer je više suha od kravlje.
Srećom, sad ricottu možemo pronaći u gotovo svim supermarketima, ali možete upotrijebiti sir koji volite. Mnogo se koristi i mascarpone.

Ostali dodaci stvarno ovise o Vašim ukusima, tako da se možete poigrati čokoladom, pistacijama, kandiranim voćem, orašastim plodovima, raznim ekstraktima....
Tube se pune neposredno prije posluživanja jer dužim stajanjem tijesto gubi hrskavost , postane mekano od kreme. Kod samog punjenja pomaže nam slastičarska vrećica, jednostavno je napunite kremom i držite u hladnjaku.

Također, želim Vam napomenuti da kalupi za šaumrole itekako mogu pomoći kod izrade cannola, i sama nemam originalne kalupe. 

Za tijesto: 
500 g glatkog brašna
50 g maslaca ili masti sobne temperature
50 g šećera
malo soli, malo cimeta (prstohvat)
pola žličice kakaa u prahu (nije obavezno)
1 jaje
1,5 dcl desertnog vina
Ulje ili mast za prženje

U posudu staviti brašno, šećer, sol, cimet, kakao. Dodajte jedno jaje i maslac. Malo izmješati, da se sastojci povežu, dodati vino. Izrađivati tijesto da postane glatko, čvrsto, nešto kao kod tjestenine. Treba odvojiti 5-7 minuta da bi bilo dobro formirano. Takvo, staviti u hladnjak na bar sat vremena prekriveno prozirnom folijom. Nakon toga potrebno ga je jako tanko razvaljati (2-3 mm), te rezati krugove ili kvadrate.
Tijesto omotati oko kalupa, utisnuti krajeve, poželjno ih je slijepiti ili vodom ili bjelanjkom. U većoj posudi, u dubokom ulju zagrijanom na 180 stupnjeva pržiti cannole dok ne dobe lijepu zlatnu boju, male mjehuriće i potrebnu hrskavost. Otprilike, potrebno je oko 2 minute. Bitno je da se ne stavi puno cannola odjednom, jer će ohladiti ulje.
Nakon prženja ocijediti ih na papirnatim ubrusima, te nastaviti sa drugom rundom.
Ohlađene puniti željenom kremom, posuti šećerom u prahu.

Krema koju sam ja ovdje koristila:
800 g ricotte
250 g šećera
2 kom vanilin šećera
2 žlice ruma
ribana korica jedne naranče

Kremu izmiksati, napuniti slastičarsku vrećicu i puniti. Krajeve cannola sam umočila u rastopljenu čokoladu. Posuti šećerom u prahu i uživati.

#kuhanje #kuhanjekaostrast #ukuhinjikaonapozornici #hranaivino #hranailjubav #dobrahrana #goodfood #finoivino #hranakaostrast  #tijesto #focaccia #maslinovoulje #kruh #pogaca #prsutisir  #cannoli #desert #volimslatko #italia #labellaitalia #istra #karlovac #visitistra #visitkarlovac #jatotako #followme #gastroblog #foodporn #kuhamipisem #volimipostojim 
@izrnoljubavi Monika Čulig
 

Izdvojeno


Reci što misliš!