Nekategorizirano

Kako smanjiti troškove režija (3): Savjeti za jeftinije grijanje

Prelazak na novi obračun grijanja i astronomski računi ovih su dana top tema kod korisnika karlovačke "Toplane" jer je Karlovac od najskupljeg grijanja u Hrvatskoj dobio - daleko najskuplje grijanje. Kako imati adekvatnu uslugu grijanja a što više uštedjeti, u trećem nastavku serijala ing. građ. Davor Petračić elaborira zašto su cijene grijanja po novom obračunu tako visoke ali i daje korisne savjete što učiniti da se to promijeni.

GRIJANJE

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Isto kao i instalacije vodovoda, instalacije grijanja nisu prilagođene kapitalističkom načinu naplate grijanja jer postoji više vertikala u svakom stanu koje nisu toplinski izolirane i čine svojevrsni veliki radijator čiju potrošnju toplinske energije nije moguće utvrditi.

Iz tog razloga potrebno je planirati investiciju kako bi se kroz stubište postavile vertikale od dvije cijevi dobro izolirane sa priključcima prema stanovima na kojima se trebaju postaviti kalorimetri. Uz taj zahvat je potrebno izvesti i novi razvod cijevi unutar stanova jer će se postojeće vertikale ukinuti. Tako bi bilo omogućeno zasebno mjerenje potrošnje toplinske energije za svaki stan, a mala potrošnja izoliranih cijevi bila bi zajednička potrošnja i plaćala bi se iz sredstava pričuve.

Cijena postave pojedinačnih kalorimetara po radijatorima nije preporučljiva zbog cijene i netočne preraspodjele toplinske energije. Dok se to ne učini, predstavnik stanara zajedno s upraviteljem ima ovlasti zatražiti od Toplane preraspodjelu utrošene toplinske energije po stanovima prema članku 31. Općih uvijeta za opskrbu toplinskom energijom NN 129/06, a ovisno o površini stanova (može korigirati površinu), specifičnostima grijanja (prazan stan, bojler, zatvoren balkon...) i sl.

Isto tako može zatražiti korekciju izračunate snage 50 W/m3 ovisno o volumenu stana (površina x visina) što Toplana obračunava po netočnim i starim podacima i uzimajući visinu stana uvijek sa 2,6 m iako ista može odstupati od 2,4 do 2,6 metara, a površine stanova redovito odstupaju za 1, 2, čak do 5 m2.

Daje se obračun snage (paušal koji se plaća cijele godine) za stan od 60m2:

60m2 (površina stana) x 2,6m (visina stana) x 0,05kW (propisano 50W/m3) x 22 kn/kW (cijena snage) x 1,23 PDV= 211,07 kn ili 3,50 kn/m2

Daje se izračun potrošnje energije za vrlo hladne mjesece za stan 60m2:

60m2 (površina) x 0,120 kW/m2 (gubitak energije) x 16 h grijanja x 30,5 dana x 0,31 kn/kW (cijena)  x 1,23 PDV= 1.339,74 kn ili 22,30 kn/m2

Dakle, računi za grijanje po novom obračunu kretati će nam se od 3,50 kn/m2 u mjesecima bez grijanja do 25,80 kn/m2 (paušal + energija) u najhladnijim mjesecima, s tim da ovaj najviši iznos nije i apsolutno najveći ovisno o ekstremnim temperaturama i kvaliteti izolacije zgrade.

Savjetujem da se po ovlaštenoj osobi izvrši toplinski proračun zgrade i razmisli o izradi toplinske fasade koja bi mogla donijeti toplinske uštede i do 50 posto.

Prije svega, korisno je prije velikih investicija učiniti sljedeće:

1. Na stolariju postaviti brtve kako ne bi dolazilo do velikih gubitaka kroz i inače najslabiji toplinski dio fasade – prozore.

2. Na ulazna vrata stubišta postaviti automat za automatsko zatvaranje vrata.

3. Prigušiti radijatore u prostorijama u kojima se spava ili se ne boravi.

4. Izmjeriti točnu površinu i volumen stanova, odnosno etažirati zgradu.

5. Utvrditi visinu investicije toplinske fasade i vrijeme povrata kroz uštedu toplinske energije.

6. Natjerati Toplanu da sama plaća trošak struje na vlastitoj pumpi u toplinskoj stanici što je značajan trošak električne energije koji ide na račun stanara.

7. Provjeriti je li izračunata snaga po m3 stanova (50W/m3) manja ili veća od snage izmjenjivača toplinske stanice i usvojiti manju vrijednost u obračunu.

8. Očistiti radijatore i izmjenjivač od kamenca i sistem puniti vodom oslobođenom od kamenca ili drugim medijem koji ne sadrži kamenac.

9. Sklopiti ugovor s Toplanom gdje će biti regulirani svi navedeni podaci.

10. Svaku zamjenu hidroizolacije krova kombinirati sa postavom toplinske izolacje jer je poznato da najviši stanovi troše najviše toplinske energije zbog svoje višestrane otvorenosti.

11. Razmotriti uvođenje drugih načina grijanja uz kombiniranje solarne energije i geotermalnih dizalica topline.

Cjenik Toplane vidljiv je ovdje... (Glasnik Grada Karlovca 08/11)

Cjenik ostalih distributera vidljiv je ovdje... (za usporedbu jer je činjenica da karlovačka Toplana ima najviše cijene u Hrvatskoj). KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!