PROMO

KREĆE "ŠESTAR"!

Karlovačka županija pokrenula upisnu kampanju, Martina Furdek Hajdin: Ako mladima ne osiguramo budućnost, sve drugo što radimo je uzalud!

Karlovačka županija pokrenula upisnu kampanju, Martina Furdek Hajdin: Ako mladima ne osiguramo budućnost, sve drugo što radimo je uzalud!

Upisna kampanja Karlovačke županije „Šestar – zaokruži izvrsnost“ ima za cilj upoznati sve koji upisuju srednju školu i njihove obitelji o prednostima odabira pojedinih zanimanja

Što je Šestar i zašto ste pokrenuli Upisnu kampanju?

Imamo odlične gospodarske pokazatelje – stalni rast zaposlenih i nikad manje nezaposlenih. Stopa nezaposlenih je rekordno niska, ispod 6 i pol posto. Međutim, u bazenu nezaposlenih su nam zanimanja za koja se učenici i dalje žele školovati, a ne upisuju se neka zanimanja koja su na tržištu i tražena i dobro plaćena.

Zato ovom kampanjom želimo doći doslovce do svake obitelji koja ima učenika 8. razreda osnovne škole, želimo da imaju sve informacije, da nemaju predrasude prema nekim zanimanjima i da donesu dobru odluku prilikom odabira srednje škole. Jednostavno, želimo da nam se djeca u najvećoj mogućoj mjeri školuju za posao ili za fakultet, a ne za burzu.

Koja su zanimanja koja su nam potrebna i tražena, a kojih ima najviše među nezaposlenima?

Najviše je među nezaposlenima administrativnih službenika i ekonomista na srednjoškolskoj razini. A s druge strane, kronično nam nedostaje: konobara, kuhara, medicinskih sestara, doktora medicine, i obrtničkih zanimanja kao što su: bravar, elektroinstalater, vodoinstalater, stolar, zidar, tesar…

Zanimljivi su nam i statistički podaci. Recimo, po jednom traženom radniku zanimanja zidar, mi na burzi imamo 0,02 nezaposlena zidara, dakle nemamo ih. A za jednog traženog tehničara za računalstvo njih 30 stoji u redu, za poslovnog tajnika njih 10, 6 veterinarskih tehničara, i tako dalje.

Znači li to da će biti i rezova prilikom upisa, pri određivanju upisnih kvota?

Ne, nećemo ići rezati škarama. Promjena će svakako biti, jer naše je čvrsto opredjeljenje da upisna politika, upisne kvote moraju biti usklađene s potrebama na tržištu rada.

Mi smo u procesu definiranja upisnih kvota, a njih će u konačnici potvrditi Ministarstvo. Započeli smo konzultacije s ravnateljima srednjih škola i učeničkih domova, zajedno s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Karlovačke županije i HGK - Županijske komore Karlovac.

Pratimo potrebe, tako da planiramo i uvođenje nekih novih programa, a trenutačno za njih nekoliko čekamo odobrenje nadležnog Ministarstva.

Pojedine programe, za zanimanja koja na tržištu rada nisu atraktivna, nećemo preko noći ukinuti, ali smo odlučili uvesti rotacije. Dakle pojedini programi za suficitarna zanimanja se neće upisivati ove godine, ali će ih ponovno biti iduće školske godine.

Imamo tisuću i 11 učenika osmih razreda, upisnih mjesta će biti 10 posto više. Dakle, nema straha da se netko neće upisati. Ali se nadamo da će biti što je moguće manje pogrešnih odabira.

Kako to u sklopu Upisne kampanje „Šestar – zaokruži izvrsnost“ planirate te postići?

Imamo niz aktivnosti. Doduše, mi smo neke aktivnosti provodili i prijašnjih godina, ali smo sada sve to zaokružili u kampanju koja traje cijele školske godine, zato da bismo bili glasniji, da bi naše poruke bile jasne i da bi došle do što većeg broja osmaša i njihovih roditelja.

Tako smo išli od škole do škole, ja sam osobno bila na nizu roditeljskih sastanaka. Održali smo ih ukupno 15 i okupili oko 1700 sudionika.

Na te smo roditeljske sastanke pozvali i predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Karlovačke županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac, kao i predstavnike naših srednjih škola.

Šestar su i naše stipendije, i KA Raddar, , Šestar je i Obrtnički sajam i nagrade za najbolje učenike – tako da sve do upisa u srednje škole imamo još puno posla.

Mi ovom kampanjom želimo potaknuti djecu da se školuju za deficitarna zanimanja, jer trebaju nam i zidari i vodoinstalateri. Ali isto tako ističemo izvrsnost, što je možda i najvažnije, u svakom smislu. Jer, svi želimo imati izvrsnu frizuru i izvrsno oličenu kuću, ali nam trebaju i izvrsni učenici koji će biti liječnici, pravnici, inženjeri građevine ili strojarstva.

Karlovačka županija već niz godina stipendira učenike i studente, hoće li tu biti nekih promjena?

Iduće školske godine ići ćemo u neke izmjene, sigurno ćemo i dignuti iznos stipendija i povećat ćemo njihov broj, iako smo to učinili i školske godine 2021/22.

Novost od prošle školske godine su izravne stipendije za deficitarna zanimanja od posebnog interesa za Karlovačku županiju, a to su limar, tesar, zidar. Iznos stipendije je 130 eura mjesečno i dodjeljuju se za cijelo školovanje pod uvjetom da učenici redovno upisuju sljedeći razred. Ove školske godine dodijelili smo 5 takvih izravnih stipendija i to 2 za limare u Tehničkoj školi Karlovac i 3 za zidare u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac. Ovo smatramo dobro pogođenom mjerom, jer prvi put nakon punih devet godina imamo upisana 3 zidara u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac.

Kakva su vaša očekivanja od Šestara?

Nama su vizualni identitet za ovu kampanju osmislili učenici Srednje škole Duga Resa, budući grafički dizajneri. Mislim da su odradili odličan posao i ako u nešto vjerujem, vjerujem u mlade snage, njihovu ambiciju, ideje, znanje.

Nama nije cilj samo upisati deficitarna zanimanja, primjerice zidare, nego želimo dodatno potaknuti sve one izvrsne učenike, bez obzira na kojem su području izvrsni, da svoje vještine razvijaju, da unapređuju svoja znanja.

Na nama je da im osiguramo izvrsne uvjete za kvalitetno školovanje te da nakon toga nađu i dobar posao.

Jer ako ne nađemo način da sve te mlade ljude zadržimo ovdje, onda je doista sve drugo što radimo – uzaludno.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.