PROMO

ALFRED FREDDY KRUPA

Jedinstveni karlovački i svjetski umjetnik u jedinstvenom Kinu Edison

Jedinstveni karlovački i svjetski umjetnik u jedinstvenom Kinu Edison

Izložbu će pratiti i projekcija filma pod nazivom „Ja i ti“.

Multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje „Kino Edison“ organizira samostalnu izložbu akademskog slikara Alfred Freddy-a Krupe pod nazivom „Jedan umjetnik – jedan djelo“.

Ovom izložbom Kino Edison približava svjetski priznatog i utjecajnog umjetnika svojim sugrađanima i svim štovateljima umjetnosti te nastavlja obogaćivati ponudu kulturno-turističkih događanja u gradu.

„Moje panorame“, crtež tušem i labudovim i guskinim perom na sirovom slikarskom platnu dužine 8 metara i 92 centimetra biti će po prvi puta javno izložen i to u glavnoj projekcijskoj dvorani Kina Edison od 18. – 21. travnja i to u vremenu od 15 – 18 sati. Ovaj Krupin rad američka organizacija RecordSetter prepoznala je kao najveći te vrste na svijetu i novi svjetski rekord.

Crtež stilski pripada modernom slikarstvu tušem (New Ink Art/New Ink Painting, a umjetnikova je namjera bila stvoriti seriju od nekoliko radova galerijskog formata – velikih i vrlo velikih – te ujedno skrenuti pozornost na slikarsko-crtačku formu kojom se bavi dugi niz godina i po kojoj je međunarodno prepoznat.

O toj njegovoj likovnoj formi i majstorstvu izražavanja od 1990-tih do danas pisao je duži niz priznatih likovnih kritičara i povjesničara umjetnosti poput Nikola Albaneža (1960.-2022.), pa preko Jeffrey Grunthanera (USA/DE) i Jürgen Weichardta (DE), do Francesco Scagliole (Chile), Ante Vrankovića i Milagros S. Bello (USA).

Istraživali su je cijenjeni stručnjaci za umjetnost, a Georgina Magklara (kustosica u berlinskoj galeriji ChromArt) u jesen 2023. godine zaključuje: „Mora se priznati Krupin utjecaj na međunarodnu umjetničku zajednicu da bi se raspravljalo o njegovom pionirskom radu.

Najnoviji kritički osvrt, u siječnju 2024. godine, napisao je slavni bivši osobni asistent i kustos Johna Lennona i Yoko Ono, Anthony Fawcett (1948., Oxford University – Ruskin School of Art):

"Alfred Krupa je hrvatski umjetnik uronjen u duboku povijest svoje zemlje, ali koji je nadišao svoju domovinu i postao međunarodni umjetnik velikog poštovanja. Razvio je svoj vrlo osobni jezik kako u slikama tako i u crtežima, koji su ga već etablirali na svjetskoj sceni. Kako je to postigao?

Krupine slike imaju odjek kineskog slikarstva tušem, ali on je pronašao vlastitu jedinstvenu interpretaciju te tisuću godina stare umjetničke forme. Posebno me njegove slike aktova podsjećaju na rani rad Gustava Klimta.

Krupa je studirao u Japanu, a utjecaj tamo provedenog vremena osjeća se u njegovim egzotičnim platnima jarkih boja Ponekad su apstraktna sa živim vrućim crvenim i crnim, ona mogu biti odraz njegovog vremena u Tokiju ili četvrtima gejša prošlog doba, ali vrlo su suvremena.

S druge strane, Krupini aktovi čvrsto ga svrstavaju u tradiciju umjetnika 20. stoljeća poput Egona Schielea.

Višestruko talentirani slikar, Krupa je našao svoje mjesto u panteonu umjetnika koji govore našem srcu i duši i odražavaju ne samo vlastite tjeskobe, već dopiru do svih nas. Krupa je uistinu umjetnik našeg vremena."

Izložbu će pratiti i projekcija filma pod nazivom „Ja i ti“. Radi se o dokumentarnom prvijencu Almira Fakića (1975.) kasnije magistra filmskog i televizijskog snimanja (ADU Zagreb) snimljenog ratne 1994. godine u produkciji nekadašnje Radio Televizije Karlovac (RTK). Prva javna projekcija održana je 1995. godine.

Alfred (Freddy) Krupa (1971.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1995. u Zagrebu, kada postaje i član HDLU. 1996. godine napisao je temeljni dokument slikarskog pokreta New Ink Art – „New Ink Art Manifest“, a 1998. godine postao je prvi hrvatski slikar dobitnik prestižne poslijediplomske stipendije Vlade Japana. Studirao Japansko slikarstvo tušem na Tokyo Gakugei University.

Jedan od najčitanijih svjetskih umjetničkih časopisa Aesthetica iz Velike Britanije Krupu opisuje kao pionirsku silu suvremenog slikarskog pokreta New Ink Art, a za što je stekao međunarodno priznanje. Istovremeno njemački Allgemeines Kunstlerlexikon (AKL, Opći leksikon umjetnika) navodi da se smatra vodećim predstavnikom modernog europskog slikarstva tušem.

Izlagao diljem svijeta i Hrvatske (Paris, London, Berlin, Budimpešta, Denver, Karachi /Pakistan/, Portland /Oregon/, Venecija, Miami, Sarajevo, Ubeda /Španjolska/, Tokyo, Anshan /Kina/, Orange /Australia/, Tirana, Beograd, Sao Paulo /Brazil/ i mnoga druga mjesta).

Višestruko odlikovan i nagrađivan od Kine, Grčke, SAD-a, Pakistana, Japana i dr. Dobitnik Nagrade Grada Karlovca za životno djelo i Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za iznimne zasluge u području kulture i izuzetan doprinos promicanju hrvatske likovne umjetnosti u zemlji i inozemstvu.

Regionalni je savjetnik u američkom ogranku Međunarodnog društva kinesku kaligrafiju i slikarstvo tušem – Tokio.

Zastupljen je u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku (MoMA Manhattan Artists Book Collection), TATE Britain (Special Library Collection), UK, London, Šleskom Muzeju (Muzeum Slaskie)-Katowice, Poljska, Orange Regional Art Gallery , Orange, NSW, Australija, u Nacionalnom muzeju akvarela (Museo Nacional de Acuarela Alfredo Guati Rojo)-Mexico City, Mexico, te Kabinetu grafike HAZU, Gradskom Muzeju Karlovac, kao i drugim međunarodnim javnim i privatnim zbirkama u obje Amerike, Europi, Aziji i Africi.


 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.