SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

JOŠ JEDAN BISER

Zašto treba posjetiti Ozalj? Stari grad definitivno nije jedina znamenitost, provjerite zašto je gradić na Kupi sve primamljiviji gostima iz raznih krajeva

Zašto treba posjetiti Ozalj? Stari grad definitivno nije jedina znamenitost, provjerite zašto je gradić na Kupi sve primamljiviji gostima iz raznih krajeva

Gosti pristižu iz Zagreba, Karlovca, ali i drugih dijelova Hrvatske, te susjedne Slovenije koja je tek malo dalje uz Kupu. Otkad je maknuta granica svatko može opušteno na na hrvatsku ili slovensku stranu.

Na prvu, hidroelektrana ne zvuči kao mjesto koje biste odabrali za izlet. No u samom centru Ozlja, osim Starog grada koji se smjestio na litici iznad rijeke Kupe, ponad pjenušavog slapa, opazit ćete još jedan bajkoviti prizor - kamenu neoklasicističku palaču s krunasto nazubljenim ukrasima i skladnim arkadama, okruženom stražom visokih smreka.

Neupućeni putnik nikada ne bi pomislio da se iza kamenog zdanja, koji se doima poput dvorca, krije stara hidrocentrala - Munjara, ujedno jedan od najljepših primjera industrijske arhitekture. Svojevrsni je pravi dragulj ozaljske i hrvatske povijesti elektrifikacije u koji se možete i sami uvjeriti jer je moguć organizirani posjeti uz praćenje stručnog vodstva elektrane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Djelo slavnog arhitekta Hermana Bollea

Smještena na rijeci Kupi, hidroelektrana nije samo zaslužna za razvoj ozaljske i karlovačke industrije već i prava atrakcija za sebe. Industrijsko zdanje svoje romantično ruho duguje domaćem sinu i karlovačkom gradskom "inžiniru" Valerijanu Rieszneru te slavnom arhitektu Hermanu Bolleu koji stoji iza zagrebačke i đakovačke katedrale, groblja Mirogoj, grobnice obitelji Jelačić i brojnih drugih zdanja. Zahvaljujući njima, HE nalikuje bajkovitom malom dvorcu na rijeci i u zelenilu.

foto TZP Kupa

Danas prepoznatljivi znak grada Ozlja, ova prekrasna hidroelektrana izgrađena je za potrebe rasvjete grada Karlovca. S gradnjom je počela 1907.godine, čak 12 godina nakon što je nastala prva ideja o njezinoj izgradnji.

Sagrađena je u manje od godinu i pol dana, što je i danas teško zamislivo. U pogon je puštena u ljeto 1908. godine. Zanimljivo je da je grad na četiri rijeke po uvođenju električne struje, bio drugi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom, dok je prvi bio Šibenik 1895.

Svoj obol dao i Nikola Tesla

Kuriozitet koji je vezan za izgradnju hidroelektrane uključuje, naravno, Nikolu Teslu, koji se 1892. godine zalagao za gradnju hidroelektrane na Korani ili Kupi, što se na kraju pokazalo kao pravi potez, s obzirom da je Karlovac doživio elektrifikaciju prije glavnog grada Zagreba.

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
 

Zanimljiva informacija kako je istog dana kada je ova hidroelektrana puštena u pogon utemeljena je i "Elektra" Karlovac, danas dio tvrtke HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o., odnosno distribucijsko područje "Elektra" Karlovac. 

Sve ove godine, od davne 1908., uz više od pet tisuća sati rada godišnje, i danas proizvodi dragocjenu električnu "zelenu" energiju. Radi u istim gabaritima i objektu kao i proteklih sto godina, dok je oprema djelomično mijenjana. 

Kupalište s pogledom na Munjaru

Da je dobivena energija iz HE Ozalj čista i ekološki sigurna, dokazuje činjenica da je prije osam godina, dobila certifikate za zelenu energiju, kao i sve hidroelektrane u Hrvatskoj. Kupači u neposrednoj blizini objekta to dodatno potvrđuju. Naime, podno Munjare smjestilo se moderno opremljeno gradsko kupalište, koje iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Ozalj kao turistička destinacije sve je više prepoznat kod onih gostiju kojima je praktički "nadohvat ruke".

Izvan fokusa

Dnevni gosti pristižu iz Zagreba, Karlovca, ali i drugih dijelova Hrvatske, te susjedne Slovenije koja je tek malo dalje uz Kupu, a otkad je maknuta granica svatko može opušteno na na hrvatsku ili slovensku stranu. Kupa je rijeka koja je oduvijek spajala dva prijateljska naroda, a sad više nema ni te omražene granice. 

Poseban šarm daje mu Dnevni boravak na Kupi, koji je središte ozaljskog ljeta na otvorenom, a iza raznovrsne gastro ponudu stoji poznati domaći restoran Žganjer. E, to je pak posebna gastro priča u kojoj smo mi već imali prilike uživati, a do kraja ljeta dakako da je ne treba propustiti. Restoran Žganjer iz obližnjeg Jaškova već je desetljećima prepoznat po vrhunskoj janjetini, a kako plaža baš i nije neko mjesto za okretanje ražnje iz kuhinje ovog obiteljskog restorana osmišljena su jela koja kombiniraju tradicionalne okuse s "modernim twistom". Ne treba posebno napominjati da se koriste samo svježi sastojci lokalnih OPG-ova, a ljetni hit su burgeri. 

Gastro uživancija uz rijeku

- Za ljubitelje klasike tu je BBQ burger, Krčki burger napravljen je s mesom janjetine i krčkim sirom, dok ljubitelji kontinentalne hrane mogu uživati u Slavonskom burgeru s kulenom i šperkom. Osim glavnih jela, ponuda također uključuje izbor ukusnih predjela poput janjećih uštipaka, hladne salate sa šurlicama i domaćih deserata. U ponudi je i menu za djecu, vegetarijance i vegane, kako bi se gostima osigurao izbor koji odgovara svim njihovim preferencijama, kažu nam u restoranu Žganjer. 

Ozalj je grad prepun tajni, čarobnih kutaka i još čarobnijih trenutaka. Neoklasicistička ljepotica stara Munjara na koju puca pogled s kupališta samo je jedna od njih. U njihovom istraživanju i otkrivanju pomoći će vam dobri duh grada na Kupi - Čarobnjak iz Ozlja i KAportalovo izdanje Skrivenog raja nadomak ruke u nekom sljedećem izdanju.

Izdvojeno


Reci što misliš!