VIJESTI.hr

VIDEO: Kalmeta oslobođen, Sanader očekuje isto! Što je uopće ostalo od borbe protiv političke korupcije?

VIDEO: Kalmeta oslobođen, Sanader očekuje isto! Što je uopće ostalo
od borbe protiv političke korupcije?

Borba protiv političke korupcije nije štedjela ni premijera, a ni ministre u njegovoj Vladi. Damir PolančecPetar ČobankovićBranimir Rončević i Božidar Kalmeta koji je danas dočekao nepravomoćni oslobađajući epilog. Do čega smo došli? Danas je Hrvatska među pet najkorumpiranijih zemalja u Europskoj uniji.

Oštro je bilo i danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju INA- MOL, ali bez njega. Trebao je na operaciju koljena za koju je vještačenje pokazalo da nije nužna što je izazvalo negodovanje obrane, koja se protivi raspravama bez Sanadera i najavljuju žalbu. Sud, međutim, smatra da ih namjerno izbjegava kako bi dio optužnice otišao u zastaru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovim dugotrajnim suđenjima očito je i njegovo fizičko zdravlje teško narušeno, no dok on neće biti u mogućnosti sudjelovati u suđenju, neće ni pravna osoba koja je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dočekati svoj pravorijek'', upozorava odvjetnik Vladimir Terešak.

10 godina nakon uhićenja, u prvoj pravomoćnoj presudi, bivši premijer i predsjednik HDZ-a dobio je četiri i pol godine zatvora za slučaj Planinska. Pomogao je da se proda zgrada u istoimenoj ulici Ministarstvu poljoprivrede pri čemu je zaradio 17 milijuna kuna. On to niječe i kako je ranije ustvrdio: ''Ostajem pri onome da je riječ o politički motiviranom progonu, koji traje na žalost devet godina i ja ću se svim sredstvima boriti da dokažem svoju nevinost''.

Petar Čobanković, IVo Sanader (PIXSELL)

Zasad ima samo jednu pravomoćnu presudu i tri procesa teška desetke milijuna kuna, koji se godinama vuku po sudovima, a RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić podsjeća: ''I u njegovu slučaju se dogodilo to da je jedan od optuženih, konkretno Ivan Mravak, umro, a suđenje nije završeno, odnosno Ivo Sanader je na kraju oslobođen, ali s obzirom na tijek sudskih procesa koji traju toliko dugo dogodi se da neki optuženici ili svjedoci ne dožive kraj suđenja''.

Nekad se i na to računa, a na tome mogu pasti i najveći slučajevi.

Nekad ministar poljoprivrede u Sanaderovoj vladi Petar Čobanković pao je na slučaju Planinska. Državnim novcem preplatio je zgradu i dobio godinu dana zatvora. Svoju kaznu je odgulio. Doslovno.

Berislav Rončević (PIXSELL)

Godinu prije nego je svoju dionicu odradio Ivo Sanader smijenio je ministra obrane Berislava Rončevića. Uz njegovo ime veže se "Afera kamioni". Optužen da je pogodovao finskoj tvrtki u nabavci vojnih kamiona i MORH oštetio za 10 milijuna kuna, na kraju je pravomoćno oslobođen nakon 6,5 godina od pokretanja istrage.

Korupcija je tada bila pod posebnim povećalom zbog pristupanja Europskoj uniji.

Drugi čovjek Sanaderove Vlade Damir Polančec našao se u aferi “Reflektori” i postavljanju javne rasvjete u rodnom selu, a tada je kazao: ''Pomagao sam svom selu i ljudima koje volim i cijenim i s kojima sam odrastao. Pomagao sam i drugim mjestima u okolici. Danas mi je žao što nisam pomagao i više''.

Iz proračuna je platio pola milijuna kuna za nepotrebnu studiju i dobio godinu i tri mjeseca zatvora. Uz njegovo ime veže se Afera Spice, ali je uz još sedmoricu oslobođen optužbe da su novcem Podravke pokušali nad njom preuzeti vlasništvo.

Branko Bačić, Božidar Kalmeta, Ivo Sanader (Nel Pavletić/Pixsell)

Nakon dvije godine suđenja, bivši ministar prometa, HDZ-ov Božidar Kalmeta oslobođen je svih optužbi i poručio: ''Nisam politiku spominjao, niti sam se vadio na politiku, nisam govorio da je to politički proces. To je jednostavno nešto što se dogodilo. Kako i zašto se dogodilo, to je iza mene. Ne želim se vraćati".

USKOK je već najavio žalbu. Kad se podvuče crta, svi ovi ljudi bili su ministri u devetoj Vladi na čelu s Ivom Sanaderom - Polančec, Rončević, Čobanković i Kalmeta. Od ministara pa do glasnogovornika i Vlade i stranke koja je prva stranka optužena za korupciju.

''U svakom slučaju bi Hrvatskoj demokratskoj zajednici u dva smjera odgovarala oslobađajuća presuda da skine sa sebe stigmu kako je opozicija naziva 'kriminalne organizacije', ali ovdje je i druga stvar, u pitanju je imovinska korist koja se stavlja na teret HDZ-u'', upozorava Terešak.

Problema s ministrima, a ministri pak problema s pravosuđem i zakonom imali su i u Vladi Andreja Plenkovića.

On je danas tek kratko o Kalmeti poručio: ''Samo sam je pročitao. … HDZ je ovakav kakav je jako dobar i radi dobro za zemlju''.

Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Lovro Kuščević (Patrik Macek/PIXSELL)

Neki novi HDZ, a problemi stari. Kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. Plenković se riješio ministara Lovre KuščevićaGabrijele ŽalacTomislava Tolušića, a Goran Marić sam je otišao.

I uz potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika Milijana Brkića vežu se afere, a zbog afere s prisluškivanjem možda ga čeka i suđenje.

Kako upozorava Ivanda Rožić: ''Stvorio se dojam kao da je cijela Hrvatska korumpirana, ali s druge strane kad se sve preselilo ovdje na Zrinjevac dogodilo se to da nisu svi osuđeni, da mnoga suđenja, ali i neka velika zvučna korupcijska i antikorupcijska, i dalje traju''.

Ako se uči iz samo ovih 10 godina, i trajat će.

RTL.hr


Reci što misliš!