VIJESTI.hr

NAJSIROMAŠNIJA SKUPINA GRAĐANA Novi detalji nacionalne mirovine: Za samce bi trebala iznositi oko 1000 kuna, a za neke 1600 kuna

NAJSIROMAŠNIJA SKUPINA GRAĐANA Novi detalji nacionalne mirovine: Za
samce bi trebala iznositi oko 1000 kuna, a za neke 1600 kuna
foto ilustracija -

Nacionalna mirovina u Hrvatskoj trebala bi iznositi oko 1000 kuna za samca i 1600 kuna za nekoliko kategorija osoba, od kojih nijedna ne ostvaruje pravo na mirovinu iz rada, piše u srijedu Jutarnji list.

Na nju bi imale pravo osobe čiji ukupni prihodi nisu veći od 800 kuna mjesečno (19 do 24 posto proračunske osnovice koja iznosi 3326 kune), odnosno 1164 kune ako nije riječ o paru (najviše 35 posto osnovice), u što se ne bi uračunavale naknade za tuđu pomoć i njegu, ortopedski dodatak i drugo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primatelj bi morao imati najmanje 30 godina neprekidno prebivalište u Hrvatskoj, a dob nakon koje bi ostvarivao pravo mora biti viša od 65 godina: hoće li biti 65, 68 ili 70 godina, ovisit će o javnim financijama, navodi dnevnik.

Kad bi se socijalna mirovina dodijelila svim osobama iznad 65 godina koje žive u kućanstvu u kojem niti jedan član nema mirovinu, takvih bi primatelja bilo 27.650, a u državnom bi proračunu trebalo izdvojiti oko 330 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Zaključak je to istraživanja Instituta za javne financije (IJF), koje čini stručnu podlogu za radnu skupinu za utvrdivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine, u kojoj sjedi 20-ak predstavnika Vlade, poslodavaca, sindikata i stručnjaka za mirovinski sustav, navodi Jutarnji list.

RTL.hr


Reci što misliš!