VIJESTI.hr

Prognoza za vikend: Započinje razdoblje s češćim i obilnijim oborinama - stiže hladnoća, ali ne i studen!

Prognoza za vikend: Započinje razdoblje s češćim i obilnijim
oborinama - stiže hladnoća, ali ne i studen!

Studenim se danom službeno smatra onaj u kojem se temperatura cijeloga dana zadržava ispod nule. Rijetki su, sve rjeđi, a u ovom studenom najvjerojatnije ih uopće nećemo bilježiti. Ipak, imat ćemo hladne dane, one u kojima noću i ujutro temperatura pada ispod nule, koje od milja nazivamo danima s mrazom iako nije nužno da se baš pojavila i oborina od koje smo za njih maznuli ime. Prošle smo zime već analizirali sve kasniji dolazak mraza u kopnenu Hrvatsku, a ova nam godina samo potvrđuje taj trend. Nulu u Zagrebu još uvijek čekamo, a prvu priliku imat ćemo čak dva tjedna kasnije nego prošle godine, 17. studenog.

U nekim drugim dijelovima unutrašnjosti mraz se ipak već pojavio, danas ga je primjerice bilo u zapadnoj Slavoniji i Posavini te u Baranji. Hladan zrak pristiže, doprema ga neumoljiva anticiklona sa sjeveroistoka Europe, onakva kakve najčešće prizivamo u siječnju i veljači kada se zaželimo onih čistih hladnih zimskih dana kad nas gricka zubato sibirsko Sunce. Grickat će i ovoga vikenda, još kako!

KOPNO

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U nizinama unutrašnjosti vikend će biti sunčan, osobito subota, dok će u nedjelju već biti nešto više oblaka. Razmjerno vjetrovito uz slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak uz koji će se hladnoća činiti još izraženijom. Jutra hladna uz temperature oko nule, u Podravini moguće i malo ispod nule. Dani također hladni, temperature primjerenije samom kraju studenoga nego njegovoj sredini, većinom od 5 do 8 °C. U gorju će vjetar biti jači, na prijevojima će bura puhati brzinom od 100 do 120 kilometara na sat, a temperatura će se tijekom cijeloga dana, i u subotu i nedjelju, zadržavati većinom između -1 i 3 °C. Bit će i oblačnije, osobito u istočnom dijelu Like i u Gorskom kotaru gdje su moguće i slabe povremene oborine. Pritom je sve veća šansa i za mjestimičan vrlo slab snijeg koji se u subotu može pojavljivati na nadmorskim visinama iznad oko 700 metara, a u nedjelju već i na oko 500 mnm gdje se nalazi većina prometnica i naselja ovoga podneblja.

PRETOPLO ZA SNJEŽNI POKRIVAČ

Ako putujete kroz gorska područja imajte na umu da će uvjeti na cestama biti neugodni i to prije svega zbog mahovitog vjetra, ali i zbog povremenih oborina. Stvaranje nekog spomena vrijednog snježnog pokrivača se ipak još ne očekuje, tlo je još uvijek toplo i eventualno napadali snijeg topit će se odozdo. Osobito u sjevernijim područjima u kojima bi pokoja pahulja mogla sletjeti na tlo tijekom utorka. No, o tom, potom!

JADRAN

Na Jadranu hladno. I točka. Građani primorskih krajeva trebali bi već danas uključiti termoakumulacijske peći, hladnoća stiže već sutra, a kulminirat će u najburniju subotu. U nedjelju temperatura još malo niža, ali će bura dijelom oslabjeti pa će biti podjednako hladno. Udari bure dosegnut će na većem dijelu obale oko 40 kilometara na sat, na dobro poznatim burnim dionicama magistrale i autocesta te na mostovima i do 120 kilometara na sat. Uz takvu buru, manje brodice svakako valja ostaviti na vezu, a i podvelebitski katamarani bi mogli imati problema u plovidbi. Cestovni promet će najvjerojatnije biti prekinut za prvu skupinu vozila, a vožnja neće biti ugodna ni onima u osobnim automobilima. Motociklisti bi se svakako sada trebali privremeno oprostiti od svojih ljubimaca na dva kotača, i to ne samo zbog ograničenog prometa ovoga vikenda, nego i drugih gore navedenih razloga. Ove se godine zaista ne mogu požaliti na trajanje motorističke sezone!

Ovakvo hladno vrijeme nastavit će se i sljedećeg tjedna kada započinje i razdoblje s češćim i obilnijim oborinama. Koje vrste? To ćemo još vidjeti!

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!