ŽIVOT & STIL

je li moguće?

Policija vas može kazniti ako imate pretrpan gepek, bacate smeće kroz prozor automobila... Ovo su lude kazne

Policija vas može kazniti ako imate pretrpan gepek, bacate smeće kroz prozor automobila... Ovo su lude kazne
Antonio Jakus/PIXSELL

Možda je vani pakao, ali to ne znači da kad parkirate auto možete ostaviti otvorene prozore jer za to biste od policije mogli dobiti kaznu. To se nekidan dogodilo jednom Istrijanu, koji je situaciju opisao kao "montipajtonovsku" jer vani je bilo plus 32Možda je vani pakao, ali to ne znači da kad parkirate auto možete ostaviti otvorene prozore jer za to biste od policije mogli dobiti kaznu. To se nekidan dogodilo jednom Istrijanu, koji je situaciju opisao kao "montipajtonovsku" jer vani je bilo plus 32

Nitko od nas ne voli ući u pregrijani automobil, ali jedan Pazinjanin to je zadovoljstvo platio 15 eura. Bilo je vruće, ostavio je otvorene prozore i kada se vratio čekala ga je kazna. Ništa mu bilo jasno.

Da bi vozači zbog toga mogli dobiti kaznu nije znao ni Marcel iz Zagreba. "Nije mi jasno zašto bi to bilo ako je moj auto", kaže. Ni Mireli to nema smisla, ali kaže, što je tu je, puno toga nema smisla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko god kažnjavanje otvorenih prozora po ljeti zvučalo bizarno, policija ima objašnjenje. Kazne se pišu u rijetkim slučajevima i to kako bi se spriječile krađe automobila i predmeta u njima.

Ima li puno takvih kazni pitali smo pomoćnika načelnika 2. postaje Prometne policije Zagreb, Gorana Medića. "Rijetko se događa, međutim ponekad znamo imati dojave građana gdje nam javljaju da su vozila ostavljena bez nadzora, bilo da su stakla spuštena ili da je vozilo otvoreno, tada mi poduzimamo preventivne mjere", otkrio nam je.

Ipak od početka godine policija je napisala čak 223 preventivne kazne zbog otvorenih prozora. "Pa dobro, trebaju si proračun napuniti", kaže jedan Zagrepčanin. Njegovu sugrađanku pak iznenađuje činjenica da netko može dobiti kaznu zbog otvorenog prozora. Nije to jedina neobična kazna koju možete dobiti.

Uz otvoreni prozor koji se kažnjava do 30 eura, pretrpani gepek zbog kojeg ne možete vidjeti iza sebe može vas koštati od 130 do 260 eura. Kažnjiva nije ni vožnja bez majice, a suprotno uvriježenom mišljenju, kazna neće doći ni zbog vožnje u japankama iako se ona ne preporuča.

"Ta obuća koja nije čvrsto na nozi može spasti, može vas onemogućiti u apliciranju nožnih komandi i samim time možete nepravovremeno stisnuti kočnicu kvačilo i izazvati prometnu nesreću", objašnjava Medić.

Ipak jednu ružnu naviku vozača policija strogo kažnjava, i ako se nas pita, mogla bi i strože. Ako vas uhvate da iz automobila bacate papiriće, opuške ili nešto treće, cijena policijskog preodgoja je 130 eura. Zbog bacanja smeća policija je ove godine kaznila 136 neodgojenih vozača.

Puno je prometnih pravila koja vozačima nisu poznata, ali dobar dio njih policija na prvu neće kazniti već poslati upozorenje, objašnjava prometni stručnjak Goran Husinec. "Mislim da vozači jesu svjesni svih ti pravila ali oni znaju da ako grubo ne krše pravila da ih policija neće kazniti za nekakvu recimo sitnicu", dodaje.

Je li otvoreni prozor po ljetnim vrućinama sitnica ili ne, prosudite sami. Ili još bolje sačuvajte novce i zatvorite prozor.

Izdvojeno


Reci što misliš!