ŽUPANIJA / DUGA RESA

Požar u Pamučnoj gasio je i Miro Mamić, bivši vatrogasac "fabrike": Bilo je kao '91 kad je nakon raketiranja gorjela Predionica

Požar u Pamučnoj gasio je i Miro Mamić, bivši vatrogasac

- Nepristupačan teren i materijal koji gori, drveno ravno krovište i krov koji je bio pokriven višestrukim slojevima ljepenke, nije nam dozvolio brzo gašenje. Gasili smo sa susjednih zgrada i krovova, susjednih ulaza, od kud god smo mogli pristupiti. Višestruku ljepenku koja se nalazila na krovu trebalo bi rezati, a kako je dio krovišta bio urušen nismo mogli prići, to su razlozi da je gašenje bilo dugotrajno, jučer od 16.55 kad je došla dojava pa sve do jutros u 5 sati. Nismo dozvolili da se vatra proširi stoga je izgorio samo taj krov gdje se vatra i pojavila. Gasili smo s osam do deset mlazova, gotovo dvanaest sati, ispričao nam je zapovjednik VZG Duge Rese Miro Mamić koji se ovom prigodom prisjetio i nekadašnjih dana kad je više od dvadeset godina radio prvo kao vatrogasac, a kasnije referent vatrogasne službe u bivšoj Pamučnoj.

Mamić je dvadesetak godina, s manjim prekidima radio kao vatrogasac u nekadašnjoj Pamučnoj, a kasnije još oko tri godine u sklopu T7 VIS-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kad sam počeo raditi bilo je 30 vatrogasaca, a kasnije se naš broj obzirom na uvjete poslovanja tvrtke smanjivao, pa nas je ostalo 12. No, ono što želim istaknuti je da su radnici tada bili jako savjesni, voljeli su svoj posao i svoje radno mjesto. Kad je i došlo do nekog požara u najčešće u Tkaonici i Predionici, a mahom je riječ bila o požarima na strojevima, radnici su ih ugasili sami. Mogu reći da su gotovo 90 posto tih požara radnici gasili sami, što samo potvrđuje koliko su brinuli za svoju tvrtku, priča Mamić koji je kao i brojni Dugorešani i njihove obitelji emotivno vezan za Pamučnu koja je gotovo stoljeće bila hraniteljica Duge Rese i čitave okolice.

No, tvornički dimnjak nije bio samo egzistencija i sigurnost radnog mjesta, značio je on u društvenom smislu puno, puno više, jer Pamučna je za svoje zaposlenike na Lošinju imala ljetovalište, sufinancirala razne kulturne događaje, gradila i ulagala u mnoge objekte, pa čak i grijala uži dio Duge Rese, što je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo.

- Veliki požar sličan ovom jučerašnjem dogodio se 91. prilikom raketiranja Duge Rese i Pamučne. Tada je gorjela Predionica i dio skladišta. Počelo je gorjeti na petak oko 2.15 sati, a završili smo gašenje u subotu poslije podne. Krovište je bilo isto ravno s ljepenkom, koja je gorjela, razvijala gusti crni dim, baš kao i jučer, kaže zapovjednik Mamić te dodaje kako su u gašenju tada sudjelovali JVC i mjesna vatrogasna društva, ali i vatrogasci Pamučna.

KAportal.hr

POLICIJSKI OČEVID U PAMUČNOJ...

Izdvojeno


Reci što misliš!