ŽUPANIJA / DUGA RESA

POTREBA ZA RADNICIMA

Dugoreška Arkada zaposlila osmero radnika iz dalekog Nepala, direktorica Marija Ivanić: Dobri su i vrijedni radnici, brzo su se i uklopili

Dugoreška  Arkada zaposlila osmero radnika iz dalekog Nepala, direktorica Marija Ivanić: Dobri su i vrijedni radnici, brzo su se i uklopili

Arkada je prema ugovoru za Nepalce iznajmila kuću, a kako uz nju postoji i vrt, vrijedni Nepalci uzgajaju i povrće kako bi uštedjeli na hrani, jer mahom sve što zarade šalju svojim obiteljima.

Posljednjih mjeseci Dugorešani su zapazili kako radove na sanaciji oštećenja nastalih nakon što je prošla aglomeracija uz domaće obavljaju i strani radnici. Riječ je o radovima koje kao podizvođač za Georad izvodi dugoreška tvrtka Arkada. 

- Zaposlili smo osmero radnika iz Nepala, jer nismo na našem tržištu rada mogli pronaći dovoljno radnika, a poslovi su nam se značajno povećali. Agencije su nam se javljale i ponudile, a kako smo čuli pozitivna iskustva od drugih poslodavaca, odlučili smo ih zaposliti. Počeli su stizati malo po malo, od proljeća ove godine pa nadalje. Naime, procedura traje poprilično dugo, pa ćemo za neke koji su prvi stigli već sada pokrenuti postupak za produženje viza, kazala je za KAportal direktorica tvrtke Marija Ivanić te dodala kako smatra da su inozemni radnici koje su zaposlili zadovoljni i nitko od njih nije izrazio želju za prijevremenim povratkom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, inozemni radnici u Hrvatskoj mogu, uz redovno produživanje, dobiti vize na tri godine pa će najvjerojatnije i Nepalci u Dugoj Resi i Arkadi ostati barem toliko. Kako Arkada zapošljava osamdesetak radnika, strani radnici iz Nepala, sad čine oko 10 posto od ukupnog broja zaposlenih. 

Obzirom da su došli iz područja sasvim drugačije kulture, običaja i jezika, direktorica Ivanić na naše pitanje kako se sporazumijevaju uz smijeh kaže kako komuniciraju engleskim jezikom, a malo i prstima. Nepalci koji su stigli prvi već su i naučili malo hrvatskog pa je i komunikacija postala lakša. 

- Zadovoljni smo s njima kao s radnicima, među njima ima kvalificiranih zidara i strojara, ali ima i nekvalificiranih. Njima je trebalo vremena da se priviknu na naše uvjete života i rada, a sad mogu reći da su se uhodali. Dobro su se uklopili, slažu se s našim zaposlenicima pa ih naši radnici čak pozivaju za vikend i na ručak. Ljeti su se i kupali na Mrežnici pa vjerujem da im je lijepo u našoj Dugoj Resi, zaključila je Marija Ivanić. 

Arkada je prema ugovoru za Nepalce iznajmila kuću, a kako uz nju postoji i vrt, vrijedni Nepalci uzgajaju i povrće kako bi uštedjeli na hrani, jer mahom sve što zarade šalju svojim obiteljima. Iako za sada Arkada nema potrebe za daljnjim povećanjem radnika, direktorica Marija Ivanić, napominje ukoliko netko od poslodavaca ima potrebu za zapošljavanjem inozemnih radnika, da bi ovakve radnike kao što su njihovi, svima preporučila. 

Izdvojeno


Reci što misliš!