ŽUPANIJA / DUGA RESA

VIJEĆE U BLAGDANSKOM DUHU

Dugoreški proračun nikad veći, čak trećinu sredstava stiže iz EU i nacionalnih fondova, Boljar: Svi smo jedna velika obitelj, volimo svoj grad i radimo za njega

Dugoreški proračun nikad veći, čak trećinu sredstava stiže iz EU i nacionalnih fondova, Boljar: Svi smo jedna velika obitelj, volimo svoj grad i radimo za njega

- Pohvalio bih proračun jer se vidi da nema jakih kapitalnih projekata i snažnih razvoja bez svih struktura vlasti, Grada, Županije i države. U dobroj volji ćemo podržati proračun, u nadi da će se ovakva suradnja nastaviti, rekao je oporbeni Josip Vlašić

Grad Duga Resa obara svoje proračunske rekorde pa ne čudi da je podrška u Gradskom vijeću ovom najvažnijem gradskom dokumentu jednoglasna. 

Dugoreški proračun za 2024. godinu iznosi 12,4 milijuna eura a posebno, gradske vijećnike posebno veseli što je čak jednu trećinu proračunskih sredstava čine sredstva iz EU i nacionalnih fondova za kapitalne gradske projekte od kojih će građani grada na Mrežnici u budućnosti imati itekako velike koristi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pohvalio bih proračun jer se vidi da nema jakih kapitalnih projekata i snažnih razvoja bez svih struktura vlasti, Grada, Županije i države. U dobroj volji ćemo podržati proračun, u nadi da će se ovakva suradnja nastaviti, kako se kaže i poslije nas, rekao je HDZ-ov vijećnik Josip Vlašić u kratkoj raspravi po ovoj točki dnevnog reda.

Kako je dodao, "uvijek može bolje, mogu biti jače gospodarske aktivnosti, no jasno da sve ne može biti u jednoj godini".

- I u idućoj godini ćemo se fokusirati na gradnju Centra za starije osobe. Nadam se da će budući proračuni ići u gradnju i opremanje poslovnih zona za jačanje gospodarstva, a kako bi jednog dana i umanjili ovaj porez koji smo povećali. Nadam se da će sve proći dobro, a projekti biti završeni u roku kako su planirani, rekao je Vlašić.

Gordana Pahanić je ispred Kluba vladajućih - HSS/SDP kazala da je proračun od 12,5 milijuna eura za dvije trećine veći od prethodnog. 

- Ovo obećava i vidi se da se pazilo na socijalno osjetljive, mlađe, starije, sport. Puno je investicija, puno ćemo raditi i treba ga podržati jer prati i podupire naše potrebem, rekla je.

Vijećnik Dražen Palajsa osvrnuo se na domenu u kojoj je "doma", a to je rad sportskih udruga. 

- U Vijeću ima stručnijih ljudi od mene po pitanju prosvjete, ekonomije, poljoprivrede. Fokusirao bi se na povećanje u sportu za udruge. Imali smo 450 tisuća kuna, a sad nam cifra raste na sto tisuća eura, što je veliko i pohvalno povećanje. Olakšat će rad udruga u sportu i biti poticaj mladima da se bave sportom, rekao je Palajsa. Također, pohvalio je inicijativu za izgradnju spomenika 137. brigadi i postrojbama koje su branile grad i domovinu. Sredstva su osigurana i projekt ide. 

Proračun je pohvalio i vijećnik Jasmin Sarvan. Kaže da ga veseli konstatacija HDZ-ovog Vlašića, te dodaje da se i prije pozivalo na bolju suradnju Grada i Županije.

- Vjerujem da će biti pomaka po pitanju sportske dvorane, a koliko smo informirani u krugu Pamučne novi vlasnik uređuje postrojenja. U očekivanju smo otvaranja novih radnih mjesta,  bit će više prihoda i očekujem bar dva rebalansa po mojoj procjeni, kaže još Sarvan.

Gradonačelnik Tomislav Boljar s govornice Gradskog vijeća nije krio zadovoljstvo ovakvim zajedništvom. 

- Izuzetno mi je drago da smo čuli ove riječi i da će se donijeti jednoglasno. Nije lako, živimo u vremenima kad se kriza prebacuje na sva naša kretanja ovdje i porezne reforme utječu na definiranje proračuna. Napravili smo ga dobro, slažem se s Vlašićem, uvijek može bolje. Malo manje od 13 milijuna eura, sjećam se kad smo bili na razini od pet milijuna eura, rekao je Boljar.

Podsjetio je da je proračun "napunjen" jednom trećinom EU sredstava, a drugo su zaslužni vrijedni građani Duge Rese. 

- Zahvala svima koji žive i rade ovdje, volimo jednako ovaj grad, ovu rijeku, našu Dugu Resu. Nećemo se maknuti i odseliti nego doprinijeti razvoju ovog grada, kazao je.

Dodaje da su u proračunu povećali sredstva udrugama koje ovaj grad i čine boljim i ljepšim.

- One su produžena ruka djelovanja grada. Popratili smo i umirovljenike, već na rebalansu smo dignuli božićnice, pa naknade za novorođenčad, popratili velike investicije. Idemo u izgradnju školske sportske dvorane, krećemo sa završetkom aglomeracije, počinjemo uređenje parka, planiran i Trg sv. Jurja gdje će se zelene površine nakon aglomeracije staviti u funkciju. Bit će i javno izlaganje da građane upoznamo s projektom, kako taj centar grada treba izgledati, rekao je gradonačelnik.

Dodaje da se nastavlja s kompletnim uređenjem grada, po svim mjesnim odborima, da prate izgradnju POS-a koji je namijenjen ciljano kao i one građevinske parcele za mlade obitelji - cilj je da mladi ostanu ovdje. 

- Bitna je suradnja s građanima, stalo nam je do mišljenja građana i do njihove kritike, sviđala nam se ili ne ona nas usmjerava, ali i do mišljenja naših partnera, firmi i udruga. Svi smo mi jedna velika obitelj u kojoj svatko vodi dio segmenta u ovom gradu, zaključio je Boljar u predblagdanskom duhu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!