ŽUPANIJA / DUGA RESA

LED JE PROBIJEN

U Dugoj Resi energetski obnovljena prva višestambena zgrada! Stanari više nego zadovoljni, Boljar poziva sve da se odluče na taj potez

U Dugoj Resi energetski obnovljena prva višestambena zgrada! Stanari više nego zadovoljni, Boljar poziva sve da se odluče na taj potez

Ovdje smo da pozovemo i druge ljude, natječaji postoje i otvoreni su za prijave, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Trebalo je "probiti led" da i u Dugoj Resi počnu projekti energetske obnove višestambenih zgrada a upravo su to uspjeli stanari zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića, na kućnom broju 42. Kako je ispričao predstavnik Mirko Pajić, stanari su pokazali slogu, napravili projekt i preko upravitelja, gradske tvrtke Čistoća Duga Resa prijavili se na natječaj.

Stigla su i sredstva, pričuva se povećala radi oplate kredita, ali već ove zime stanari imaju triput manje troškove za grijanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prije nekoliko godina smo uputili poziv svim našim sugrađanima i ljudima objašnjavali benefite energetske obnove zgrada. Nije bilo tada sluha i zato sam sada izuzetno ponosan na Čistoću kao upravitelja i stanare ove zgrade koja je prva energetski obnovljena u gradu Dugoj Resi. Ovdje smo da pozovemo i druge ljude, natječaji postoje i otvoreni su za prijave, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Rekao je da mu je žao da se izgubilo par godina jer se u Karlovcu već dosta zgrada obnovilo, ali netko i ovdje mora biti prvi. 

- Energija je sve skuplja, a kad se sve napravi itekako ćete vidjeti koliko je to isplativo, zaključio je Boljar.

Prema riječima direktorice Čistoće Duga Resa Josipe Škrtić Pucarević koja upravlja s više od stotinu zgrada, radilo se dosta s predstavnicima stanara da se pripreme energetski projekti kako bi kad natječaji budu otvoreni, da se ostvare uvjeti za sufinanciranje.

- Na prošlom zgradu je prijavljena ova zgrada, uspješno je apliciran i stigla su sredstva unatoč tome što je alokacija za RH bila relativno mala, oko 300 milijuna kuna. Vrijednost ovog ugovora je 165 tisuća eura od čega je 98 tisuća povratnih sredstava, rekla je direktorica Čistoće. Pohvalila je slogu stanara, pravovremenu pripremu projektu i kooperaciju kod svega ostalo što je uslijedilo i to je sad jedna istinski lijepa priča.

- Otvoren je i novi natječaj do 3. lipnja i sve koji imaju gotove projekte ili one u pripremi da nas kontaktiraju i da se prijave, rekla je Škrtić Pucarević.

Predstavnik Pajić je opisao iskustva i zahvalio se na pomoći predstavnicima upravitelja koji su pomogli riješiti papire i sve ostale stvari koje su se morale odraditi kako bi dobili toliko potrebna sredstva. U njegovoj zgradi stanari se griju na drva i struju, a već prva zima unatoč tome što je bila blaga pokazuje koliko je projekt isplativ. 

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!