ŽUPANIJA / OGULIN

SPORNA PREKATEGORIZACIJA

Gradonačelnik Ogulina o prometnicama koje je ŽUC-a prebacio na Grad: Ceste su u izrazitom lošem stanju, za sanaciju nam treba 15 milijuna kuna

Gradonačelnik Ogulina o prometnicama koje je ŽUC-a prebacio na Grad: Ceste su u izrazitom lošem stanju, za sanaciju nam treba 15 milijuna kuna

Stanje županijskih cesta koje su predane na upravljanje gradovima i općinama upravo pokazuje kako se ŽUC brinuo o cestama na području cijele Županije, a pogotovo na ogulinskom području, mišljenja je Domitrović.

Kada je riječ o modernizaciji i ulaganju u cestovnu infrastrukturu na području grada Ogulina, moglo bi se reći kako su potrebe velike, a mogućnosti male. Naime, kako je kazao gradonačelnik Dalibor Domitrović Grad Ogulin ima u nadležnosti više od 300 kilometara cesta, a financijske potrebe za ulaganje u cestovnu infrastrukturu višestruko premašuju mogućnosti Grada. No, prema svemu sudeći potreba će biti još više, a gradonačelnik to može „zahvaliti“ Županijskoj upravi za ceste Karlovac, koja je na upravljanje Gradu prebacila pet županijskih cesta. 

- Radi se o cestama koje je ŽUC loše održavao, izraubane su i potrebna im je temeljita rekonstrukcija. Jedna od njih je i cesta kroz Lomost na kojoj je lomošćanski most koji je, prema elaboratu koji nam je ŽUC dostavio, potrebno srušiti i nanovo izgraditi, što će koštati oko 2 milijuna kuna. Samo ta jedna investicija predstavlja iznos koji premašuje cjelokupna godišnja financijska sredstva za održavanje cesta s kojima Grad raspolaže. Evo, toliko o brzi Županijske uprave za ceste na području cijele Županije, pogotovo na području našeg Grada - kazao je gradonačelnik Domitrović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O ovoj problematici gradonačelnik je govorio i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, te je naglasio kako od svih lokalnih jedinica u Županiji jedino je Grad Ogulin potpisao primopredaju tih cesta, za koje kaže da im je ŽUC doslovno „uvalio“.

- Samo za sanaciju 13 kilometara županijskih cesta koje smo dobili na upravljanje treba nam 15 milijuna kuna. U velikom smo problemu, ne samo ja kao gradonačelnik, nego i Grad i vi kao gradski vijećnici – kazao je Domitrović, te dodao:

- Na žalost vidi se trend da se sve više obveza i troškova s države i Županije spušta na gradove i općine. Ne bi imali ništa protiv toga da se i ekvivalentno tome veća financijska sredstva "spuste" gradovima i općinama.

Inače, KAportal je o novoj prekategorizaciji 200 km javnih cesta na području županije, još u svibnju tražio pojašnjenja od Županijske uprave za ceste Karlovac, tražeći pritom odgovor na čiju je inicijativu došlo do "sporne" prekategorizacije, kako će se ona odraziti na proračun ŽUC-a, te posljedično znači li to veća ulaganja u modernizaciju preostalih lokalnih i županijskih cesta. No, odgovore nismo dobili.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!