ŽUPANIJA / OGULIN

NIJE OPTIMISTIČAN

Što reforma vodovoda donosi ogulinskom području? Domitrović: Usluga će biti lošija, sustav više birokratiziran, a na popravke kvarova duže će se čekati

Što reforma vodovoda donosi ogulinskom području? Domitrović: Usluga će biti lošija, sustav više birokratiziran, a na popravke kvarova duže će se čekati

Očekujem da će za nekoliko godina devastirana vodovodna mreža biti vraćena u nadležnost Ogulina, kao što se to dogodilo u slučaju županijskih cesta koje su u devastiranom stanju prije godinu dana s ŽUC-a dekretom prebačene u nadležnost Ogulina, poručio je Domitrović

Do kraja godine trebala bi zaživjeti nova Uredba o uslužnim područjima kojom se ukida oko 160 lokalnih vodovoda, odnosno pripajaju se 41 većem vodovodu na uslužnim područjima. 

Najavljena reforma bi na području Karlovačke županije trebala izgledati tako da se šest postojećih javnih isporučitelja, Komunalno Duga Resa d.o.o., Komunalno Ozalj d.o.o., Voda Krašić d.o.o., Vodovod i odvodnja Vojnić d.o.o., Vodovod i kanalizacija  d.o.o. Ogulin te Komunalac d.o.o. Slunj pripajaju društvo preuzimatelja odnosno tvrtki Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I u resornom Ministarstvu gospodarstva su svjesni da lokalne jedinice neće biti sretne ovakvim ishodom ali napominju kako su sve zemlje Europske unije radile isto i kako su spajanja nužna. U razgovoru za KAportal gradonačenik Ogulina Dalibor Domitrović nije skrivao nezadovoljstvo najavljenom reformom. 

- Reforma će značiti da će Ogulin izgubiti najveću gradsku tvrtku u čiju imovinu i infrastrukturu su građani desetljećima ulagali. Velik trud je uložen zadnjih nekoliko godina da se poslovanje ogulinskog Vodovoda i kanalizacije racionalizira i optimizira i da se smanje gubitci na vodoopskrbnoj mreži, u čemu se i uspjelo. Oprema je osuvremenjena, gubitci su u zadnje tri godine prepolovljeni, kadrovski je tvrtka optimalno ekipirana, uređen je sustav daljinskog nadzora i upravljanja čime je smanjen broj zaposlenika u uredu i brojne druge optimizacije poslovanja su provedene. 

Domitrović navodi primjer kako je gubitaka na vodoopskrbnoj mreži za koju je nadležna tvrtka Vodovod i kanalizacija Ogulin s 31. svibnjem 2023. godine iznose 36,99 l/s i u prosjeku su Republike Hrvatske. Krajem 2019. godine gubitci su bili 75,7 l/s, što znači da su u proteklih tri godine smanjeni na pola. U tijeku su radovi na daljnjem smanjenju gubitaka.

- Tvrtka trenutno besprijekorno obavlja zadaće iz svoje domene, a osim područja grada Ogulina pokriva i područja susjednih općina Josidpola, Tounja, Plaškog i Saborskog. Nisam optimističan što se reforme tiče. Kao posljedicu očekujem lošiju uslugu za građane Ogulina i susjednih općina, veću birokratizaciju sustava, duže čekanje na popravke kvarova i slično. Očekujem da će sustav biti loše održavan, očekujem da će za nekoliko godina devastirana vodovodna mreža biti vraćena u nadležnost Ogulina, kao što se to dogodilo u slučaju županijskih cesta koje su u devastiranom stanju prije godinu dana s ŽUC-a dekretom prebačene u nadležnost Ogulina. 

Domitrović smatra da će cijena vode na cijelom uslužnom području, u Karlovcu, Ogulinu i u drugim općinama i gradovima, povećati, jer u pravilu veće tvrtke su neracionalnije, manje operativne i efikasne u odnosu na manje tvrtke. Očekuje i da će nova tvrtka gomilati gubitke, kao što je to slučaj s ogulinskom bolnicom, a posljedice će snositi građani.

- Cijena vodoopskrbe je za građane Ogulina veća u odnosu na cijenu vodoopskrbe za građane Karlovca. To je i logično. Karlovac je grad s više stanovnika i većom gustoćom stanovanja. Stanovništvo Ogulina je disperzirano na površini od 540 km², što znači da Ogulin ima više kilometara vodoopskrbne mreže po korisniku. Osim toga uslužno područje ogulinskog Vodovoda i kanalizacije osim grada Ogulina pokriva i područje općina Josipdol, Tounj, Saborsko i Plaški. Troškovi tekućeg i investicijskog održavanja i razvoja mreže na ovom području su bitno veći u odnosu na troškove na području Karlovca. Za primjer, Karlovačka pivovara potroši više vode nego sva ogulinska periferna naselja i pridružene općine zajedno. Do pivovare vodi jedna vodoopskrbna cijev čije održavanje je relativno jeftino. Do ogulinskih perifernih naselja i pridruženih općina vodi mreža vodoopskrbnih cijevi duga desetke kilometara s nizom pumpnih stanica i druge opreme. Održavanje takve mreže iziskuje znatne troškove.

S druge strane, Domitrović pojašnjava kako cijena odvodnje na području Ogulina je manja od cijene odvodnje na području Karlovca, iz razloga što je tu obrnuta situacija. Ogulin ima manje mreže, ima manje razvijenu mrežu odvodnje otpadnih voda, koja je izgrađena u novije vrijeme, pa na njoj ima manje kvarova i troškova održavanja.

- Objedinjavanje karlovačkog i ogulinskog vodovoda će značiti da će cijena za sve korisnike na zajedničkom vodoopskrbnom području biti ista. Stoga očekujem da će na području Karlovca poskupjeti usluga vodoopskrbe, a da će na području Ogulina poskupjeti usluga odvodnje, mišljenja je Domitrović. 

Je li moguće zadržati trenutne parametre i kvalitetu usluge u narednom razdoblju, Domitrović je skeptičan u tom pogledu, iako, kako ističe, temeljni je cilj objedinjavanja vodoopskrbnih područja smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži i poboljšanje kvalitete usluge i to uz pomoć sredstava Europske unije. 

- Teza je da manje tvrtke nemaju ljudskih potencijala povlačiti europska sredstva i provoditi europske projekte pa ih je stoga potrebno spojiti u veće tvrtke. Smatram da to u slučaju ogulinskog Vodovoda i kanalizacije nije slučaj. U proteklih četiri godine ova tvrtka je dokazala da može uspješno provoditi europske projekte, da može smanjiti gubitke i da može osuvremeniti i optimizirati poslovne procese.

Izdvojeno


Reci što misliš!