ŽUPANIJA / OGULIN

OD OGULINA ĆE NAPRAVITI SELO?

Protest gradonačelnika Ogulina zbog centralizacije države, prozvao i lokalpatriote: "Poznato nam je kako HDZ-ovci upravljaju sustavom i institucijama"

Protest gradonačelnika Ogulina zbog centralizacije države, prozvao i lokalpatriote:
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Provodi se centralizacija države kakva nije viđena niti u bivšem centralno-planskom sustavu, poručio je Domitrović

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović odbio je u četvrtak planinariti na Klek u sklopu Europskog tjedna mobilnosti nakon što je saznao da HDZ predlaže zakon kojim planinarski dom na Kleku prelazi u vlasništvo i upravljanje Karlovačkoj županiji. 

- Ogulin je kolijevka planinarstva. Iduće godine slavimo 150 godina, a proslava je planirana na Kleku. Više od 20 godina sam član Planinarskog društva i dugi niz godina pomažem i radim s članovima Planinarskog društva na uređenju i održavanju našeg doma. To je dom koji su gradili naši građani, naši planinari. To je dom koji naši planinari održavaju već dugi niz godina, i sada, jednim potezom pera, upravljanje domom preuzima Karlovačka županija, reagirao je Domitrović, pritom naglasio kako se ne radi samo o planinarskom domu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Oduzima nam se Vodovod i kanalizacija koju također preuzima Karlovac. Bolnice će preuzeti država. Domovi zdravlja se centraliziraju, pa će ogulinskim Domom zdravlja također upravljati iz Karlovca. Prije nekoliko godina je ukinut Općinski sud. Provodi se centralizacija države kakva nije viđena niti u bivšem centralno-planskom sustavu. Tijekom cijelog ovog procesa centralizacije nije se oglasila županija, a niti naša gradska oporba, konkretno HDZ, koji bi kao lokalpatrioti trebali reagirati, jer centralizacija će neminovno dovesti do srozavanja standarda života i kvalitete usluge prema građanima, poručio je gradonačelnik Ogulina. 

Domitrović je istaknuo kako je jedan od razloga zašto je Hrvatska izišla iz bivše države i proglasila samostalnost bio i taj jer je ta država bila centralizirana. 

- Sada nas vraćaju u stanje gore nego što je prije bilo, pod izlikom da će racionalizirati troškove, primjerice objedinjenom javnom nabavom, a znamo kako HDZ provodi javnu nabavu. Navodno će smanjiti administrativni kadar, a i to znamo kako je HDZ provodio do sada - uhljebljivanjima podobnog kadra. Navodno će oni učinkovitije upravljati od nas Ogulinaca, a kako učinkovito HDZ upravlja sustavom i institucijama - i to nam je poznato.

Domitrović je naglasio kako je ova Vlada sa svojom većinom na silu donosi zakone i provodi centralizaciju države, protivno volji građana i na štetu nas na lokalnoj razini, čime gradovi sve više gube svoj smisao. S druge strane, sve što je trošak, kao što su devastirane županijske ceste, prebacuje se na gradove i stvara im ogromne troškove, a paralelno im oduzimaju prihode. 

- Porezna reforma iz 2021. godine oduzela je Gradu Ogulinu 2,5 milijuna kuna prihoda. Nova porezna reforma će nam, ukidanjem prireza i povećanjem cenzusa o neoporezivom dijelu osobnog dohotka, uzeti još toliko. Sve spomenuto će za posljedicu imati da će od našeg grada napraviti selo, poručio je gradonačelnik Ogulina. 

Izdvojeno


Reci što misliš!