ŽUPANIJA / OGULIN

PROSVJEDNA AKCIJA

Domitrović poziva na uspon na Klek u znak podrške planinarima: Na natječaj će se moći javiti netko tko će dom koristiti za vikendicu, a za ostale će biti zaključan

Domitrović poziva na uspon na Klek u znak podrške planinarima: Na natječaj će se moći javiti netko tko će dom koristiti za vikendicu, a za ostale će biti zaključan
Ilustracija/PIXSELL/KAportal

Svaku ciglu, crijep, drvenu gredu, na svojim leđima su iznesli na Klek. Sada, prijedlogom ovog zakona, država im oduzima dom i daje ga na upravljanje županiji koja će raspisati javni natječaj za koncesiju nad domom, poručio je gradonačelnik Ogulina

Novi prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države zabrinuo je planinarska društva, ali i gradove na čijem se području nalaze. Naime, planinarskim društvima uzima se upravljanje domovima, koja prelaze u vlasništvo županija.

Svoje nezadovoljstvo već je iskazao gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović o čemu je KAportal već pisao, a sada poziva građane u znak podrške Hrvatskom planinarskom savezu na novu akciju - uspon na planinu Klek.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova akcija održat će se u nedjelju 8. listopada, a uspon kreće od 10 sati od Bjelskog, individualno, a Hrvatsko planinarsko društvo Klek će na domu osigurati besplatan čaj za okrjepu.

- Planinarski dom na Kleku već više od šest desetljeća grade i održavaju planinari. Svaku ciglu, crijep, drvenu gredu, na svojim leđima su iznesli na Klek. Sada, prijedlogom ovog zakona, država im oduzima dom i daje ga na upravljanje županiji koja će raspisati javni natječaj za koncesiju nad domom. Na taj natječaj će se moći javiti bilo tko. U najboljem slučaju javit će se samo planinarsko društvo, međutim i oni će morati županiji plaćati neki godišnji iznos za koncesiju, što znači da će imati neki trošak koji će morati naplatiti krajnjim korisnicima, a to su planinari. U najgorem slučaju na natječaj će se javiti netko zlonamjeran, kome je jedini cilj zaraditi novac, koji neće održavati dom, nego će naplaćivati planinarima sve što stigne dok mu to bude isplativo, kaže gradonačelnik Ogulina. 

Dodaje kako već imamo takvih primjera u Hrvatskoj gdje domovi leže zaključani, derutni, devastirani.

- Na natječaj bi se mogao javiti netko tko namjerava dom koristiti u privatne svrhe, koji će ga koristiti kao vikendicu, a za ostale korisnike ga držati zaključanim. U svakom slučaju ishod će za planinare biti nepovoljan, poručio je Domitrović u svom pozivu građanima u znak podrške HPS-u.

Izdvojeno


Reci što misliš!