ŽUPANIJA / OZALJ

"ČUVAM ETNO, STVARAM PODUZETNO!"

OŠ Slava Raškaj uspješno privela kraju još jedan školski projekt: Kroz učenje o kulturnoj baštini svoga kraja učenici su razvijali poduzetnički duh

OŠ Slava Raškaj uspješno privela kraju još jedan školski projekt: Kroz učenje o kulturnoj baštini svoga kraja učenici su razvijali poduzetnički duh

U sklopu projekta provodile su se radionice za učenike i učitelje, na kojima su se stjecala znanja o tradicijskim vještinama izrade veza na platnu i čipke jalbe

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj tijekom školske godine 2022./2023. uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja provodila je projekt "Čuvam etno, stvaram poduzetno!".

Vrijednost projekta iznosila je 1.327,22 eura (10.000,00 kuna), a u projekt je bilo uključeno 40 učenika OŠ "Slava Raškaj" Ozalj i OŠ Mahično, 6 učitelja, Zavičajni muzej Ozalj i KUD "Ključ" Trg.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditeljica projekta, učiteljica Nada Peretić, a kako nam kaže u sklopu projekta provodile radionice za učenike i učitelje, na kojima su se stjecala znanja o tradicijskim vještinama izrade veza na platnu i čipke jalbe.

- Učenici su izradili suvenire, suradničkim učenjem prenosili svoja znanja drugim učenicima, sudjelovali u prodajnoj izložbi proizvoda Učeničke zadruge "Kotačac" na manifestaciji Miniadvent u Jaškovu te izlagali svoje proizvode na županijskoj smotri učeničkih zadruga Karlovačke županije u Rakovici i na 8. međunarodnoj izložbi čipke u Zavičajnom muzeju Ozalj. Postupak izrade svojih proizvoda prezentirali su i putem video prezentacije. Upoznavali su kulturnu baštinu ozaljskoga kraja, razvijali poduzetnički duh, socijalne vještine, timski rad, stjecali financijsku pismenost i služili se informacijsko-komunikacijskom tehnologijom. Projektnim aktivnostima učitelji su unaprijedili svoja znanja iz područja poduzetništva, marketinga, etnografije i digitalnih tehnologija, pjašnjava Peretić. 

Nakon provedenih radionica i izložbi, uspješno je realizirana i završna aktivnost projekta, a to je uređenje Etno kutka Učeničke zadruge "Kotačac" u Osnovnoj školi "Slava Raškaj" Ozalj.

- Etno kutak čini izložbeni prostor u holu škole. U njemu su izloženi reprezentativni primjerci proizvoda Učeničke zadruge "Kotačac", koji su nastajali tijekom zadnjih nekoliko godina u Matičnoj školi i Područnoj školi Mali Erjavec. Prostor je i medijski opremljen te se u njemu mogu prikazivati filmovi i prezentirati postupci izrade suvenira. Na ovaj način OŠ "Slava Raškaj" Ozalj doprinosi očuvanju i promidžbi bogate kulturno-povijesne baštine svog zavičaja, a kompetencije učenika stečene ovim projektom primjenjive su u nastavi kroz cijelo osnovnoškolsko obrazovanje, ističe voditeljica projekta. 

Izdvojeno


Reci što misliš!