ŽUPANIJA / OZALJ

KULTURNA BAŠTINA

U obnovi pristupni most prema Starom gradu - u vlasništvu je Grada Ozlja, a u pripremi projekta sudjelovala i Družba, financijski i Ministarstvo kulture

U obnovi pristupni most prema Starom gradu - u vlasništvu je Grada Ozlja, a u pripremi projekta sudjelovala i Družba, financijski i Ministarstvo kulture
Grad Ozalj

Stari grad Ozalj će biti privremeno zatvoren za sve posjetitelje od 18.10. ove godine, a planirani završetak radova je dva mjeseca

S obzirom na značaj lokaliteta Starog grada Ozalj te postojanje kompletne projektne dokumentacije za sanaciju pristupnog mosta prema Starom gradu, iz Grada Ozlja izvijestili su kako je obnova i sanacija pristupnog mosta od izrazite važnosti za cijelo područje Grada Ozlja, a sve s ciljem očuvanja ovog vrijednog kulturnog dobra. 

Gradonačelnica Lidija Bošnjak za KAportal pojašnjava kako je Grad Ozalj kao vlasnik pristupnog mosta i nositelj projekta, tijekom prošle godine izradio potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako se radi o građevini unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, za predmetnu projektnu dokumentaciju i za planirane radove sanacije ishođeno je i prethodno odobrenje nadležne konzervatorske službe, dok će se radovi izvoditi uz stalni stručni i konzervatorski nadzor. 

- Radovi sanacije drvenog pristupnog mosta koji su predviđeni ovim projektom spadaju u domenu radova na održavanju stanja temeljnih zahtjeva za postojeću građevinu, sve u svrhu njihova poboljšavanja, odnosno obnavljanja ili zamjene dijelova koji su dio konstrukcije građevine, te se njihovim izvođenjem ne mijenjaju lokacijski uvjeti predmetne povijesne građevine, primjerica namjena, funkcionalno dispozicijsko rješenje i slično, pojašnjava gradonačelnica Bošnjak. 

Zbog navedenih radova na rekonstrukciji mosta, Stari grad Ozalj će biti privremeno zatvoren za sve posjetitelje od 18.10. 2023. godine, a planirani završetak radova je dva mjeseca. Ukupna vrijednost investicije iznosi 93.031,25 eura, a radove izvodi AVERTO GRADNJA d.o.o., dok stručni nadzor vrši dr.sc. Alex Kindij, dipl.ing.građ, ovlašteni inženjer građevinarstva.

Izvođenje radova sanacije sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u okviru Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu, Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2023. godinu, a temeljem ugovora o financiranju programa u iznosu od 66.361,40 eura. 

Preostali iznos sredstava za uređenje, Grad Ozalj osigurao je iz vlastitih izvora u proračunu za 2023. godinu, poručila je gradonačelnica te zahvalila Družbi Braće Hrvatskog Zmaja na suradnji u pripremi projekta te na pomoći u osiguravanju građe za obnovu mosta. Zahvaljuje i građanima i posjetiteljima na strpljenju i razumijevanju.

Izdvojeno


Reci što misliš!