AKTUALNO

Karlovački studenti besplatnu vožnju vlakovima mogu samo sanjati - Županija o tome razmišlja, ali novca - nema

Karlovački studenti besplatnu vožnju vlakovima mogu samo sanjati -
Županija o tome razmišlja, ali novca - nema

Dok neke županije, poput Splitske, Osječko-baranjske ili Požeško-slavonske, omogućavaju svojim studentima da se vlakovima voze besplatno ili plaćajući samo četvrtinu karte, studenti iz Karlovačke županije o takvim pogodnostima mogu samo maštati. A tako će još neko vrijeme i ostati jer Županija za takvo što, iako o tome razmišlja, nema novca.

Potvrdili su nam to iz Karlovačke županije, napomenuvši da studentima pomažu stipendijama - dodjeljuju svake godine 35 - ali da najprije moraju voditi brigu o onome što im jest u nadležnosti - srednjim i osnovnim školama, odnosno, učenicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Županija u ovom trenutku brine o zadovoljavanju jednakog standarda svim školama kojima je osnivač, što znači da treba ujednačiti radne uvjete učenicima, te nastavnom i nenastavnom osoblju, primjerice u školama u Plaškom, Rakovici s uvjetima kao što su u Karlovcu, Dugoj Resi ili nekim drugim sredinama, odgovorili su nam na upit iz Županije.

Podsjetili su i da već godinama s Hrvatskim željeznicama uspješno surađuju oko prijevoza srednjoškolaca.

- U 2018. godini prijevoz učenika koristilo je ukupno 2.200 učenika (od koji 470 putuje HŽ-om), te je Karlovačka županija za to izdvojila 1,202.604 kune izvornih proračunskih sredstava koje izdvajaju i JLS za učenike s njihovog područja. Kako je osnovna škola obvezna, Karlovačka županija kao osnivač osigurava prijevoz učenika osnovnih škola pri čemu godišnje izdvaja 6,6 milijuna kuna, naveli su u Županiji.

No, pogodnosti sufinanciranog ili u cijelosti plaćenog prijevoza, kakve uživaju učenici, studenti iz Karlovačke županije nemaju i u nekoj bližoj budućnosti i neće imati.

- Sufinanciranje prijevoza studentima spada u nadstandard i trenutno Županija nije u mogućnosti osigurati sredstva za tu namjenu. U svakom slučaju, radi se o hvalevrijednoj ideji o kojoj u Županiji razmišljamo, ali njeno ostvarenje slijedi u nekom budućem vremenu, nakon što se riješe svi nužno potrebni zahvati na školskim objektima, poručili su iz Karlovačke županije.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!