AKTUALNO

Onda se čudimo što mladi odlaze: Mještani Lipe i okolnih sela sami krpaju rupe na makadamu, od Općine zaboravljeno mjesto sad ostalo i bez autobusne linije

Onda se čudimo što mladi odlaze: Mještani Lipe i okolnih sela sami
krpaju rupe na makadamu, od Općine zaboravljeno mjesto sad ostalo i
bez autobusne linije
LIpa u Općini Generalski Stol - foto Google Maps

Već više mjeseci mještani Lipe i okolnih sela u Općini Generalski Stol nemaju osnovnu komunikaciju s ostatkom svijeta - autobusnu liniju. Kako su nam se požalili, linija im je ukinuta pa su zamolili načelnika Alena Halara da pokuša riješiti taj, njima veliki problem.

Kako su nam javile čitateljica Gordana Petrunić iz Brcković Drage, na njihovu žalost ni nakon održanog sastanka s načelnikom nisu dobili konkretno rješenje.

- Načelnik Alen Halar je izjavio da Općina nema sredstava za sufinanciranje autobusne linije Gradišće, Lipa, Brckovic Draga, Vodena Draga. Postoji mogućnost da novac koji je predviđen za asfaltiranje nerazvrstanih cesta ide za sufinanciranje autobusne linije, međutim, to nije rješenje, kažu nam mještanke Lipe dodavši da je potrebno ljudima pružiti dostojanstven život, a ovo je minimum minimuma da im se to omogući, jer nije ni čudo što mladi hrle iz ruralnih krajeva i više se ne vraćaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Čak su seljani dali prijedlog da sami daju novac za jedan dio sufinanciranja autobusne linije iako su to većinom umirovljenici koji su teškim radom došli do mirovine, a sad nemaju kako ni kod doktora proći. U planu je da se sazove još jedan sastanak sa županom Karlovačke županije. Nadam se da ce se tada riješiti barem jedan od problema, kaže nam Gordana Petrunić.

Ona je, ispričala je za KAportal, u Brcković Dragu doselila prije četiri godine sa suprugom i troje djece. Trude se stvoriti si osnovne uvjete za život i to u ovom prekrasnom mjestu u kojem ima i dosta vikendaša.

- Vjerujem kada bi se malo uložilo u naš kraj da bi se još mladih odlučilo na život ovdje. Mi nemamo asfalt, imamo tri lampe vanjske rasvjete u selu, puteve uređujemo sami - kosimo ih i "krpamo rupe" po makadamu. Općina jednom godišnje doveze pijesak ali i njega prva jača kiša odnese. Usred sela je napušteno imanje koje je leglo zmija. Najmanje dijete mi ima tri godine i strah me je s njim prošetati se, požalila nam se Gordana. Kako još dodaje, ona i svi mještani bi bili zahvalni da im pomognemo potaći napredak prekrasnog mjesta koje lagano umire jer baš zbog loših uvjeta za život mladi odlaze.

KAportal.hr


Reci što misliš!