AKTUALNO

Kako se glasalo u gradovima i općinama: HDZ-u "utjeha" u Ogulinu i Dugoj Resi, a u Karlovcu 11 posto manje nego na lokalnim izborima

Kako se glasalo u gradovima i općinama: HDZ-u

Izbore za EU parlament ne možemo izravno uspoređivati s lokalnim izborima, prvenstveno zbog manjeg odaziva birača, a potom i zbog činjenice da nije bilo previše kandidata iz Karlovačke županije na listama. Ipak, zanimljivo je pogledati trendove u gradovima i općinama Karlovačke županije i u neku ruku moglo bi se reći da malo tko može biti zaista zadovoljan.

HDZ je i dalje pojedinačno najjača stranka, no ako uzmemo u obzir dobro poznatu činjenicu da su simpatizeri ove stranke najorganiziraniji glasači i najmanje propuštaju glasovanje, ima itekakvih razloga za zamisliti se.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U središtu županije Karlovcu HDZ je prvi po broju glasova, ali dobio je gotovo 11% manje glasova nego na lokalnim izborima. Prije dvije godine ova je stranka dobila potporu 39,69% birača, a na izborima za EU parlament povjerenje im je dalo 29,03% birača. Slično vrijedi i za Živi zid koji je na lokalnim izborima dobio čak 16,73% glasova u Karlovcu, a na ovim izborima tek 6,90%. Najveći skok zato je doživio SDP, koji je na lokalnim izborima dobio skromnih 11% i to u koaliciji s laburistima, a sada je samostalno osvojio 19,16% glasova. No, teško da to može biti razlog za zadovoljstvo lokalne organizacije SDP-a, već je prije pokazatelj toga da glasači SDP-a u gradu postoje, no karlovačka ih organizacija ne može motivirati na lokalnoj razini. Bitno lošije nego na lokalnim izborima prošao je i Most, Karlovčani su uglavnom ignorirali i Amsterdamsku koaliciju, a na samom rubu izbornog praga sa 4,90% je nezavisna lista Marijane Petir. Na lokalnim izborima relativno blizu praga bio je HNS s agilnim Nikolom Badovincem, no odlazak Badovinca iz stranke koja je ušla u koaliciju s HDZ-om oporbeno nastrojeni glasači su itekako kaznili pa je ova stranka dobila tek 0,87% glasova.

Boljar na vlasti, a Amsterdamskoj - figa

Utjehu za poraz na lokalnim izborima HDZ je, pak, dobio u Ogulinu i Dugoj Resi, gdje je uvjerljivo prvi po broju glasova. Zanimljivo je da u Dugoj Resi, u kojoj je na lokalnim izborima HSS bio gotovo izjednačen sa HDZ-om, a Tomislav Boljar je pobijedio na izborima za gradonačelnika, na izborima za EU parlament Amsterdamska koalicija u kojoj je HSS ne bi dosegnula ni izborni prag. Je li to znak da Dugorešani nisu zadovoljni lokalnom vlašću ili, pak, da je Boljar jako i cijenjeno lokalno ime koje je glasačima bitnije od same stranke koju inače baš ne preferiraju - saznat ćemo vjerojatno tek za dvije godine.

I u Ozlju je HDZ dobio najviše glasova, sa sličnim "viškom" u odnosu na SDP, s kojim je vodio najveću borbu i na lokalnim izborima. Ovdje se izdvaja velika potpora koju je dobila Marijana Petir, a za razliku od Karlovca gdje im je potpora značajno pala, u Ozlju je puno bolje nego na lokalnim izborima prošao Živi zid.

Uvjerljivu pobjedu, ali i postotno najveći pad u odnosu na lokalne izbore HDZ je odnio u Slunju. Na lokalnim izborima pomeli su suparnike s gotovo 60% glasova, ovdje su dobili nešto manje od 40%, no znatno lošije prošli su i SDP i Živi zid, a zauzvrat su glasove Slunjana dobijali Hrast, Neovisni za Hrvatsku i SDSS.

Ribničani vole Živi zid, Živi zid ih - ignorira!

Kada su u pitanju općine, prvo suhoparno izvješće - HDZ je dobio najviše glasova u Bariloviću, Bosiljevu, Cetingradu, Draganiću, Generalskom Stolu, Josipdolu, Lasinji, Netretiću, Rakovici, Saborskom, Tounju i Žakanju. SDP je dobio najviše glasova u Kamanju i Plaškom, a SDSS u Krnjaku i Vojniću, dok je u općini Ribnik najviše glasova na izborima za EU parlament dobio - Živi zid. Ribničani su jedini u županiji veći broj glasova dali i Bandiću, gotovo 15%.

Zanimljivo je da ovo nije prvi puta da Ribničani daju veliko povjerenje Živom zidu ili njegovim kandidatima (bilo je tako i na predsjedničkim izborima), no unatoč toj činjenici Živi zid nije se potrudio formirati ogranak u ovoj općini! Tako ih na prošlim izborima nije ni bilo.

Kompletna oporba na jednak bi se način mogla zamisliti po pitanju Lasinje, u kojoj je HDZ na lokalnim izborima premoćno pobijedio sa 73% glasova, a konkurenciju gotovo da nije ni imao, baš kao što je nije imao ni na izborima za gradonačelnika. Na izborima za EU parlament dobio je čak 40% glasova manje, a mještani Lasinje pružili su solidnu potporu listi Marijane Petir i SDP-u.

Nešto slično vrijedi i za Kamanje, u kojem je dugogodišnja dominacija SDP-a, koji je i na izborima za EU parlament bio uvjerljivo prvi, no obično im je protukandidat samo HDZ, dok je ovog puta solidnu potporu dobio i Živi zid, koji se na lokalnim izborima ne pojavljuje.

U Bariloviću upada u oči solidnih 11% glasova za HNS koji je inače na ovim izborima doživio potpuni potop, dok je u Draganiću iznimno loše prošao SDP, koji obično u ovoj općini vodi mrtvu utrku sa HDZ-om, a sada je dobio tek 9% glasova, dok su mještani podosta glasali za Hrast, Kolakušića i Živi zid.

Najveća promjena kada su u pitanju općine dogodila se u Vojniću, u kojem je HDZ uvjerljivo slavio na lokalnim izborima, dok je na izborima za EU parlament najviše glasova dobio SDSS, a ne zaostaje puno niti SDP. Pojedinačno po općinama najveću potporu dobio je, pak, SDSS u Krnjaku - okruglih i golemih 70%.

U odnosu na državne rezultate, u Karlovačkoj županiji u brojnim gradovima i općinama znatno je bolje prošla Marijana Petir, a daleko lošije Amsterdamska koalicija koja je znatniji broj glasova dobila samo u općini Bosiljevo.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!