AKTUALNO

AFERA KABA Četvrti puta odgođeno suđenje za gospodarski kriminal - ovoga puta iznenada se razboljelo dvoje okrivljenika

AFERA KABA Četvrti puta odgođeno suđenje za gospodarski kriminal -
ovoga puta iznenada se razboljelo dvoje okrivljenika

.

S obzirom da je sutkinja Elma Kaleb Mamić razdvojila postupak, odnosno izuzela Pašalića od postupka protiv bankara u novi, za nove odgode bilo je potrebno da ne dođe Pašalić u svojem postupku i barem netko od bankara u njihovom, a točno to se i dogodilo. Poduzetnikov odvjetnik Marin Ivanović, poznat javnosti kao jedan od odvjetnika generala Gotovine, sudu je dostavio medicinsku dokumentaciju u kojoj

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

se navodi da je njegov branjenik nakon ranije preživljenog infarkta završio u bolnici zbog komplikacija s dijabetesom. To je ujedno bio razlog zašto policajci PP Medvešćak nisu okrivljenoga pronašli na njegovoj zagrebačkoj adresi postupajući po nalogu sutkinje Kaleb-Mamić. Ona će provjeriti dokumentaciju čim od njegove liječnice dozna u kojoj je Pašalić bolnici, te naknadno zakazati novu raspravu, navodi Jutarnji.

U drugom postupku, koji je uslijedio odmah potom, nije došao okrivljeni Danko Seiter. Umjesto na sud otišao je na hitnu i tamo se požalio na "bolove u prsima i duševnu uzbuđenost". Pismo u kojem je tako napisala njegova supruga sudu je predao njegov odvjetnik Željko Štapek. No, sutkinja  je zaključila kako je njegov nedolazak na sud bio neopravdan i usmjeren k odgađanju postupka pa je novo ročište zakazala za petak te naložila okrivljenikovo privođenje.

 Podsjetimo, na ročištu prije ovoga, 9. svibnja, također se nije pojavio Pašalić, pa je zato sutkinja razdvojila postupak usprkos protivljenju svih aktera. Onda je okrivljeni Bursić zatražio izuzeće sudaca porotnika, što je odbijeno. Uslijedilo je čitanje optužnice, pa se ustala okrivljena Cvitešić i otkazala punomoć svojoj odvjetnici Ivi Zlatić jer "nije bila zadovoljna njezinim konceptom obrane". Rasprava je zato bila odgođena. Mjesec ranije, 8. travnja hitno je bio hospitaliziran Mijo Bursić, dok je odgoda iz ožujka nastupila jer su obrane okrivljenika zatražile izuzeće suda. Gotovo da možemo prognozirai da će se neposredno prije sljedećeg ročišta razboljeti Sanda Cvitešić, jedina okrivljenica kojoj još nije iznenada pozlilo.

Svi okrivljeni bankari već su bili osuđivani i odslužili su zatvorske kazne u sličnom predmetu, otpisu dijela duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Pisali smo o njemu kao donatoru predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ja pak pomilovala Seitera, Hanželova bivšeg zaposlenika. U aktualnom predmetu čudnim slijedom okolnosti optužnica podignuta 2011. nikada nije potvrđena na Županijskom sudu, gdje su smatrali da nema elemenata kaznenog djela, već je to učinio Vrhovni sud, koji je, po žalbi tužiteljstva, smatrao da ima. Raspravna sutkinja Elma Kaleb Mamić se našla u nezavidnoj situaciji - u četiri mjeseca mora donijeti presudu u slučaju koji se po ladicima premetao godinama, zaključuje Jutarnji.

Izdvojeno


Reci što misliš!