AKTUALNO

U Karlovačku županiju stižu azilanti: 40-ak osoba s međunarodnom zaštitom uselit će u 11 državnih stanova u Karlovcu i 3 u Dugoj Resi

U Karlovačku županiju stižu azilanti: 40-ak osoba s međunarodnom
zaštitom uselit će u 11 državnih stanova u Karlovcu i 3 u Dugoj
Resi

Osobe pod međunarodnom zaštitom, azilanti, stižu i u Karlovac gdje će za potrebe njihovog smještaja biti opremljeno 11 stanova. Tri stana će biti adaptirana u Dugoj Resi, a čak 19 u Sisku. Za pomoć ovim ljudima na raspolaganje će se staviti i po dva stana u Bjelovaru, Daruvaru i Slavonskom Brodu, po jedan u Koprivnici i Osijeku i pet u Požegi.

Kako su za KAportal pojasnili iz Središnjeg državnog ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, stanovi u koje će u Karlovcu i Dugoj Resi useliti azilanti su do sad bili korišteni za program stambenog zbrinjavanja izvan područja posebne državne skrbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Riječ je o stanovima površine od 40 do 65 m² u kojima se planira smjestiti oko 40 osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom, koji će u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova biti preseljeni iz Turske u okviru Europskog programa preseljenja. Njihov dolazak u Republiku Hrvatsku očekuje se krajem ljeta ove godine, prvotno će biti smješteni u prihvatnom centru Kutina, rekli su nam iz Središnjeg državnog ureda.

U skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita i koje su dobile rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb o pravu na smještaj, imaju to pravo dvije godine od dana kada im je odobrena međunarodna zaštita, a stambene jedinice za njihov smještaj osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Stanovi su obnovljeni, a vrijednost obnove iznosi 712.491 kunu, od čega je 312.074 kuna povučeno iz Europskog fonda AMIF (Fond za azil, migraciju i integraciju).

- U ovom trenutku u postupku je opremanje navedenih stanova sa potrebnim namještajem i opremom. Opremanje tih stanova također se financira sredstvima AMIF i to 75 % kroz navedeni fond i 25 % sredstvima državnog proračuna. Procijenjena vrijednost opremanja navedenih stanova iznosi 611.758 kuna, a točan iznos opremanja bit će poznat po završetku isporuke namještaja i opreme. Svi navedeni iznosi prikazani su bez PDV-a, kazali su nam u Središnjem državnom uredu.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!