AKTUALNO

KAretrovizor: Danas nas brinu zamućenja rijeka i povišene vrijednosti bakterija, sve je to dječja emisija naspram zagađenja iz doba industrijskog uzleta Karlovca

KAretrovizor: Danas nas brinu zamućenja rijeka i povišene
vrijednosti bakterija, sve je to dječja emisija naspram zagađenja
iz doba industrijskog uzleta Karlovca
foto KAfotka.net

Nevoljama s karlovačkim rijekama ovog ljeta izgleda nema kraja. Prvo je pogled na prozirno zeleno bisere Mrežnicu i Koranu koji su se pretvorili u mutnu vodurinu što se nije bistrila danima izazivao je zebnju. Kako i ne bi, ni najstariji stanovnici ovih krajeva ne pamte ovako dugo zamućenje karlovačkih rijeka bez pravog objašnjenja. Sva sreća za naše političare i nadležne službe da postoji pojam globalnog zatopljenja pa je onda najlakše se tako lakonski eskulpirati i zakamuflirati vlastite grijehe, pogrešna činjenja u vrijeme poplava i prilikom reakcije prirode kao što je slučaj sa zamućivanjem rijeka. Tek što se Korana razbistrila, evo novog problema za koju je valjda opet krivo globalno zatopljenje. Mislili smo da će sa središnjim kolektorom koji skuplja sve otpadne i oborinske vode naše rijeke biti trajno zaštićene od zagađenja i pogodne za rekreaciju, odnosno kupanje, ali avaj, Zavod za javno zdravstvo u tjednu iza nas objavio je da voda ne odgovara standardima te se u ovom trenutku ne preporučuje kupanje na rijeci Korani u Karlovcu. Razlog je bakterija Escherichia coli što ukazuje da središnji kolektor ima pozitivnu ulogu u samom gradu, ali što vrijedi kad uzvodno kuće, vikendice, štale… nisu spojene na gradsku kanalizaciju nego očito direktno na Koranu, a gradska vlast i njene komunalne službe se valjda boje zamjerati svojoj vjernoj biračkoj bazi.

Na Foginovom se, dakle i 2019. ne preporučuje kupanje, ali su zato ostale karlovačke rijeke čiste što Karlovčanima očito ne vrijedi puno jer se na obali kao suze bistre Kupe sunčaju samo kornjače, divlje patke i sive čaplje. Osim što su se promijenile navike, činjenica je i da se u Karlovcu na zapuštenim obalama Kupe gotovo i nema gdje ući u vodu.

Osjetljivi smo na svoje rijeke i to je dobro. Dobro je i to što su te rijeke, unatoč povremenim ekscesima, zahvaljujući kolektoru pošteđene industrijskog i kanalizacijskog zagađenja. Valjda ćemo te činjenice kroz desetljeća koja dolaze te činjenice početi kapitalizirati i iskorištavati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U industrijsko karlovačko doba rijeke su bile iskorištavane na najgori mogući način, kao svojevrsni odvodni kanali. Riječ ekologija nije bilo visoko rangirana u rječniku socijalističke ekonomije i rijeke su stenjale pod pritiskom otrovnih otpadnih voda na potezu od Plaškog do kožare na Baniji. I ljudi su se i u takvim rijekama kupali i turizam na njima je bio, usudili bi se reći, razvijeniji nego danas.

Da može biti puno gore od zabrinjavajućeg zamućenja rijeke, dovoljno je listati stare novine koje su vrlo često izvještavale o opasnim zagađenjima rijeka, čudnim masnim flekama, neobičnim bojama, misterioznim pomorima riba i fatalnim ljudskim greškama kao u slučaju koji danas „prenosimo“ iz davne 1976. godine.

„Mazut u Mrežnici i Korani“, Karlovački tjednik, 3. lipnja 1968.

U ponedjeljak je u ranim satima iz Pamučne industrije u Dugoj Resi u Mrežnicu izlivena veća količina mazuta uslijed čega je došlo do potpunog zagađenja ove rijeke. Prema podacima koje do zaključenja lista nisu službeno potvrđeni do izlijevanja mazuta u Mrežnicu došlo je pogrešnog rukovanja tvorničkim postrojenjima za zagrijavanje. Umjesto da se odvrne ventil na cijevima kojima mazut ide u peći odvrnut je ventil kojim se gorivo odvodi u depo kanalom spojenim s Mrežnicom. Nije točno utvrđeno kolika se količina mazuta izlila u korito rijeke, ali se pretpostavlja da se radi nekoliko tona masne tečnosti. Mazut na površini primijetili su građani u ponedjeljak oko 10 sati i javili karlovačkom Odjeljku Direkcije za Savu. Nakon toga, odmah se sastala posebna komisija Općinskog zavoda za komunalne poslove i urbanizam i razradila program mjera sanacije. U Karlovac je zatim stigao i republički sekretar za zaštitu voda koji je zbog preventivnih mjera odlučio da se obustavi rad 17 od ukupno 19 crpilišta iz kojih se napaja gradska vodovodna mreža. Grad je između 12 i 21 sat bio bez vode, a neke radne organizacije morale su obustaviti proizvodnju. U najtežoj situaciji našli su se odjeli Medicinskog centra.

Desetak radnika karlovačke OOUR Direkcije za Savu u ponedjeljak oko 12 sati počelo je s uklanjanjem mazuta. Pomogli su im i radnici Pamučne industrije u Dugoj Resi. U međuvremenu se, međutim, gorivo razlilo po površini rijeke u dužini od 8 kilometara, od mjesta gdje se izlilo do mosta u Mostanju. Unatoč intervenciji radnika, mazut je dospio u Koranu i Kupu.

Prema saopćenju Štaba civilne zaštite posljedice zagađivanja do vremena njegovog zasjedanja nisu sasvim sagledane, „ali je sigurno da je učinjena velika šteta zbog obustavljanja proizvodnje u nekim OUR-ima“. Znatna šteta pričinjena je biljnom i životinjskom svijetu rijeka...

Prema saopćenju koje smo primili iz Pamučne industrije Duga Resa pokrenut je disciplinski postupak protiv radnika odgovornih za zagađivanje Mrežnice.

Pripremio Tihomir Ivka


Reci što misliš!