AKTUALNO

U lošem je stanju: Braniteljska zgrada u Netretiću 12 godina od gradnje mora u sanaciju - Ministarstvo branitelja pomoći će u obnovi

U lošem je stanju: Braniteljska zgrada u Netretiću 12 godina od
gradnje mora u sanaciju - Ministarstvo branitelja pomoći će u
obnovi

Ne tako davne 2007. godine u Netretiću dovršena je stambena zgrada za zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata vrijedna sedam milijuna kuna. Sredstva za njezinu izgradnju osiguralo je Ministarstva branitelja dok je Općina Netretić darovala zemljište. Na svečanoj ceremoniji otvaranja zgrade i predaje ključeva braniteljima, kako i priliči takvoj situaciji, skupio se cijeli politički vrh od tadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice branitelja Jadranke Kosor i ministrice graditeljstva Marina Matulović Dropulić, pa sve do županijskih i lokalnih čelnika. Nakon gašenja reflektora i kamera, 12 godina kasnije, ista zgrada propada kao kula od karata.

Međutim, brzo nakon useljenja prvih stanara krenuli su problemi s održavanjem svojih stanova ali i cijele zgrade. Problem predstavlja velika vlaga i curenje krova, što je rezultiralo vrlo vjerojatno nekvalitetnom izvedbom radova od samih početaka izgradnje, pa je stoga skoro polovica stanova u zgradi  neuseljivo i u katastrofalnom, zapuštenom stanju. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja su  upit KAportala rekli da su upoznati s trenutnim stanjem te naglašavaju kako je u rujnu 2019. godine izrađen troškovnik sanacijskih radova zajedničkih dijelova zgrade i stanova pod upravljanjem Ministarstva, s čime je upoznat i upravitelj stambene zgrade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trenutno je od 17 stanova, prema riječima resornog ministarstva, pet stanova otkupljeno, pet korisnika ima zaključene ugovore o stambenom kreditu, dok je sedam trenutno neuseljenih stanova pod upravljanjem Ministarstva hrvatskih branitelja.

Iz ministarstva pojašnjavaju da osim problema s vlagom i curenjem s poluoblog limenog krova, krivac leži i u sustavu kotlovnice koji nije adekvatno korišten, što je između ostalog posljedica nekorištenja stanova i neodržavanja zajedničkih dijelova zgrade. Naglašavaju, kako će početkom 2020. godine objaviti natječaj za izvođenje sanacijskih radova na zajedničkim dijelovima zgrade, to su krovište i podrumske prostorije, nakon čega se planira žurno pristupiti i uređenju svih stanova pod njihovim upravljanjem. No, kako sredstva zajedničke pričuve nisu dovoljna za sanaciju svih zajedničkih dijelova zgrade, Ministarstvo hrvatskih branitelja dalo je obećanje da će financijski pripomoći da se nedostaci otklone i stanovi osposobe za stanovanje.

- Želimo istaknuti kako o hrvatskim braniteljima, kao najosjetljivijoj, ali i najzasluženijoj populaciji u društvu, Ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi na najbolji mogući način, o čemu svjedoče brojne aktivnosti i konkretni pomaci u svim segmentima, pa i u pogledu stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, naglašavaju iz resornog ministarstva, rečeno nam je u Ministarstvu.

KAportal.hr


Reci što misliš!