AKTUALNO

Nastavljaju se radovi na unutarnjem uređenju Kalifornije, otvorenje postave Muzeja Domovinskog rata do Dana grada 2019.

Nastavljaju se radovi na unutarnjem uređenju Kalifornije, otvorenje
postave Muzeja Domovinskog rata do Dana grada 2019.

Muzejski postav u ratom devastiranoj "Kaliforniji" na Turnju prve će posjetitelje dobiti do Dana grada u srpnju 2019. godine. Kalifornija će, kao dio Muzeja Domovinskog rata, biti prva uređena zgrada s tematskim sadržajem, a kako već i izgleda, dakako reprezentativno zdanje i buduća destinacija za tisuće turista koji prolaze kroz Karlovac ali i sve one koji će i namjenski doći u njegov obilazak.

Kako je za KAportal kazala ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, na Turnju se nastavlja graditi, upravo kreće gradnja pristupne ceste i parkirališta, dok će na Gradsko vijeće biti upućena odluka o javnoj nabavi, odnosno natječaju za vitrine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svjedočanstvo vremena

Zgrada je "obučena" u staklenu fasadu te je tako zadržala izgled kakav je imala nakon ratnog razaranja, a uz posebnu u rasvjetu bit će još efektnija.

- Krećemo u postav izložbe, multimedije i sobe branitelja. No sad sve ovisi o financijskom priljevu i dinamici samih radova, no mi u Muzeju vjerujemo da će do iduće godine za Dan grada sve biti uređeno. Kailifornija je izvana ostala onakva kakva je bila na kraju rata, kao svjedočanstvo jednog vremena, a unutra će to biti moderno uređeni muzejski prostor, kazala je ravnateljica Božić. Izložba u Kaliforniji neće biti isključivo o ratnim zbivanjima nego i o životu ljudi u Karlovcu u razdoblju od 1991-1995. Kako su funkcionirale škole, vrtići, održavale su se izložbe i kazališne predstave. Poanta izložbe je, kaže Božić, kako se Karlovac u ratu branio životom, a branili su ga svi, i civili i vojnici.

Križanić Turanj

Podsjetimo, izložba ratne mehanizacije na prostoru Muzeja Domovinskog rata već je duži niz godina puno posjećenija od Gradskog muzeja i Galerije kojima, uz izložbu na Turnju, ova gradska ustanova upravlja. Nakon što zaživi i unutarnja izložba posvećena događajima u Domovinskom ratu, po planu je i uređenje druge zgrade.

- Križanić Turanj je kao drveni čardak izgrađen odmah po završetku Zvijezde i tu je bila predstraža grada. U našim planovima u budućnosti je da se i on uredi kao muzej i u njemu bi se prezentirala ostala vojna povijest, od nastanka Karlovca, Prvi i Drugi svjetski rat, kazala je Hrvojka Božić.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!