AKTUALNO

Neizvjesnost pretvorili u motivaciju: Hrvatska reprezentacija beskućnika u kojoj je i Karlovčanin Mateo zablistala na SP u Meksiku

Neizvjesnost pretvorili u motivaciju: Hrvatska reprezentacija
beskućnika u kojoj je i Karlovčanin Mateo zablistala na SP u
Meksiku

igraču dao zagrljaj. Taj čin odaslao je jasnu poruku da su golovi i pobjede sporedna stvar ovog turnira.

Treba uzeti u obzir i da ovo nogometno prvenstvo ima iznimno pozitivne učinke na život beskućnika. 90 posto onih koji su na njemu sudjelovali imaju pozitivne reakcije, a čak 70 posto beskućnika svoj život promjeni na bolje.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada smo ranije pisali o nogometnoj reprezentaciji beskućnika bilo je upitno hoće li uopće završiti na prvenstvu u Meksiku. Denis Maslov, voditelj Centra za beskućnike Udruge MoSt iz Splita i izbornik reprezentacije, u srpnju nam je kazao kako su objavili apel za donaciju kako bi mogli otići na prvenstvo, a sredstva su "usitno" kapala na račun.

Mlinar nam priča kako su mislili odustati, no objašnjava da ih je donacija Grada Zagreba malo pokrenula. "To su bila inicijalna sredstva. Dobili smo donaciju od Grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Kaštela koji su nas posebno oduševili, Zračne luka Zagreb, pokrenute su dvije humanitarne akcije u Splitu, a donirala je i Općina Otok i građani", govori Mlinar.

No od krovnog tijela hrvatskog nogometa HNS-a, koji za zadaću, između ostalog, treba raditi na promociji domaćeg nogometa, nisu dobili ništa. "Nismo dobili ni dresa, a čak nam nisu odgovorili. Ne samo ovaj put, nego i prije", tvrdi Mlinar.

Hrvatska na prvenstvima sudjeluje nešto više od 10 godina

Priča o Svjetskom prvenstvu za beskućnike započela je još 2001. godine na konferenciji Međunarodne mreže uličnih knjiga u Cape Townu. Tada su dvojica idejnih začetnika projekta Harald Schmeid i Mel Young razmišljali što bi moglo biti odlično sredstvo za promociju rada s beskućnicima. I tada im je na pamet pao nogomet. Smatrali su kako upravo ovaj sport predstavlja savršen medij za integraciju beskućnika u društvo.

Priča o hrvatskoj reprezentaciji beskućnika se počela kuhati još 2007. kada je splitska udruga MoSt organizirala prvi nacionalni susret o beskućnicima što je rezultiralo idejom da se formira selekcija. Od tada hrvatska reprezentacija beskućnika ukupno je bila, uz nastup u Meksiku, na pet prvenstva.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!