AKTUALNO

Intervju Matije Perkovića na N1: Zaposlio kolegice iz HDZ-a, pa ustvrdio - novinarstvo je stil života!

Intervju Matije Perkovića na N1: Zaposlio kolegice iz HDZ-a, pa
ustvrdio - novinarstvo je stil života!
Matija Perković

.

Novinarki N1 Ani Benačić direktor HRK-a Matija Perković dao je intervju te pojasnio kako je došlo do toga da gradska tvrtka zaposli istaknute HDZ-ovke, njegove stranačke kolegice, naravno bez javnog natječaja i to na neodređeno radno vrijeme. Kad već mi nismo mogli doći do službeno zatraženog odgovora, a zbog velikog interesa karlovačke javnosti za ovu temu, razgovor prenosimo u cijelosti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bivši predsjednik Mladeži Matija Perković, koji je direktor Hrvatskog radija Karlovac i Karlovačkog tjednika, doveo je u te medije kadrovska pojačanja iz svoje stranke. Kako su javile kolege s KAportala, radi se o Vandi Antunović koja je karlovačkoj javnosti poznata kao bivša novinarka Trend Radija, a potom i kao moderatorica više tiskovnih konferencija u gradskom HDZ-u te članica je Izvršnog odbora HDZ-ovog Temeljnog ogranka Zvijezda.

Nova zaposlenica je i Anamarija Radočaj, članica Mladeži HDZ-a koja je u ime organizacije već istupala u javnosti, a sad ima novu funkciju – zamjenice glavnog urednika Hrvatskog radio Karlovca i Karlovačkog tjednika. Radit će kao desna ruka glavnog urednika Branka Obradovića.

Kolege nisu uspjele doći do direktora Matije Perkovića, no mi smo imali više sreće i on nam je potvrdio da su i Radočaj i Antunović nove zaposlenice gradskih medija, ali nam je i odmah i izrazio žaljenje što "kolege s KAportala s predrasudama pristupaju prema svojim kolegicama".

"Kadrovske su promjene nastupile zbog svih očekivanja Karlovčana od ove tvrtke, a Vanda Antunović je došla i na upražnjeno radno mjesto, na neodređeno vrijeme, budući da je dugogodišnji iskusni kolega otišao u mirovinu. Ona je diplomirana novinarka, mlada, stručna osoba, kadar koji je potreban firmi, kao i Anamarija Radočaj. Ona je diplomirana profesorica hrvatskog i također je zaposlena na neodređeno vrijeme glavnog urednika, te će raditi sve što stoji u opisu poslova glavnog uredinika - od potreba etera, preko lekture i redakture, do uređivanja web portala i društvenih mreža", pojasnio nam je za početak.

Je li gospođa Radočaj imala iskustva u medijima?

"U medijima nije imala iskustva. Razgovarao sam s novinarima koji već dugo zarađuju za kruh novinarstvo, novinarskim imenima i s ovog područja i šire, ali suočeni s visinom primanja za visoku stručnu spremu, oni nisu mogli udovoljiti mojim namjerama. Žao mi je zbog toga i nadam se da će se to promijeniti. No, nekoliko novinara s kojima sam razgovarao na karlovačkom području, nisu mogli zbog radne nesigurnosti spremni napustiti svoja radna mjesta i raditi za nas".

Kakvoj nesigurnosti? Niste li rekli da se radi o zaposlenju na neodređeno vrijeme?

"Nesigurnost, s obzirom na financijsko stanje tvrtke, koja je 2016. završila s gubitkom. Krajnji cilj nam je odraditi pozitivno i izvući maksimalno što se može izvući iz ove firme u 2017. To je radio koji ima iza sebe 55 godina postojanja, i cilj nam da postane veliki stub među medijima, da bude broj jedan u gradu i županiji. Zato smo angažirali mlade stručne ljude, lavove koji su spremni gristi i raditi koliko treba da bi tvrtka ispunila očekivanja vlasnika i građana".

Zašto ste onda zaposlili osobu koja nema iskustva u medijima?

"Vrlo jednostavno. Kao osoba koja ne dolazi iz kruga novinara, a čitam portale i novine, znao sam se kao neiskusan sustresti s mnogima koji su završili novinarstvo, a ne rade posao stručno i nemaju osnovne gramatička i pravopisna znanja, bez obzira na smjer obrazovanja. Za biti dobar i kvalitetan novinar nije preduvjet fakultet novinarstva".

Nisam govorila o obrazovanju, već o iskustvu. Novinarstvo je ipak zanat.

"Ne bih se složio da je zanat, ni da je zanimanje. Novinarstvo je način života - to znači živjeti to što radiš. To je puno više od zanata i same stručne spreme. Vjerujem u pozitivnu priču ovog radija, i te mlade osobe. Znam da se očekuje rezultat i siguran sam da će se on vidjeti."

Kako to da su obje iz HDZ-a?

"Mislim da članstvo u bilo kojoj opciji neće i nije bilo preduvjet za zapošljavanje mladih i stručnih osoba u ovoj tvrtki. Smatram da im članstvo nije pomoglo pri zapošljavanju, štoviše, to je otegotna okolnost. Bez obzira na činjenicu da se unaprijed znalo kakva će reakcija biti, to je teret koji sam sam preuzeo na svoja leđa."

Jeste li na ovom valu zapošljavanja dali posao i nekome iz neke druge stranke?

"Ne razgovaram s ljudima o njihovoj stranačkoj pripadnosti i bude li potrebe za dodatnim zapošljavanjem, zadnja stvar koja ću pitati je politička pripadnost. Ako soba XY ima kvalitete, volje i elana raditi, a član je SDP-a, dobrodošla je na radio kada se otvori neko drugo radno mjesto."

Pa imate li ikoga iz drugih stranaka da rade na radiju ili u tjedniku?

"Ne znam imamo li SDP-ovca na radiju, iskreno i najotvorenije ne znam pripadost pojedinih osoba."

Međutim, znali ste za stranačku pripadnost gospođa Radočaj i Antunović.

"Znao sam za angažman gospođe Antunović, ali kao kvalitetnog novinara, nisam znao da je član HDZ.-a. Znao sam da je bila angažirana voditi skupove HDZ-a i doista nisam znao da je član HDZ-a, nisam dovoljno dobar s njom da bi je to pitao. I to je istina.

Gospođa Radočaj je bila u Mladeži HDZ-a poput Vas.

"Bio sam predsjednik Mladeži u različitim terminima i ne znam kada je ona postala članica HDZ-a."

No, Radočaj je istupala u javnosti u ime organizacije.

"Znam da je članica HDZ-a i ne mogu odgovoriti na pitanje je li istupala, ne pratim toliko rad te pojedine organizacije."

Ali vi vodite tri lokalna medija i ne pratite što se događa u lokalnoj vladajućoj stranci, ni tko u njeno ime istupa.

"Ja kao odgovorna odsoba radija nisam došao na ovu poziciju da bi se bavio uređivačkom poitikom gradskog medija, već to radi glavni urednik sa svojim suradnicima. Misija je da mjesečno isplati 10 plaća, osigura egzistenciju za te ljude i da u narednom periodu kao tvrtka i brend postane medijski stup broj jedan u Karlovcu i županiji - nemam vremena baviti se s ovim temama."

Je li bio raspisan natječaj za to zaposlenje?

"Nije, gradske tvrtke nisu dužne raspisati natječaj."

Nisu?

"Nisu."

Zamolila bih vas još da mi razjasnite jeste li na kraju znali da su u HDZ-u ili ne, s obzirom da u jednom trenutku tvrdite da niste, a u drugom da ste znali da će biti kritika i unaprijed ste preuzeli taj teret kritike na sebe.

"Ja sam vam na to pitanje jasno odgovorio. Poanta svega je pozitivna priča. Jasno mi je da želite pompu i najbitnije vam je je li netko u stranci ili nije. Meni kao čovjeku od 31 godine starosti, koji imam uspješnu firmu, nije poanta u tome je li zaposlenik iz Mosta, SDP-a ili HDZ-a, već je poanta da on dobije plaću. Poanta je da širim pozitivu i taj način razmišljanja".

Mislite li da će pripadnost HDZ-u pomoći vašim zaposlenicama u obavljanju novinarskog posla, s obzirom da se radi o gradskoj tvrtki, a na vlasti je HDZ?

"Vi kao neovisan novinar, a ja pretpostavljam da bi svi novinari trebali biti neovisni, postavljate pitanje s više predrasude nego bilo čega drugog. Osobno smatram da politička pripadnost ne znači nestručno obavljanje poslova, bez obzira je li to novinarstvo, ugostiteljstvo, kultura ili sport. Zašto doživljavate politiku kao nešto negativno? Ja je doživljavam kao služenje narodu i alat da bude bolja, pa onda i da građanima bude bolje."

Ne govorim o politici, nego o novinarstvu. Možemo li se složiti da je za obavljanje novinarskog posla važno, ako ne i neophodno kritičko mišljenje?

"Imali ste do sada direktora koji nije bio ni u jednoj političkoj opciji pa možete vidjeti kakve je rezultate imao."

Ne govorim o direktorima, nego o novinarstvu. Mislite li da će kolegice biti kritične prema lokalnoj vlasti?

"Pa da - zašto netko ne bi bio kritičan prema bilo čemu što se događa nešto u lokalnoj zajednici? Osim toga, radio nije politički mediji i onog trenutka kad se orijentirate da želite biti medijski stup, komercijalni medij, da vam publika bude garancija privlačenja slušatelja i oglasa, vi ne možete biti politički medij i zastupati političke interese, bez obzira na vlasnika i njegovu političku opciju."

Možete li se prisjetiti jedne kritičke teme koju ste obradili u svom mediju? Gledam sad po portalu i to su teme poput toga da je pao snijeg u Karlovcu, da se prva beba rođena u Karlovcu zove Marija, da se Nova dočekala uz rock glazbu...

"Mislite da to ne donosi rezultat, a da crnilo, žutilo i koje vi pišete donose razultate? Dozvolite da odgovorni ljudi u bilo kojoj tvrtci odgovaraju za posao koji rade. Imate li podatak o tome da je članak o prvom snijegu pročitan 14 tisuća puta?"

Nemam, ali želim samo reći da bi mediji trebali služiti kao korektiv vlasti, u interesu javnosti, kroz kritičko izvještavanje.

"Zašto pristupate tako da medij mora biti korektiv vlasti? Zašto se bavimo vlasti ili nevlasti? Ja ako odem na vaš portal neću vidjeti ni jednu pozitivnu ljudsku priču, dječarca koji je dobio natječaj, ali ću vidjeti da je netko pljačkao kamione, da je nožem piknuo babu - ja vas zbog toga ne kritiziram, ali to je vaša uređivačka politika."

A što je vaša uređivačka politika?

"Uređivačka politika HRK kao tvrtke koja ima pod sobom tri medija nije biti babaroga prema bilo kome - bila to oporba ili pozicija, nije u tome ima li neki ugostitelj lošu, a drugi bolju hranu, već je poanta, znači, u bilo kojoj sferi života odabirati pozitivne priče i širiti pozitivnu vibru u gradu i županiji. To je po meni dobar put, a primjer je da dajemo jednaku mogućnost oglašavanja pozicijskim i opozicijskim strankama, dolaze nam i jedni i drugi, isto je i s tjednikom. Poanta priče nije politika, a ne bi trebala biti ni u drugim medijima jer se svrstavate na jedne i druge. Zašto se automatski oslanjati na stranu opozicije?"

Razgovarala Ana Benačić/N1

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!