AKTUALNO

Ivanjski krijes bit će prijavljen za UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine - ovogodišnji program jamči zabavu za sve generacije

Ivanjski krijes bit će prijavljen za UNESCO-ovu listu nematerijalne
baštine - ovogodišnji program jamči zabavu za sve generacije

- Ivanjski krijes može još bolje prezentirati svoju tradiciju u Hrvatskoj i šire, a naša vizija je da postane prepoznatljiv brand i izvan granica Karlovca - pravi "festival vatre" i kvalitetna zabava za sve generacije i uzrast, rekao je Vedran Galić, direktor G.A.D. produkcije. Smatra da su uz ulične peformere, besplatan koncert, krijesove i vatromet, te program na obje obale rijeke doživljaji za sve sugrađane i turiste zagarantirani.

Kako je kazala Ljudmila Bratko Gašpić iz Heinekena, Ivanjski krijes je dio tradicije Karlovca, a pivovara podržavajući ovakva događanja doprinosi boljoj kvaliteti života u gradu. Za njih je kao proizvođača piva ljeto iznimno važno doba godine, pa tako iz pivovare pozivaju sve da dođu u Karlovac i požele dobrodošlicu ljetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U izradi projekt za UNESCO

U izradi je projekt koji bi u skorijoj budućnosti Ivanjski krijes trebao staviti na popis UNESCO-ove liste nematerijalne baštine. Direktorica Turističke zajednice Tihana Bakarić kazala je da se na tome radi zajedno s Ministarstvom kulture te da ne treba posebno naglašavati što bi to značilo za imidž Karlovca i Ivanjskog krijesa u Hrvatskoj.

Stanovnici Banije i Gaze već su u punim pripremama za tradicionalno nadmetanje, no predstavnici gradskih četvrti, Sara Požar s Gaze i Berislav Besedić s Banije kažu kako imaju dosta problema s nabavom materijala za izradu krijesova. Stare palete je sve teže nabaviti pa pozivaju sve one koji im mogu pomoći da se jave. Nadmetanje će tradicionalno početi nogometnom utakmicom između ova dva kvarta, te se nastaviti potezanjem konopa na mostu. Besedić kaže da postoji rivalstvo, ali samo ono sportsko, dok rijeka Kupa Banijance i Gažane zbližava a ne razdvaja. Sve pozivaju da dođu i uživaju u krijesovima, bogat program, ugostiteljski i glazbeni na obalama Kupe neće izostati.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!