AKTUALNO

Projekt RibarKA preuzima privatni investitor - po novom planu, tvornica će biti u Gornjem Mekušju, zaposlit će 250 ljudi

Projekt RibarKA preuzima privatni investitor - po novom planu,
tvornica će biti u Gornjem Mekušju, zaposlit će 250 ljudi

RibarKA, svojevremeno najavljivana kao najveći županijski projekt neće biti izgrađena u Poslovnoj zoni u Logorištu, dok ga niti neće realizirati Karlovačka županija, odnosno Razvoja agencija Karla kao svoj  vlastiti projekt.

Kako saznajemo, radi se o znatno većem projektu koji će nositi privatni investitor, s više djelatnosti koji će zaposliti pet puta više ljudi od prvotno planiranog, a pogon će biti izgrađen u novoj zoni u Gornjem Mekušju. Podsjetimo, prvi je plan bio da se otvori 50 radnih mjesta, a u ovoj varijanti bi bilo čak 250 zaposlenih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt od 20 milijuna eura

Da bi upravo u Gornjem Mekušju trebala niknuti tvornica za preradu slatkovodne ribe doznalo se za prošlotjednog posjeta ministra Tomislava Tolušića, koji je tada i najavio potporu projektu. I to, potvrdili su KAportalu iz Županije i Razvojne agencije, vrijednom čak 20 milijuna eura!

- Projekt Razvojne agencije „Karle“ i Karlovačke županije „Poduzetnički centar za preradu i prodaju proizvoda od slatkovodne ribe – RibarKA“, vezan uz izgradnju tvornice za preradu proizvoda od slatkovodne ribe, je prerastao u projekt proizvodnje hrane za slatkovodnu ribu, intenzivni (bazenski) uzgoj slatkovodne ribe, preradu slatkovodne ribe (manualna radna snaga) te završna faza korištenje otpada nastalog od prerade slatkovodne ribe za bioplinsko postrojenje koje će proizvoditi potrebnu energiju za određene faze uzgoja slatkovodne ribe, hrane i grijanje dijela tvornice, stoji u odgovoru direktora Karle Viktora Šegrta.

Uzgoj i prerada ribe

Napominje, iako ne otkriva o kome se radi, da je razlog preinake prvotnog projekta pronalazak privatnog investitora, što je odradila Karla i zajedno s tim investitorom krenula u razradu projekta. Novi je projekt, po njegovim riiječima, obimom nadrastao dostupnu površinu u županijskoj poslovnoj zoni Korana, gdje je prvotni projekt RibarKA trebao biti smješten, pa se kao moguća opcija za realizaciju pokazao prostor zone Gornje Mekušje.

- Do sada je detaljno ispitano tržište koje ima veliku potražnju za proizvodima određenih vrsta slatkovodne ribe, količina potrebne ribe bi se uzgajala intenzivno, te je tehnologija uzgoja potpuno razrađena, projekt bi zaposlio oko 250 ljudi. Uzgoj i prerada slatkovodne ribe su posebno naglašeni u tematskim ciljevima EU do 2020. godine, te nam trenutno na raspolaganju stoji dio nepotrošenog novca iz europskih investicijskih i strukturnih fondova. U ovom trenutku Karla razrađuje opciju prijave projekta s investitorom po određenim fazama kako je trenutno dostupan europski novac. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna eura, od kojih bi veliki dio trebao biti povučen iz europskih fondova, naveo je Šegrt.

Promjena plana

U prvotno planiran projekt Poduzetnički centar za preradu i prodaju proizvoda od slatkovodne ribe – RibarKA do sad je uloženo 37.500 kuna, koje je Karla 2012. i 2013. povukla iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je prije četiri godine predstudiju izvedivosti napravio Grad Karlovac u suradnji s Razvojnom agencijom. Ti su dokumenti dijelom poslužili za nastavak i proširenje novog projekta, "teškog" oko 150 milijuna kuna. Hoće li i kada biti vidljiv okom, obzirom da je čak i zona na Mekušju tek u začecima, sada bi se moglo samo nagađati.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!