AKTUALNO

Bogati Rus preuzima NK Karlovac 1919? Mikhail Scheglov spasio NK Istru pa otišao zbog birokracije, sad želi novi izazov

Bogati Rus preuzima NK Karlovac 1919? Mikhail Scheglov spasio NK
Istru pa otišao zbog birokracije, sad želi novi izazov

Hoće li prvi strani poduzetnik koji je ušao u hrvatski nogomet, izvući NK Karlovac 1919 iz dubokog gliba u koji je klub upao nakon ispadanja iz prvoligaškog društva i mnogobrojnih financijskih dubioza koje su dovele do stečaja i gašenja nekadašnjeg NK Karlovca i formiranja "novog" kluba, koji je krenuo bez dugova, ali i, pet godina kasnije, bez ikakvih rezultata pa klub tavori pri dnu četvrtoligaškog društva.

Čovjek o kojem govorimo je Mikhail Scheglov, koji iza sebe ima velika ulaganja u pulsku Istru 1961, gdje je napravio dosta, ali glavni projekti ostali su neostvareni zbog čega je i prodao klub novom vlasniku, opet strancu. Niz događanja doveo je jedinog istarskog prvoligaša u tešku i nezavidnu situaciju, a Jutarnji list u tekstu o tamošnjim problemima spominje u jednoj kratkoj rečenici da se Scheglov nakon odlaska iz Pule uključio u rad NK Karlovca 1919.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekadašnji nogometaš niza ruskih klubova, među kojima i prvoligaškog Rostova, zatim generalni menadžer Spartaka iz Moskve, vlasnik velikih trgovačkih centara u Moskvi i Rostovu, trgovac naftom i donedavni suvlasnik velikog auto servisa za Mercedes i Audi, Scheglov je, može se otvoreno reći, spasio Istru 1961 od financijske propasti, ali nije uspio u osnovnoj želji da u Puli nikne komercijalni nogometni kamp koji bi imao znatan udio u financiranju pulskog prvoligaša, a za što je optužio sporost pulske i državne administracije.

Razgovora ima, ali sadržaj je skriven

Po svemu sudeći, tvrdnja da je Scheglov već uključen u rad NK Karlovca 1919 (još) nije točna, ili barem nije točna javno, no uzevši u obzir da u klubu nema apsolutno nikakvih pomaka već godinama, vjerojatno je ipak riječ u "greškama u prijevodu". No, to ne znači da razgovora nema i da već sutra situacija ne može biti drugačija. U klubu su izuzetno zatvoreni po ovom pitanju, ali neslužbeno saznajemo da je određenih razgovora bilo i da mogućnosti za suradnju ima, iako je prerano govoriti kakvog bi oblika ta suradnja bila.

Glavna poveznica u cijeloj priči je Neven Šprajcer, koji je bio prvi suradnik Scheglova u Istri 1961 kao izvršni direktor i Rusov čovjek od povjerenja. Da ima čvrsto povjerenje u Šprajcera, Scheglov je najbolje pokazao time što ga je vratio na mjesto izvršnog direktora nakon sudskog procesa u slučaju "poštenog suđenja". Hoće li od toga, pak, imati ikakve koristi karlovački nogomet, zasad se nitko ne usuđuje prognozirati.

U Puli stvorio stabilan klub

Što se tiče Pule, tamošnji nogometni djelatnici i zaljubljenici u ovaj sport, ističu kako Scheglov Istri 1961 nesumnjivo - jest pomogao. Uz startno ulaganje od 200 tisuća eura, godišnje je u klub ulagao oko 800 tisuća eura te na kraju postao i većinski vlasnik. Sredstva nisu bila dovoljna za vrhunske rezultate, ali s golemim iskustvom iz ruskog nogometa i poslovnog svijeta, dobro je organizirao klub i prihodi su bili u stalnom porastu, a klub stabilan prvoligaš. Nesuglasice, ili bolje rečeno, nezadovoljstvo sporošću administracije po pitanju izgradnje nogometnog kampa, ipak su dovele do razlaza, a umjesto Scheglova klub je preuzeo Amerikanac Grover, koji je nešto prije toga htio ući u Hajduk.

Dvije godine kasnije, s igračima kojima plaće kasne i po šest mjeseci i koji su nedavno odbili odigrati prijateljsku utakmicu, a na ljestvici im prijeti povratak u drugoligaško društvo, pulski ljubitelji nogometa zasigurno žale za Scheglovom. Karlovcu bi, pak, Rus mogao biti neočekivana slamka spasa, možda i jedina koja će se pojaviti u narednih tko zna koliko godina pa bi i nogometne i sportske i gradske strukture trebale, postoji li ikakav interes s njegove strane, a prema izjavi u Jutarnjem čini se da postoji, pokušati i na ovaj način riješiti agoniju karlovačkih "plavo-bijelih".

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!