AKTUALNO

KAretrovizor: Revitalizacija karlovačke Zvijezde je kao film "Beskrajni dan" – stalno se ponavlja, a stara jezgra i dalje propada

KAretrovizor: Revitalizacija karlovačke Zvijezde je kao film

U pauzama stalnih previranja i bitke za pozicije u vrhu HDZ-a gradonačelnik Jelić stigne tu i tamo obznaniti javno koju i po pitanju budućnosti grada kojem je još uvijek na čelu. Tako je na svečanosti povodom 437. rođendana Karlovca između ostalog najavio „36 mjera za 6 krakova Zvijezde“. Što god značile te brojke i riječi, ne treba ih uzimati previše za ozbiljno. Izbori su, „veliki“ pa „mali“, pred vratima, sve će se lakše olako sipati bombone iz usta. Uskoro će ponovno i gradnja bazena u predizborni optjecaj…

Zvijezda se redovito revitalizira od dana otkad je Karlovac prešao preko pruge, dakle, ravno pola stoljeća. Naručuju se studije, izrađuju urbanistički planovi, organiziraju rasprave i javno sudaraju ideje. A Zvijezda je svake godine sve mrtvija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj put prenosimo tekst iz 1980. godine koji kao da je napisan 2016. s gotovo jezovito identičnom retorikom i pristupu problemu. Revitalizacija Zvijezde je kao scena „Beskrajni dan“, priča koja se stalno ponavlja, samo što kod nas svizac ne predvidi dugu ili kratku zimu, nego svaki put nakon slatkorječivih obećanja o obnovi Zvijezde zamota čokoladu.

„Revitalizacija Zvijezde – sve prema planu“, Karlovački tjednik, 3. srpnja 1980.

Delegati u vijećima karlovačke Općinske skupštine na posljednjoj su sjednici pozitivno ocijenili izvršene radove na proučavanju i valorizaciji povijesnog središta Karlovca Zvijezde. Otkako je 27. veljače 1976. godine sklopljen ugovor između Skupštine općine Karlovca i centra za povijesne znanosti Odjel za povijest umjetnosti iz Zagreba radovi na izradi dokumentacije za valorizaciju, zaštitu i urbanističko korištenje građevnog tkiva unutar Zvijezde odvijaju se prema dogovoru. Do sada je iz prikupljenog i obrađenog materijala sačinjena izložba i prezentirani rezultati istraživanja povijesne jezgre Karlovca Zvijezde. Izložba, koja je otvorena od 2. travnja, pregledno, na 80-ak panoa prikazala je rezultate svih objavljenih istraživanja u protekle četiri godine. Dala je sliku sadašnjeg stanja Zvijezde, valorizirano je građevno tkivo i dane su smjernice za zaštitu i dalje urbanističko korištenje tog tkiva. Korak dalje od planiranog otišlo se na taj način što se pokušalo, u nekoliko primjera, a u okviru predloženih sadržaja projektnih zadataka, dati najoptimalnija rješenja. Sagledavajući dosadašnje radove na ovom dugoročnom i pozamašnom pothvatu oživljavanja ovog rijetkog spomenika kulture u našem gradu, delegati svih triju vijeća karlovačke Općinske skupštine odali su priznanje pojedincima i grupama za nesebično zalaganje u istraživanju karlovačke Zvijezde.

Na temelju prikupljene i obrađene građe sačinjene su teze za izradu programa revitalizacije povijesnog središta Karlovca. Na osnovi prihvaćenog programa revitalizacije kao prioritetan zadatak u ovom periodu nameće se izrada posebnog urbanističkog plana revitalizacije. Pri izradi urbanističkog plana posebnu pažnju treba obratiti sadržajima i objektima koji Zvijezdu devaloriziraju i onemogućavaju njezino oživljavanje. Treba voditi računa o sadržajima koji se moraju zadržati, koji vratiti, koje treba sačuvati u izvornom obliku, koje rušiti, koje graditi, koje specifične ambijente i objekte rekonstruirati i konzervirati i koje sadržaje i objekte posebno stimulirati. Za dalju realizaciju programa brinut će se poseban odbor za revitalizaciju kojeg su imenovali delegati karlovačke Općinske skupštine.

Zadatak tog odbora je da do kraja godine pripremi program revitalizacije uz poseban osvrt na njegovu realizaciju u idućem srednjoročnom planskom razdoblju. Predlaže se Općinskom sindikalnom vijeću da razmotri potrebu formiranja posebne interesne zajednice za financiranje ovog opsežnog programa. Stručne službe Općinske skupštine imaju zadatak da do 30. rujna ove godine pripreme odluke o minimumu uvjeta i načinu korištenja poslovnog prostora unutar Zvijezde za organizacije udruženog rada i samostalne privrednike u oblasti male privrede.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!