AKTUALNO

Tenzije u SDP-u: Mateljan dvojac na odlasku optužuje za loše međuljudske odnose, Latković pak njega za nerad

Tenzije u SDP-u: Mateljan dvojac na odlasku optužuje za loše
međuljudske odnose, Latković pak njega za nerad

Gradski vijećnici Marina Novaković Matanić i Nikola Badovinac od danas nisu članovi SDP-a. Iako su oboje bez komentara, a HNS je već pozvao na sutrašnju konferenciju za novinare kojoj je tema upravo ulazak ovo dvoje vijećnika u njihove redove, gradski i županijski predsjednik SDP-a nešto su rječitiji. No, reakcije su im gotovo pa oprečne.

Dok predsjednik gradskog SDP-a Žarko Latković kaže da mu je žao zbog odlaska stranačkih kolega, županijski predsjednik Damir Mateljan ne žali previše, štoviše, vidi u njihovom odlasku priliku za konsolidaciju GO SDP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rješavanje balasta?

- Neću reći da mi je ovo potpuno iznenađenje, ali s obzirom na proces možda i je. Međutim, to je nekakva kulminacija međuljudskog sukoba unutar Gradske organizacije pa stoga mislim da se GO rješava balasta nesuglasica i loših međuljduskih odnosa i vidim ovo kao priliku za konsolidaciju i novi početak Gradske organizacije. Sam čin izlaska njih dvoje govori koliko je trebao biti dobar potez pred 1,5 godinu, kada je Županijski odbor predložio raspuštanje organa Gradske organizacije jer dvoje članova Gradskog odobra koje se najviše trudilo da se to ne dogodi, na kraju izlaze iz stranke. Meni je to vrlo indikativno, izjavio je Mateljan.

Upitan znači li to "rješavanje balasta" da su upravo ovo dvoje dosadašnjih SDP-ovaca uzrok loših loših međuljudskih odnosa u karlovačkoj organizaciji, odgovorio je da "oni predvode skupinu koja je bila u svađi sa svima ostalima."

Mateljan: Tko želi otići, neka ide sad

- Odlaskom te skupine otvara se manevarski prostor da bi Gradska organizacija prodisala, rekao je Mateljan. Nije definirao o kojoj se skupni radi, ne očekuje odlazak još članova iz stranke, ali "tko god želi otići, ne vidi se u SDP-u, sad mu je čas da otiđe". Misli pri tom na sve članove SDP-a, ne samo na lokalnoj razini.

- Tko želi otići, neka otiđe sad, prije nego što su unutarstranački izbori gotovi. Bilo bi najpoštenije da odu sad, uz svo cvijeće koje će se baciti za njima, rekao je Mateljan.

Ne smatra da će se odlazak dvoje članova odraziti na GO SDP-a, najavljuje da slijedi odabir novog tajnika i stručnog suradnika na razini Županije, te popunjavanje Gradskog odbora u skladu sa Statutom kako bi bili što konsolidiraniji pred lokalne izbore. Stoga zbog ovoga što se dogodilo u karlovačkom SDP-u ne žali.

Latkoviću osobno žao

- To je politika; u politici nam treba biti žao samo loših rezultata i loših osjećaja građana, odnosno, birača, a unutarstranački odnosi su takvi. Tu mi ničega nije žao. Najvažnije je da se Gradski odbor konsolidira, da izborni stožer bude aktivan i da se odabere kandidat za gradonačelnika, odnosno, gradonačelnicu Karlovca jer stranačke stvari trebamo staviti iza sebe, pogotovo kad završe izbori na nacionalnoj razini i krenuti u pripremu za lokalne izbore, zaključio je Mateljan.

Latkoviću je osobno žao  što SDP gubi izuzetno aktivne gradske vijećnike Novaković Matanić i Badovinca, ali kaže da će se GO tek očitovati.

- Vjerujem da će pronaći svoje novo mjesto u HNS-u, a da li će to biti za njih napredak u karijeri ili ne, vidjet ćemo u budućnosti. Kao predsjednik GO SDP-a pozivam ih da vrate mandate gradskih vijećnika jer su ih osvojili na listi SDP-a i sigurno im neće biti teško pričekati 6 mjeseci na mandate koje će osvojiti na listi HNS-a ili naše nove koalcije koja će preuzeti vlast u Karlovcu, kazao nam je Latković.

Latković optužio Mateljana za nerad

Ne dijeli mišljenje Mateljana da su Novaković Matanić i Badovinac bili najveći problem za unutarstranačke odnose u ovdašnjem SDP-u, naprotiv.

- Najveći problem je ono što se već godinama događa na državnoj razini SDP-a, najviše krivnjom Županijske organizacije i nerada: nije se sastajala više od godinu dana, Županijski odbor nema kvorum i niti jedna pravovaljana odluka nije donesena. Moje mišljenje je da novi vrh SDP-a treba napraviti reset svih organizacija u županiji, pa tako i samu Županijsku organizaciju raspustiti i krenuti iz početka jer jedino sa "svježom krvlju"i svježim idejama SDP može napredovati u Karlovačkoj županiji, naglasio je Latković.

Ne slaže se ni sa županijskim predsjednikom da je prije godinu i pol trebalo raspustiti Gradsku organizaciju, odnosno, njene organe.

- Godinu i pol Županijski odbor nema kvorum, županijska organizacija ne radi ništa i prije godinu i pol je trebalo raspustiti ŽO SDP-a, poručio je Latković.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!