AKTUALNO

U štrajku solidarnosti danas i vozači saniteta karlovačkog Doma zdravlja - traže veće koeficijente i plaće: Nismo radnici drugog reda

U štrajku solidarnosti danas i vozači saniteta karlovačkog Doma
zdravlja - traže veće koeficijente i plaće: Nismo radnici drugog
reda
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kako je najavio Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP), danas su zbog koeficijenata i plaća zaposlenih u sanitetu, štrajkovi solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu u cijeloj Hrvatskoj.

U jednodnevnom štrajku solidarnosti su i vozači saniteta Doma zdravlja Karlovac. Obustavili su rad na način da ne obavljaju prijevoz pacijenata osim onih kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, a to su pacijenti moraju na hemodijalizu, kako i oni onkološki te hitni slučejevi.

- Na ovaj način iskazuju se solidarnost s inicijativom HSSP-a, kako bismo zajedničkim nastupom ukazali na nužnu i što hitniju izmjenu uredbe o koeficijentima, te uvrštavanjem radnog mjesta, vozač i medicinska sestra/tehničar u spomenutu uredbu, jer od nesretne podjele djelatnosti ova radna mjesta pod tim nazivom ne postoje", napominju Sindikata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ističu kako tzv. "hitni prijevoz", koji će nastaviti obavljati, po domeni spada u hitnu medicinsku pomoć te bi takav prijevoz trebali obavljati vozači i medicinska sestra/tehničar tima 1 ili tima 2, a za što se umjesto toga koriste timovi sanitetskog prijevoza.

- Odredbama pravilnika o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza navedeno je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza ne smiju obavljati poslovi iz područja hitne medicinske pomoći", upozorava HSSP.

Nastavno na to, napominju dalje u priopćenju, pravilnikom o izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj pomoći određeno je da hitni medicinski prijevoz između dvije bolničke zdravstvene ustanove obavlja ugovorni subjekt HZZO-a, koji obavlja djelatnost sanitetskog prijevoza prema sjedištu zdravstvene ustanove koja je zatražila prijevoz pacijenata i u pratnji doktora medicine i s opremom zdravstvene ustanove koja je zatražila prijevoz i utvrdila potrebu.

Kako je navedene pravilnike donijelo ministarstvo zdravstva uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, proizlazi da su mjerodavne institucije koje su sudjelovale u izradi pravilnika u koliziji, s obzirom da radnici koji su te dvije djelatnosti obavljali u svojim ustanovama prije reforme to čine i danas, upozoravaju iz HSSP-a.

- Mišljenje sindikata je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza moraju vratiti nepravedno umanjeni koeficijenti i zato je pokrenut štrajk u Zagrebu, pa tako i ostali štrajkovi solidarnosti, koji počinju danas u ostalim županijama diljem RH", napominju.

Žele, kako ističu, "prekinuti pravno nasilje koje se vrši niz godina", jer su određeni zavodi koji obavljaju sanitetski prijevoz, odnosno, obje djelatnosti, zadržali koeficijente, dok resorno ministarstvo i vlada "ne pokazuju volju da se izjednači koeficijent s kolegama vozačima i medicinskim sestrama/tehničarima u djelatnosti HMP-a".

- Sindikat će u svojoj borbi iskoristiti sve pravne zakonske normative kako bi se ostvarilo načelo 'isti koeficijent za rad jednake vrijednosti'", najavili su iz HSSP-a, te poručili: "Jer mi nismo radnici drugog reda".

Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo je štrajk 5. veljače tražeći veće plaće. Traže da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u ponedjeljak presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan. Štrajkaški odbor nakon toga je donio odluku da će djelatnici sanitetskog prijevoza u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu od srijede nastaviti s redovnim radom, iako se formalno štrajk nastavlja do pravomoćnosti presude o zabrani štrajka.

KAportal.hr/RTL.hr


Reci što misliš!